Eko 19. lipnja 2013.

Bebe vole organsku hranu!

Holleu
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svakom se roditelju rođenjem djeteta mijenja cijeli svijet i prioriteti se "poslože" na potpuno nov i drugačiji način. Dobrobit i zdravlje djeteta na prvom su mjestu, a ispravna prehrana upravo je jedan od prioriteta. Majčino mlijeko predstavlja optimalnu prehranu za novorođenče, a u kasnijoj životnoj dobi najbolji izbor je svježe kuhana i raznolika ekološka hrana, prilagođena dobi djeteta

Tri najzanimljivija komentara napisana ispod članka u razdoblju od 19. do 26. lipnja do 18 sati nagradili smo s Holle paketom. Svaki paket sadrži jedno Holle ulje za dohranu, jedan paket pahuljica i jednu kašicu za bebe. Dobitnici su: Lutkica2, Katy5 i JeanGenie. Dobitnike ćemo kontaktirati putem e-maila o načinu preuzimanja nagrade.

Međutim već u najranijim fazama života djeteta, ali i kasnije, postoji niz okolnosti zbog kojih neke majke nisu u mogućnosti dojiti ili su za prehranu djeteta jednostavno potrebna praktična i brza rješenja, koja moraju ispuniti najviša očekivanja po pitanju kvalitete. Švicarski brand Holle već 80 godina uživa povjerenje i očekivanja roditelja diljem Europe pa je tako Holle vodeća robna marka dječje hrane u njemačkim i švicarskim ljekarnama.

Najstarija tvrtka organske hrane za bebe

Pionir u proizvodnji dječje hrane, tvrtka Holle, proizvođač istoimenog branda ove godine obilježava 80 godina. Holle je osnovan 1933. godine kao proizvodnja organske hrane za bebe, od samog početka rada bili su isključene sve sintetske kemikalije i konzervansi i to bez kompromisa što Holle čini prvom i najstarijom tvrtkom organske hrane za bebe u svijetu. Tvrtka se nalazi u Švicarskoj u blizini njemačke granice. Te daleke 1933 Švicarska je bila jedino tržište Holle-a , no od 1960. godine se proizvodi šire i na njemačko tržište i dalje Europom. Danas Holle distribuira hranu za bebe i djecu u 40 zemalja. Holle kontinuirano raste tijekom zadnjih 75 godina, a najviše je to primjetno u posljednjih 10 godina kada je utrostručen prihod od prodaje.

Prednosti Holle i Demeter dječje prehrane:

 • Poštivanje prirodnog ciklusa bez iskorištavanja životinja, tla i okoliša
 • Kvaliteta umjesto kvantitete
 • Raznolikost umjesto jednoobraznosti
 • Uzgoj stoke na humani način (slobodna ispaša)
 • Nekorištenje životinjskih hormona i regulatora rasta
 • Prirodni kompost umjesto umjetnog gnojiva
 • Odricanje od svih kemijskih zaštitnih sredstava za biljke i insekte
 • Bez kemijskih dodataka kod prerade

Na sljedećoj stranici pročitaj što znači Demeter kvaliteta.

Rekli su o Holle proizvodima


'Jedna od najvažnijih blagodati koje organski uzgojena hrana pruža djeci jest ono što ona ne sadrži – niz poljoprivrednih kemikalija koje se upotrebljavaju u konvencionalnim metodama uzgoja. Brojni su razlozi zašto su pesticidi iz hrane osobito nepoželjni za djecu. Mala djeca su osjetljivija na razvojna oštećenja izazvana ostacima pesticida, zbog ubrzanog rasta i metabolizma te zbog činjenice da unose velike količine hrane po kilogramu tjelesne mase. Primjena organski uzgojene hrane posebice ima smisla za dojenčad do godine dana budući da je do tada imunološki sustav posebno ranjiv. Prilikom odabira dječje hrane iz organskog uzgoja posebnu pažnju valja obratiti na oznake i certifikate. Certifikat Demeter jamči da je proizvod uzgojen po načelima biodinamičkog uzgoja, a standardi i zahtjevi koji se pritom moraju poštovati još su stroži od onih zakonski propisanih. Pritom se osim na finalni proizvod, veliki značaj stavlja i na očuvanje okoliša, bioraznolikosti i održivosti', objasnila je doc.dr.sc.Darija Vranešić Bender, nutricionistica.

'S razmišljanjima o hrani koju ćemo davati našim bebama počeli smo prilično rano. No, budući da ih Alenka doji i danas kad imaju osam mjeseci, konkretne odluke počeli smo donositi unazad dva mjeseca nakon što nam je pedijatrica rekla da trebamo početi s dohranom. Kako se i sami nastojimo zdravo hraniti, znali smo da za naše djevojčice želimo zdrav obrok. Nekako je logično bilo da pogledamo što nudi bio&bio jer smo već prije koristili njihove proizvode. Tu smo saznali za Holle eko hranu za dojenčad i odlučili isprobati. Meni se odmah svidjela, a i djevojčicama. Kao što sam već spomenuo, bebe još uvijek sišu, tako da su za sada isprobale samo nekoliko proizvoda - Holle kašicu jabuka/borovnica i rižine pahuljice koje smiksane s bananom dočekuju uzbuđenom vikom kad vide da im mama donosi tanjuriće (i jedu po sistemu jedna tebi, jedna tati)', Damir Hoyka, fotograf.

U lipnju su u bio&bio trgovinama Holle proizvodi na akciji, o čemu više možeš saznati ovdje.

Demeter certifikat

Holle se pridržava ovih strogih kriterija dječjih proizvoda već desetljećima. Tako je Holle prvi u svijetu 1951. dobio Demeter ugovor za preradu hrane i do danas je vodeći proizvođač dječje hrane s Demeter certifikatom. Povjerenje koje nam poklanjaju roditelji pri kupnji dječje hrane, shvaćamo vrlo ozbiljno i želimo ga kroz blisku povezanost sa biološko-dinamičkom poljoprivredom i dalje zadržati. Demeter poljoprivrednik vodi računa o specifičnim karakteristikama biljaka i životinja. Tlo se oplemenjuje biljnim preparatima. Sjeme može rasti u svom vlastitom biološkom ritmu. Na taj način zrela voćka doseže svoj maksimum prirodne životne snage. Kako bi se optimalno sačuvali snaga i svi unutarnji sastojci, Holle upotrebljava puno zrno za svoju dječju kašicu. Za dojenčad s netolerancijama postoji veliki broj kašica koje se sastoje od samo jedne vrste žitarice.

Samo proizvodi koji zadovoljavaju stroge kriterije vezane uz kvalitetu certificiranog organskog i biodinamičkog uzgoja, mogu nositi naziv "Demeter". Pridržavajući se kriterija organskog uzgoja, Demeterov poljoprivrednik poštuje specifične osobitosti biljaka i životinja. Biodinamička poljoprivreda sveobuhvatan je oblik poljoprivrede, kojeg je osmislio još davne 1924. godine Rudolf Steiner. Međunarodno dogovoreni standardi za biodinamičku poljoprivredu uvelike prelaze standarde definirane od strane EU za organsku poljoprivredu. Biodinamički vrtovi i farme postoje u više od 30 zemalja i na pet kontinenata, a biodinamički proizvodi posjeduju Demeter oznaku. Biodinamičke/Demeter farme dvostruko se certificiraju – prvo od certificirane ustanove EU, a nakon toga još i od strane Demeter udruge što naravno predstavlja prednost za kupca te jamči dvostruko provjerenu kvalitetu proizvoda.

Biodinamički poljoprivrednici gledaju farmu kao kompletan i samoodrživi organizam. Demeterov poljoprivrednik vidi poljoprivredno dobro kao živi organizam u kojem se odvijaju prirodni ciklusi. Hrana za životinje uglavnom se uzgaja na našim pašnjacima i poljima. Balega se kompostira i miješa s posebnim organskim sastojcima kao što je organsko ljekovito bilje. Potom se time prihranjuje tlo. Nakon sjetve biljke se razvijaju i rastu sebi svojstvenim biološkim ritmom i zato sastojci dobiveni ovakvim uzgojem biljaka imaju osobitu energiju, vitalnost i snagu. To znači da farma mora imati ravnotežu u smislu površina za usjev kultura, uzgoj životinja. Ako je ta ravnoteža uspostavljena, poljoprivrednik ne treba kupovati hranu ili sjeme izvana.

Tako npr. Holle upotrebljava mlijeko s oznakom Demeter za proizvodnju dojenačkih formula. Specifično je po tome što Demeter uzgajivači omogućavaju svojim životinjama životne uvjete sukladne njihovim prirodnim potrebama – kvalitetna prehrana i mogućnost ispaše tijekom cijelog dana, bez upotrebe hormona i antibiotika te im ne uklanjaju rogove (zadržavanje rogova je važno za ispravno funkcioniranje probavnog sustava krava, što se bitno odražava na kvalitetu mlijeka). Demeter farma to mora biti u potpunosti i nije moguće imati neka polja pod konvencionalnim uzgojem, a preostala pod Demeter uzgojem. To je ujedno i razlika od EU standarda za organsku poljoprivredu. Većina Demeter farmi koristi vlastito sjeme umjesto da ga kupuje izvana. Demeterovi poljoprivrednici uzimaju u obzir i položaj planeta pri sijanju i žetvi, a na zemlji primjenjuju homeopatske pripravke. Demeter standardi ne samo da reguliraju proizvodnju sirovine, već i njihovu preradu pa npr. nisu dozvoljeni nikakvi umjetni okusi. Demeter poljoprivrednici nastoje poboljšati zemlju i okoliš te ju ne žele previše eksploatirati.

Kontrola kvalitete

Kontrola kvalitete vjerojatno je najveći i najskuplji segment Holle-ovog poslovanja. Prvi i najvažniji segment su sirovine. Osiguravaju se najbolje sirovine u suradnji s poljoprivrednicima na farmama što se preferira, a ne kupovina istih na svjetskom tržištu, no iz nepoznatih izvora. Smatraju da su biodinamički sastojci najbolja osnova za premium, visokokvalitetnu hranu za bebe. Nadalje, provode se mnoge analize prije, za vrijeme i nakon proizvodnje. Ovisno o samom proizvodu, testira se od 300 do 600 parametara, uključujući one na pesticide, ostatke teških metala, mikrobiološka testiranja kao i testiranja vezana uz sadržaj vitamina. Sam proces proizvodnje usklađen je s HACCP-om, što znači da se prati i regulira svaki korak u proizvodnom procesu.

Na sljedećoj stranici pročitaj što o Holle proizvodima kažu Darija Vranešić Bender, nutricionistica i Damir Hojka, fotograf čiji osmomjesečni blizanci jedu Holle proizvode, i nalaze se na naslovnoj fotografiji.

 • Default avatar -
  JeanGenie

  Svom mališanu uvijek nastojim osigurati samo najbolju hranu, a u tome mi uvelike pomaže Holle sa svojom paletom kvalitetnih dječjih proizvoda. Moj sin obožava voćne kašice, a omiljena mu je ona od borovnice i jabuke. A za grickanje tu su uvijek keksići od pira! Pozdrav!

 • Avatar Katy5
  Katy5

  Kao baka nastojim svojim unučićima uvijek dati ono najbolje ali kada nisam u prilici ili sam vani uvijek kupim Holle kašicu i mogu reći da su jako ukusne i prihvatljive cijene s obzirom da se radi o organskom uzgoju i da je sve u kašicama provjerene kvalitete,ali posebno su nas oduševile voćne kašice i to u vrijeme dok sezonskog voća još nema na tržištu rado kupimo kašicu od jabuke i borovnice doslovno ju smažu hehe a raduju se i kašici povrtnoj od bundeve i riže malo smo bili skeptični kako će prihvatiiti bundevu ali nisu ni tu imali velikih problema. Tako da zaista mogu reći sve najbolje i sve pohvale i sretan vam 80.rođendan. Pozdrav od bake Katice !

 • Avatar Lutkica2
  Lutkica2

  Imam blizance 2 dečka napunili su 7.mj u početku mi se činilo da nikad nećemo savladati nadohranu jer nam je tako teško išlo,nisu uopće htijeli jesti,hrane je bilo svuda.Onda sam slučajno naletila na Bio dućan u kojem sam prvi puta kupila pahuljice od riže i prosa koje su zaista blagoga okusa i dečki su to super prihvatili,ali najviše od svega obožavaju kašicu od banane i breskve,moram priznati da kašice od povrća nismo probali ali svakako hoćemo jer cijenimo organsku hranu a naravno podržavamo akciju koja je sada povodom 80.rođ. kojeg slavi Holle stoga sve pohvale i nadamo se i ubuduće takvim akcijskim popustima. Puno pozdrava od zadovoljne mame :)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.