Dijeta 18. svibnja 2016.

Koliko kg smijem dobiti u trudnoći?

Trudnica-Hrana
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas većina budućih mama već zna da u trudnoći ne treba jesti za dvoje, a da su kilogrami koji se nakupljaju korisni za mamu i bebu. No, neke žene porod dočekaju s više kilograma nego što su mislile da će imati, dok se neke brinu da se nisu dovoljno udebljale

Iskustva mama s foruma

Tako je čitateljica anamarija na forumu otvorila temu "Kilaža u trudnoći" i postavila pitanje: "Drage trudnice, koliko ste kila dobile do sada? Ja sam u 15. tjednu i dobila sam 4 kg, to mi je puno s obzirom da sam u prvoj trudnoći ukupno dobila svega 11 kg". Komentarom joj se pridružila čitateljica Mamilyn_Monroe, koja je u 19. tjednu dobila dva kilograma, iako, kaže, "uz divlji apetit": "Bitno je da ih dobro 'nosiš' i da se dobro osjećaš, da su ti šećer i masnoće pod kontrolom, a i školski je u prva 4 mjeseca dobiti 4-5 kg".

U trudnoći je važno hraniti se zdravo, s čime se slaže i mrs.alwaysright koja kaže: "Ne zamarajte se kilažom, sve dok ona nije nakupljena junk food-om i slatkarijom (nepotrebnom). Ja sam osobno zatrudnjela s 62 kg, a porod sam dočekala s 80 kg, a jela sam isključivo zdravo i za bebu povoljno, naravno. Nakon poroda sam dojenjem i tjelovježbom povratila svoje kilograme nakon 6 mjeseci".

Mišljenje ginekologa

Koja je preporučljiva težina tijekom trudnoće pitali smo dr. med Petru Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i opstetricije. "Tijekom trudnoće je jako važno jesti zdravo i balansirano kako bi se beba pravilno razvijala i dobila sve važne hranjive sastojke. U trudnoći ne treba 'jesti za dvoje', nego je prosječno potrebno samo 200 do 300 kalorija dnevno više nego prije trudnoće. Na taj način će trudnica postići pravilan dobitak tjelesne mase tijekom trudnoće", kaže i objašnjava da o tjelesnoj konstituciji prije trudnoće, odnosno o BMI (body mass index) ovisi koliko bi svaka trudnica trebala dobiti kilograma tijekom trudnoće.

Više o ovoj temi saznaj na portalu Klokanica.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.