Dijeta Dijetni savjeti 28. ožujka 2017.

Kako Japanke tijekom cijelog života uspijevaju biti tako vitke?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada se govori o ljepoti i eleganciji žena Japanke su uvijek na vrhu top liste. S 30 izgledaju kao da im je 18, s 40 kao da im je 25, a osim toga imaju i dulji životni vijek. Naravno da smo se zainteresirali u čemu je tajna njihove vitkosti i ljepote, a otkrili smo kako to već biva da se ne radi se o čarobnim eliksirima nego izbalansiranoj prehrani i disciplini.

Dobro balansirana dijeta

Zabluda je da se u Japanu jede samo sushi. Japanci jedu ribu, alge, povrće, soju, rižu, voće i piju zeleni čaj. Prehrana im je vrlo dobro uravnotežena i gotovo da ne uključuje junk food i visokokalorična jela. Veliku pažnju pridaju sezonskoj hrani, a u to spadaju i ribe. Vrijeme je drugi krucijalni faktor: zimi Japanci jedu meso, ribu i vruće juhe, a ljeti hladne juhe, morske plodove,

Metode kuhanja

U Japanu su tradicionalne metode kuhanja pirjanje, roštiljanje i kuhanje na pari ili pečenje u specijalnoj posudi s minimalnom količinom masnoće. Povrće je izrezano na komadiće tako da se brže termički obradi. Prednost ovakvog kuhanja je što namirnice sačuvaju više svojih nutritivnih vrijednosti.

Povrtna juha je baza mnogih jela. Japanke ne pretjeruju sa začinima u nastojanju da hranu zadrže laganom  kako ne bi opterećivale probavne organe, jetru i bubrege. Prednost Japanske kuhinje je uživanje u prirodnoj boji i okusu namirnica.

 | Author: thinkstock Foto: thinkstock

Kultura jedenja

U Japanu je objed ritual. Jedu polako, uzimajući male komade s malih tanjura i zdjelica. U nastojanju da jedu što prirodniju hranu izbjegavaju dekoracije. Ne vole stavljati više različitih namirnica na isti tanjur jer smatraju da svaka namirnica treba imati vlastito mjesto. Tanjur im nikada nije prepun. Jasno je da se teško prejesti uz ova pravila.

Japanska dijeta s primjerom jelovnika

Riža umjesto kruha

Riža je osnova svakog jela i kuha se posebno bez soli i maslaca. Budući da ne unose bijelo brašno, lakše im je održati vitku liniju.

Čaj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Doručak je glavni obrok u danu

Doručak je najobilniji obrok u danu i uključuje nekoliko jela - ribu, omlet, miso juhu, soju s povrćem, alge i čaj.

Bez deserta

Desert jedu u rijetkim prilikama i obično u vrlo malim količinama. U Japanu različito poimaju desert nego mi - nemaju kolače ili kreme s maslacem. Imaju čak i sladoled napravljen od riže (mochi). Japanski deserti općenito sadrže malo masnoća i šećera.

Recept za veganski sushi

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.