Eko 30. listopada 2017.

Poboljšanje kvalitete zraka: Beč do 2020. dobiva 1000 punionica za električne automobile

Foto: Wien Energie/Ian Ehm
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do 2020. godine u Beču će biti postavljeno 1000 novih punionica za automobile na električni pogon. Broj stanovnika u Beču je u proteklih 10 godina porastao za 200.000, a time se povećalo i prometno opterećenje.

Možda te zanima... Zagreb je dobio prvu punionicu za električna vozila! Eko

Rast glavnog austrijskog grada za sobom povlači i potrebu za pronalaženjem ekološki prihvatljivih načina prijevoza te se stoga proširuje i javna mreža postaja za punjenje električnih automobila.

Jednostavno i brzo punjenje

Prvih 230 postaja trebalo bi biti izgrađeno do sredine 2018. godine. U prvom će koraku u svakom od 23 bečka okruga biti izgrađeno po pet postaja za brzo napajanje za dva električna automobila snage 11 kW. Ostale postaje bit će postavljene do 2020. godine.

Prilikom odabira lokacija u obzir je uzet niz kriterija, od atraktivnosti preko povezanosti s električnom mrežom do ekonomičnosti. Novi sustav trebao bi omogućiti jednostavno i brzo punjenje, a korisnicima će pri tom na raspolaganju stajati kartica za punjenje i mobilna aplikacija. Korištenje punionica ograničeno je na tri sata, a obračun troškova vršit će se sukladno preuzetoj količini energije i vremenu punjenja, što u Beču predstavlja potpuni novitet.

500 javnih punionica za električne automobile

Izgradnju javne mreže za punjenje provodi bečka tvrtka za opskrbu energijom „Wien Energie“, koja poziva sve zainteresirane građane da se i sami uključe u financiranje izgradnje novih punionica. Participacija građana provodit će naime putem kupon paketa u vrijednosti od 250 eura koji se već sada mogu kupiti putem interneta. Kupci će u narednih pet godina svake godine dobivati kupon u vrijednosti od 55 eura. Taj će se kupon moći iskoristiti za punjenje električnih automobila, ali i za druge usluge poduzeća „Wien Energie“. Na tržište će za početak biti plasirano 2.500 takvih paketa.

U Beču i okolici već postoji 500 javnih punionica za električne automobile, a vlasnici takvih automobila svoje ljubimce uz pomoć Wien Energie-kartice mogu puniti i na postajama drugih ponuđača diljem Austrije. Riječ je o ukupno 1.600 postaja, a njihov bi se broj do kraja 2017. trebao povećati na 2000. Lokacije pojedinačnih punionica dostupne su i putem aplikacije te na web stranici www.tanke-wienenergie.at.

Postizanje ekološke mobilnosti

Postavljanje postaja za punjenje električnih automobila u Beču, osim razvoja javnog prijevoza, još je jedan važan element postizanja ekološke mobilnosti“, objasnila je prilikom predstavljanja prvih novih punionica bečka gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

Dogradonačelnica Beča i gradska vijećnica za promet i zaštitu klime Maria Vassilakou istaknula je tom prilikom da se do 2030. godine emisije CO2 po stanovniku moraju drastično smanjiti, što će dugoročno poboljšati kvalitetu zraka i zdravlje budućih stanovnika glavnog austrijskog grada.

Green Ventilator1 Možda te zanima... Tri osnovna savjeta za racionalnu potrošnju električne energije Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.