Dijeta 20. lipnja 2014.

Lista najpopularnijih dijetnih programa

Vaga-Stoj
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neke dijete popularne su već desetljećima, a neke su postale hit posljednjih nekoliko godina. Donosimo ti pregled najpopularnijih dijeta koje su izazvale najviše zanimanja naših čitatelja te mišljenje stručnjaka

Top lista najpopularnijih dijeta:

UN dijeta

UN dijeta osmišljena je na način da se uz velik gubitak kilograma izazovu i promjene u metabolizmu da organizam bolje sagorijeva kalorije te da se izgubljeni kilogrami ne vraćaju lako, zbog čega je i nazvana UN Diet, odnosno NE dijeta. UN dijeta zasniva se na principu razdvajanja pojedinih skupina namirnica čime je namjerava ubrzati metabolizam i pospješiti proces probave.

Više o UN dijeti doznaj ovdje.

Atkinsova dijeta

U prvoj fazi dijete nisu dozvoljeni voće, kruh, žitarice ni povrće. Meso, riba i jaja jedu se bez ograničenja dok su alkohol, šećer i brašno zabranjeni. Dijeta se sastoji od 3 faze koje se stupnjevito provode kroz dijetni plan. S obzirom na restrikcije koje ova prehrana zahtijeva, dr. Atkins preporuča redovitu tjelovježbu i unos dodataka prehrani (multivitaminsko mineralne pripravke). Brz gubitak kilograma je glavna prednost ove dijete.

Više o Atkinsovoj dijeti doznaj ovdje.

Montignacova dijeta

Michel Montignac potaknut vlastitim zdravstvenim stanjem i prekomjernom tjelesnom masom osmislio je program za mršavljenje koji je i postao poznat pod njegovim imenom kao Montignacova dijeta. Metoda mršavljenja prema Montignacu sastoji se od dvije faze: faze mršavljenja i faze održavanja tjelesne mase. Inspiriran glikemijskim indeksom namirnica, svoju dijetu temelji upravo na tim vrijednostima. 

Više o Montignacovoj dijeti doznaj ovdje.

Zona dijeta

Osnovna ideja 'Prehrane u zoni' je optimalno lučenje inzulina i niska razinu 'loših ekiozanoida'. Dijetom u Zoni strogo su propisani omjeri makronutrijenata; 40% ukupnih kalorija potječe od ugljikohidrata, 30% od proteina i 30% od masti. Takva prehrana uglavnom uključuje veliku konzumaciju mesa, ribe, sireva, bjelanjka jajeta odnosno namirnice životinjskog podrijetla, a razvijena je i robna marka već gotove hrane, npr. u obliku 'energetskih pločica' s predloženim udjelom makronutrijenata. Količina dnevno unesenih kalorija je ograničena i manja od preporučenih vrijednosti no, nema gladovanja.

Više o Zona dijeti doznaj ovdje.

Paleo dijeta

Paleo ili evolucijska dijeta propagira konzumaciju male količine hrane koja ima nizak sadržaj šećera, a visok sadržaj prehrambenih vlakana tijekom dana, dok su poslijepodne i večer rezervirani za masovne količine visokoproteinske hrane u obliku nemasnog mesa. Ova dijeta se protivi unosu industrijski proizvedene hrane, a potiče unos svježih namirnica.

Više o Paleo dijeti doznaj ovdje.

Dukan dijeta

Dukan dijeta popularna je dijeta slavnih. Ova dijeta od četiri faze temelji se na unosu isključivo bjelančevina te na strogoj kontroli obroka i kalorija. Ne postoje nikakvi znanstveni dokazi koji bi dokazali njenu medicinsku ispravnost, dok se s druge strane zna da je izbacivanje određenih hranjivih sastojaka iz jelovnika škodljivo, kao što je ovdje slučaj s ugljikohidratima. čak je i tvorac dijete, dr. Pierre Dukan, upozorio na probleme koje njegova dijeta izaziva, kao što su manjak energije, usporena probava i loš zadah.

Više o Dukan dijeti doznaj ovdje.

DASH dijeta

DASH dijeta proglašena je najboljom diejtom 2012. godine i top dijetom za 2013. i 2014. godinu. S nutricionističkog stajališta, DASH dijeta je vrlo kvalitetna i osigurava sve potrebne nutrijente stoga i ne čudi da je zauzela sam tron dijeta. Prvotno osmišljenja kao dijeta namijenjena osobama koje pate od povišenog krvnog tlaka, DASH dijeta pokazala se uspješnom i u skidanju suvišnih kilograma. Osnovna ideja dijete je ograničiti unos masnoća, posebice zasićenih masnih kiselina te soli. To se ostvaruje na način da se iz jelovnika izbacuje masno meso i masni proizvodi (poput mlijeka i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti), a ograniči unos plodova mora i mesa peradi na 3 porcije tjedno.

Više o DASH dijeti doznaj ovdje.

Dijeta zelenom kavom

Dijeta zelenom kavom u 2013. godini bila je najpopularnija među našim čitateljima zbog kojih smo i obradili tu dijetu. Ekstrakt zelene kave djeluje na dva načina - ulazi u tijelo i sagorijeva glukozu, šećer i masnoće, uglavnom u jetri. Druga prednost je što usporava oslobađanje šećera u krvožilni sustav, a kad se u krvi ne producira šećer, ne stvara se niti mast.

Više o dijeti zelenom kavom doznaj ovdje.

Više dijeta za sebe potraži ovdje.

Svoju idealnu dijetu pronađi ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.