Dijeta 12. siječnja 2010.

Slavni na veganskoj dijeti

Natalie-Portman
Foto: Pixsell/WEEN
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Natalie Portman i Stella McCartney poklonice su veganske dijete koja potpuno isključuje namirnice životinjskog porijekla, a Victoria Beckham i Barack Obama podržavaju novi koncept "veganstva do večere" kod kojeg se nakon isključivo biljne hrane tijekom dana, za večeru može pojesti i odrezak, riba ili sir

Veganstvo je način prehrane, ali i cjelovit način života, čiji pristalice izbjegavaju sve zamislive životinjske proizvode, od hrane do odjeće. Ishodište veganstva su moralni obziri prema životinjama, kojih na stotine milijuna stradava svake godine da bi ljudi njihovo meso iskoristili kao hranu, a kožu ili krzno za odjeću i obuću.

Mnogi su slavni prešli na vegansku dijetu, poput Natalie Portman i Stelle McCartney, otkrivši usput da je prehrana od žitarica, voća i povrća dobar put za mršavljenje. Niskomasna veganska prehrana dovodi do gubitka 400 grama tjedno i to bez vježbanja i ograničavanja kalorija ili veličina porcije. Unos velikih količina cjelovitih žitarica, voća i povrća ujedno suzbija glad.

Barack Obama i Victoria Beckham - vegani samo po danu

No nekim je ljudima teško suzdržavati se od baš svih životinjskih namirnica pa su osmislili dijetu u kojoj je odnos biljne i životinjske hrane otprilike 8:2. Oblik "većinom veganske" dijete formulirao je prehrambeni stručnjak i kolumnist New York Timesa, Mark Bittman, nazvavši svoju koncepciju "veganstvo do večere".

U ovoj dijeti dopušten je unos nešto životinjskih proizvoda uvečer. "Ne jedeš ništa od životinjske ili prerađene hrane tijekom dana, a navečer jedeš što hoćeš", objašnjava Bittman.

"Ovakvu je dijetu lakše provoditi, jer smiješ staviti mlijeko u kavu i povremeno prekršiti pravila", dodaje.
"U svakom slučaju, i ti i planet imat ćete koristi od jedenja više biljne, a manje životinjske hrane."

I sam je tvorac ovog prehrambenog koncepta iskusio povoljne učinke "veganstva do večere". Pridržavajući se veganskog imperativa do 18 sati, a potom uživajući u nešto sira, ribe i mesa, izgubio je 15 kg. Po njegovim proračunima, oko 70% njegovih kalorija dolazi iz biljnih izvora.

Na Bittmanovoj su strani i Victoria Beckham i Barack Obama.
"Zdravlje Amerikanaca imalo bi koristi od promjene prehrane tako da jedu manje mesa. No, i ja ponekad volim odrezak."

Kako biti vegan do večere

Bittmanova pravila umjereno veganske dijete:

  • Jedi manje mesa, ne više od jednog kilograma tjedno.
  • Jedi male količine jaja i mliječnih proizvoda i to kao poslasticu, ne kao osnovnu hranu.
  • Uzimaj biljne hrane koliko ti srce želi: salate, sirovo i svježe povrće, sirovo i sušeno voće, žitarice.
  • Neka mahunarke postanu bitan dio tvoje prehrane. Kad god jedeš mahune i grah umjesto mesa, svi su na dobitku.
  • Nekoliko puta dnevno jedi žitarice.
  • Grickaj orahe, sjemenke i masline, par šaka dnevno je dovoljno.
  • Uzimaj vitamine B-kompleksa, osobito B12, kao dodatak prehrani, jer ovaj je bitan vitamin prisutan samo u hrani životinjskog porijekla.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.