Dijeta 27. siječnja 2017.

Kauboji ne mare koliko kalorija unose, ali paze što jedu

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER/REUTERS/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brojni obožavatelji rukometa s nestrpljenjem očekuju prijenos večerašnje utakmice Hrvatska - Norveška u 20.45. sa Svjetskog rukometnog prvenstva koje se održava u Parizu. Vjerojatno mnoge zanima i što Kauboji jedu kako bi bili u vrhunskoj formi. Novinar 24 ata Marko Vidalina specijalno za Zdravu Kravu u Parizu je istražio prehrambene navike hrvatskih reprezentativaca.

Nitko od reprezentativaca nije na posebnom režimu prehrane

"Hrvatski rukometni reprezentativci jedu u hotelu u kojem su smješteni, imaju švedski stol i sami biraju što će jesti za svaki obrok", javlja Vidalina. Iako ovo zvuči kao da su reprezentativci prepušteni sami sebi, nije tako. Naime, ponuda u hotelu je napravljena prema sugestijama službenog liječnika reprezentacije dr. Tomislava Kukina, koji je s reprezentacijom od 2007. godine, objašnjava Vidalina i nastavlja:
 
"Svi jedu otprilike isto, među reprezentativcima nema nitko tko iz bilo kojeg razloga inzistira na posebnom režimu prehrane. Mogu birati  između bijelog i crvenog mesa, odnosno ribe, budući da je uglavnom svaki dan sve to u ponudi. Dr. Kukin mi nije znao reći koliki je dnevni kalorijski unos reprezentativaca. Jedu četiri puta na dan, ujutro između 9.30 i 10 je doručak, nešto iza 14 sati je ručak, a oko 18 sati 'snack', koji uključuje voće i ugljikohidrate. Takav je režim na dan utakmice, a slično je i u danima kad ne igraju utakmicu. Večera je uglavnom dosta kasno jer su i treninzi u vrijeme kad su utakmice, pa jedu kad se vrate u hotel, ne prije 23 sata."
 
Tuna_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Kauboji svaki dan uzimaju "tajne" dodatke prehrani

Vidalina kaže da reprezentativci svakodnevno uzimaju i dodatke prehrani, ali da mu dr. Kukin nije htio otkriti o kojim se suplementima konkretno radi. "Recimo ovako - sve što je zdravo, za sportaše je dobro. Ne možemo mi na 'prašku' napraviti rezultate. Važno je napraviti plan prehrane kojoj treba dodati suplemente da bi se pokrili neki nutritivni manjkovi, kako bi bili sigurni da će sve biti kako treba u vrijeme utakmice. Ne možemo im osigurati obrok u svlačionici, ali zato im osiguramo suplemente. A koji su to suplementi neka ostane profesionalna tajna", izjavio je Kukin.
 
Kukin je komentirao i prehranu Norveške reprezentacije: "Kad pogledaš Norvežane, kod njih nikakva improvizacija u prehrani ne postoji. Njihovi su jelovnici strogo određeni. Oni imaju cijeli tim stručnjaka koji se brinu za reprezentativce, što je njihova prednost, ali istovremeno i mana. Mana je zato što ako radiš samo po referencijama, stalno kasniš za kreativnim idejama. Kreativne ideje se ne nalaze u knjigama, one su u glavi."
 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Zdrava prehrana poboljšava fizičke mogućnosti svakog čovjeka za 25 posto"

Svaki od igrača izgradio je neki svoj vlastiti standard u prehrani. "Ne može postojati jedinstven recept za sve jer svaki organizam je drugačiji. Ali, iako su naši reprezentativci već izgrađene osobe, uvijek im se može pomoći. Uostalom, svatko tko počne sa zdravom prehranom, bio sportaš ili rekreativac, bit će bolji nego prije toga barem 25 posto", izjavio je Kukin Vidalinu.
 
Hrvatski reprezentativci imaju i neke slabosti kad je hrana u pitanju o čemu više možeš pročitati na portalu Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.