Dijeta 06. srpnja 2009.

Dijeta sirovom hranom

Sirova
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijeta sirovom hranom zasniva se na unošenju isključivo termički i industrijski neprerađene hrane. Pristaše ovog načina prehrane smatraju da procesirana i termički obrađena hrana, kao i hrana životinjskog podrijetla, remeti kiselinsko-baznu ravnotežu u tijelu

Hrana koja se konzumira ne smije biti izlagana temperaturama višim od 50°C kako se prilikom termičke obrade ne bi uništili enzimi u biljkama koji omogućuju najbolju probavu i apsorpciju takve hrane. Kako je zdravlje glavni moto pristaša ovog načina prehrane, preporučuje se uzimanje organski uzgojenih namirnica. Dijeta sirovom hranom većinom se temelji na namirnicama biljnog podrijetla, iako određen dio pristaša dijete sirovom hranom jede ribu (sushi, usoljena riba ili meso pripravljeno kao carpaccio).

Žitarice i mahunarke fermentiraju čak nekoliko tjedana

Dijetom se unosi najviše voća i povrća koje se konzumira cijelo ili se priprema rezanjem, sjeckanjem, mljevenjem i pasiranjem, pripremaju se i kaše, sokovi i čajevi, a žitarice i mahunarke se namaču i fermentiraju čak nekoliko tjedana kako bi se postigao oblik koji se može probaviti. Hrana se može prelijevati i vodom temperature do 50°C.

Jedu se i sjemenke poput sezama, suncokretovih i bućinih sjemenki,i orašasti plodovi poput lješnjaka, badema, oraha, idnijskih oraščića. Voće se jede i suho, tako da su grožđice, suhe šljive i marelice prava poslastica pristašama dijete sirovom hranom. Čak ni kava nije zabranjena - zrna kave namočite u vodi koja nije toplija od 50°C, a za bolji okus pričekajte nekoliko dana da se ekstrahira aroma iz zrna. Unosi se minimalno pet obroka, doručak, ručak, večera i dva međuobroka, gdje doručak uvijek započinje čašom vode sa dodatkom limunovog soka.

Nedostaci

Unos povrća, posebno u svježem, neprerađenom obliku, može sadržavati visoku razinu pesticida i ostataka umjetnih gnojiva te raznih kemikalija kojima se povrće i voće tretira. Dugoročno provođenje dijete, više od dva mjeseca, može imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Napomena stručnjaka

Dijeta sirovom hranom energetski je vrlo oskudna pa se ne preporuča provođenje kroz duži vremenski period (više od dva mjeseca). Nakon provođenja dijete lako se može pojaviti jo-jo efekt ponovnog dobivanja kilograma, ako se naglo krene sa prehranom koja zadovoljava dnevne energetske potrebe organizma.

Kako je ljeto doba kada su dostupnije namirnice poput voća i povrća, dijetu je tada primjerenije provoditi, ali treba pripaziti na zdravstvenu ispravnost sirovih namirnica.

Primjer jelovnika

Doručak: čaša vode s dodatkom limunovog soka , frape od borovnica, naranče i jabuka

Međuobrok: sjemenke suncokreta

Ručak: salata od brokule s mariniranim sirovim lososom

Međuobrok: šaka orašastih plodova po želji

Večera: krekeri od sezama s paštetom od avokada

Prednosti

S obzirom da se namirnice ne kuhaju, dijeta sirovom hranom prilično je jednostavna. No, želite li uključiti i druge načine pripreme, utrošit ćete određenu količinu vremena na dodatnu edukaciju koju oni zahtjevaju.

Dijeta sirovom hranom bogata je C vitaminom, folnom kiselinom koje ima puno u zelenom lisnatom povrću, mineralima poput selena, pogotovo ako se konzumira hrana iz organskog uzgoja.

Dijeta je iznimno bogata dijetalnim vlaknima, a siromašna mastima, posebno zasićenim masnim kiselinama, dok gotovo uopće ne sadrži kolesterol. Sve to pridonosi prevenciji nastanka bolesti crijeva, kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti.

Dijeta je bogata antioksidativnim tvarima koje pomažu u sprečavanju nastanka slobodnih radikala koji uzrokuju degenerativne promjene u organizmu.

Mišljenje nutricionista

Dijeta sirovom hranom bogata je prehrambenim vlaknima što je pozitivno u većini slučajeva i doprinosi boljoj probavi i smanjenju masnoća u krvi. Ipak kod određenih ljudi visok unos vlakana može imati negativne učinke zbog sadržaja fitinske kiseline koja na sebe veže minerale te smanjuje njihovu apsorpciju u organizam.

Dijeta sirovom hranom bogata je kalijem, a siromašna natrijem što je pogodno za zdravlje srca i krvnih žila te prevenciju nastanka visokog krvnog tlaka.

Kako se dijetom unosi većinom voće i povrće koje je energetski siromašno, čest je slučaj pojave pothranjenosti, tjelesne iscrpljenosti te kod žena gubitak mjesečnice ako se dijeta provodi duži vremenski period. Također, veća je vjerojatnost trovanja kada se hrana ne obrađuje termički, posebice tijekom toplijeg dijela godine.

Iako pripadnici ovog pokreta smatraju kako se nutrijenti najmanje uništavaju i najbolje iskorištavaju iz neprerađene hrane, pojava manjka željeza i kasnije anemije, kod dugoročnog provođenja dijete je česta.

Željezo se lakše apsorbira iz životinjskih izvora, a u slučaju biljne hrane često se bolje apsorbira kada je hrana termički obrađena. Kratkoročno provođenje dijete može poslužiti kao tretman detoksikacije tijela, dok dugotrajno provođenje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.