Eko Miss(ija) bez plastike 29. ožujka 2019.

Ako ne smanjimo potrošnju, ljudska vrsta će postati potrošna kao jednokratna čašica za kavu

1/2
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zastupnici u Europskom parlamentu su 27. ožujka odobrili novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjuri, pribor za jelo ili slamke za piće. Čak 560 zastupnika u Europskom parlamentu glasovalo je za dogovor postignut s ministrima EU-a, 35 ih je bilo protiv i 28 suzdržanih.

Spomenuta direktiva dogovorena je između tri glavne institucije EU-a još u prosincu, a zabranit će određene plastične proizvode za jednokratnu uporabu, kao što su slamke, pribor za jelo i štapići za uši, kao i potpunu zabranu plastičnih čaša i posuda za hranu napravljenih od proširenog polistirena.

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec komentira:

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a odavno poziva na prestanak korištenja plastike za jednokratnu upotrebu i zato je dobro da ostatak Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća EU-a napokon postaje svjestan opasnosti zagađenja plastikom. Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu je samo prvi korak i moramo je iskoristiti za poticanje promjena kako bismo kao društvo proizvodili manje smeća i postali održivi.
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock
Ako ne promijenimo svoj stav prema proizvodnji, potrošnji i otpadu, ljudska vrsta će postati potrošna kao jednokratna čašica za kavu. Ova direktiva će nam pomoći da napustimo plastiku za jednokratnu upotrebu na putu prema manje potrošnje, bolje dizajniranim proizvodima za višekratnu upotrebu, više inovacija i čišćem okolišu. Sljedeći korak je odmicanje od kulture stvaranja otpada. 

Direktiva također uključuje odredbe za odlaganje opušaka cigareta od strane duhanske industrije (u skladu s načelom onečišćivač plaća), ciljeve prikupljanja boca pića te zahtjev za redizajnom čepova za piće kako bi ih povezali s bocama. U direktivi su uključeni i nacionalni ciljevi smanjenja potrošnje plastičnih šalica i posuda za hranu, te u konačnici veliku pobjedu zastupnika Zelenih/ESS-a za potpunu zabranu oxo-razgradive plastike, koja se često naziva biorazgradivom, ali u stvarnosti se fragmentira u mikroplastiku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.