Eko Eko dom 20. travnja 2017.

Palac gore: Okolišni filmski festival - besplatne projekcije i radionice!

Foto: Zelena akcija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Četvrtu godinu za redom Zelena akcija priprema zanimljiv i kvalitetan filmski program, uz interesantne razgovore okolišne i druge tematike. Ove godine se festival dešava na Dan planete Zemlje, što će se također posebno obilježiti, a na festivalu te očekuje i kulminacija književnog natječaja za tzv. "klimatsku fikciju", koji je iznjedrio knjigu Homo climaticum.

Trodnevni festival traje od 21. do 23. travnja u kinu Tuškanac. Kako je nastao i što možeš očekivati od ovog festivala, otkrila nam je volonterka Zelene akcije Dora Sivka.

Kako je rođena ideja o Okolišnom filmskom festivalu?

Ideja za festival je nastala iz potrebe da teme kojima se bavi aktivistička grupa Zelene akcije približimo široj javnosti. Na važnost zaštite okoliša, ljudskih prava i održivog razvoja često ukazujemo javnim akcijama, a ovim festivalom smo htjeli te teme predstaviti na nov način, kroz medij dokumentarnog filma. Prepoznali smo da nam film uistinu može bolje približiti priče i ljude “s terena” te omogućiti dublje razumijevanje kompleksnih okolišnih i društvenih problema i njihovih rješenja.

Što želite postići organizacijom ovog festivala?

Cilj je osvijestiti određene pojave u društvu, način na koji funkcionira sistem u kojem živimo, koji je vrlo neodrživ, i naše vlastito ponašanje i ulogu u tom sistemu te kako ga možemo promijeniti. Cilj nam je što više otvoriti diskusije kako o globalnim problemima i rješenjima, tako i o domaćem kontekstu i vlastitom životnom stilu. Uvijek se nadamo da će posjetitelji izaći iz dvorane s nekim novim saznanjima, mislima, idejama i planovima.

Globalno zatopljenje je obična izmišljotina, tvrdi David Icke

Kako izgleda sama organizacija? Imate li sponzore?

Festival organizira aktivistička grupa Zelene akcije, sama grupa ga u potpunosti osmišljava i provodi. Na početku se podijelimo u timove ovisno o tome tko bi se želio baviti čime: filmovima, logistikom, dizajnom, medijima i promocijom. Svaki tim djeluje zasebno, ali se međusobno izvještavamo. Festival je rezultat kolektivnog volonterskog rada i vrlo smo ponosni na njega. Svake godine imamo nekoliko medijskih sponzora.

Kakav je bio odaziv prošlih godina? Kakva su očekivanja od ovogodišnjeg izdanja?

Odaziv prošlih godina je varirao, ali je uvijek bio zadovoljavajuć. Čini nam se da se svake godine usavršavamo u izvedbi pa je i logično da si zadajemo veće ciljeve i samim time očekujemo više posjetitelja. Nadamo se da će ove godine biti rekordan broj.

Zašto je dobro povremeno ne jesti meso?

Kako birate teme za panele festivala?

Svake godine filmovima i tribinama koje ih prate nastojimo pokriti teme koje su globalno ili lokalno aktualne i/ili one koje smatramo bitnima, a široj su javnosti nepoznate. Ove godine, između ostalog, odlučili smo se fokusirati na individualne životne prakse koje mogu doprinijeti održivijem životu i sustavu. Tako ćemo se baviti hranom i ambalažom jer su vrlo bliske našem svakodnevnom iskustvu.

Od kuda crpite filmove, kako ih birate?

Filmove pokušamo pronaći posvuda. Pregledavamo i high-budget filmove i one nepoznatih autora aktivista. Ponekad unaprijed ciljano tražimo po temama, ponekad okupimo sve što je bilo informativno i interesantno i pokušamo filmove grupirati po tematskim blokovima.

Kako ste se odlučili na raspisivanje književnog natječaja kojim je nastala knjiga Homo climaticum?

Slično kao i s festivalom, na ideju književnog natječaja smo došli jer smo htjeli drugim medijem približiti utjecaj klimatskih promjena javnosti. Kako znanost o klimatskim promjenama zna biti suhoparna, skup statistika, brojeva i analiza, a i Hrvatska još srećom nije osjetila posljedice na svojoj koži u tolikoj mjeri, shvatili smo da bismo kroz kratke priče i pjesme mogli više dočarati ljudima moguće vizije budućnosti oblikovane klimatskim promjenama.

Kineski vertikalni vrtovi godišnje će apsorbirati 25 tona ugljičnog dioksida

Kojim ste kriterijima birali djela koja su u nju ušla? Možemo li se nadati i drugom izdanju tog natječaja?

Zamolili smo građane i građanke da nam pošalju svoje ideje o tome kako će izgledati svijet i naši životi, kako ćemo se prilagoditi na novonastalu promjenu. Zaprimili smo puno prijava, odaziv je bio vrlo velik. Originalna ideja koja je bar donekle znanstveno potkovana i književno dobro oblikovana je uglavnom bio glavni kriterij pri odabiru. Iznimno smo zadovoljni zbirkom Homo Climaticum i nadamo se da ćemo sljedeće godine imati sredstava za ponavljanje natječaja.

Svi sadržaji su besplatni, a više informacija o samom programu možeš pročitati na Facebook stranici događaja.

Na kraju, preostaje samo navesti razloge zbog kojih vrijedi posjetiti ovaj festival: "Sadržaj je bogat, svatko će naći nešto za sebe, bilo da je film, radionica, razgovor, slušanje priča. U svakom ćeš slučaju nešto naučiti, vidjeti drugačiju perspektivu i vratiti se kući s novim saznanjima", poručuje Dora.

Psst - Zemlja te moli za minutu šutnje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.