Dijeta Dijetni savjeti 01. travnja 2016.

Uništava li tvoja dijeta zube?

Zubi_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijeta uključuje poseban režim prehrane pa stoga postoji opasnost da ošteti zube. Svi znamo neke osnove, a to je da šećer oštećuje caklinu i da je zube potrebno svaki dan čistiti zubnim koncem te četkati. Bakterije u ustima hrane se šećerom, a svaki put kada bakterije jedu šećer, stvara se kiselina koja oštećuje vanjski sloj zuba, tj. caklinu. Nekoliko mjeseci ili godina dovoljno je da se caklina ošteti te da se stvori karijes

Ako si na dijeti sigurno ne konzumiraš šećer i slatkiše, barem ne u većoj količini. Bakterije u usnoj šupljini nakupljaju se u plaku koji fermentira šećer iz hrane koju konzumiramo. Što su dulje zubi izloženi šećeru, odnosno kiselini, veća je opasnost za njihovo zdravlje. Stoga izbjegavaj voćne sokove, čokolade, ali i bombone, sušeno voće, pekmeze i karamele. Naime, hrana puna šećera koja je ljepljiva najveća je opasnost za zdravlje zubi jer će se dulje ljepiti za zube i stvarati kiselinu. Svaki način prehrane uključuje određene namirnice koje, naročito u većim količinama, mogu štetiti zubima.

  • Paleo dijeta / Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata: Dijeta koja isključuje ugljikohidrate, odnosno žitarice i sugerira prehrambene namirnice ''pračovjeka'' utječe na stvaraje kiseline u usnoj šupljini, a što omogućuje stvaranje tla plodnog za razvoj bakterija. Stoga ćeš više vremena morati posvetiti četkanju i čišćenju zubnim koncem kako bi neutralizirala učinke prehrane bogate kiselinama. Ujedno razmotri konzumaciju alkalne vode za piće koja će pomoći uravnotežiti pH u ustima.
  • Veganska prehrana: Sirove namirnice kao što su povrće i voća mogu imati loš utjecaj na zube. Sirovo voće ili povrće zahtijeva čvršće, snažnije i dulje žvakanje. Takvo žvakanje samo po sebi pridonosi boljem čišćenju usne šupljine te tako smanjuje rizik od kvarenja zubi. No, sirovo voće može uništiti caklinu, a no to se naravno može spriječiti redovitim četkanjem zubiju. Naime, neki voćni sokovi (naranča, limun) zbog svoje kiselosti mogu uzrokovati eroziju zubne cakline.
  • Prehrana siromašna mastima: Mnoge dijete sugeriraju nekonzumaciju ili smanjenu konzumaciju masti, a to može imati loš učinak na zdravlje zbu. Naime, hrana bogata mastima ima nizak kariogeni potencijal te stoga masti štite od karijese na više načina. Sloj masti na čistim zubima štiti caklinu od djelovanja kiselina, a na masnu površinu teže se hvata plak. Sloj masti preko već postojećeg plaka sprečava redukciju ugljikohidrata u kiseline. Masti je potrebno konzumirati za zdravlje zubiju, ali i cjelokupnog organizma. No, ne treba pretjerivati pri konzumaciji i isto tako treba voditi računa da se ne konzumiraju rafinirana već prirodna ulja

Pročitaj savjete za zdrave i sretne zube!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.