Dijeta 14. veljače 2016.

Okus na jeziku diktira tjelesnu težinu

Jezik_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neki smatraju ako im otupi osjetilo okusa da će manje uživati u kolačima ili prženim krumpirićima. Ali, istraživanja su pokazala da se događa upravo suprotno i da su osobe koje imaju smanjenu osjetljivost na okuse češće pretile ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu. Vrlo izgledan razlog je što imaju potrebu konzumirati veće količine slane i masne hrane kako bi zadovoljile potrebu za okusima

Navike zbog kojih gubiš dobar ukus!

Većina kalorija koju prosječna osoba dnevno konzumira, dolazi iz zasićenih masnoća i šećera poput nezdravih grickalica i slatkiša. Svakodnevna konzumacija jako slane, konzervirane, masne i začinjene hrane uništava okusne pupoljke na jeziku i tako onemogućava da se uživa u slabijim profinjenijim ukusima hrane. Istraživanju su pokazala da konzumiranje jako zaslađenih pića već za mjesec dana mogu otupiti okusne pupoljke na jeziku. Jedan od poroka, kao što je pušenje može umrtviti osjećaj okusa na nepcu.

Okusne papile na jeziku razlikuju se prema okusu koji percipiraju i na različit način su raspoređene na površini jezika. Papile za gorak okus smještene su pri dnu jezika, za kiseli na rubovima srednjeg dijela, za slani na rubovima pri vrhu jezika te za slatki okus na vrhu jezika.

Neki smatraju da će ako im otupi osjetilo okusa manje uživati u kolačima ili prženim krumpirićima. Ali istraživanja su pokazala da se događa upravo suprotno i da su osobe koje imaju smanjenu osjetljivost na okuse češće pretile ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu. Vrlo vjerojatan razlog je što imaju potrebu konzumirati veće količine slane i masne hrane kako bi zadovoljile potrebu za okusima. Donosimo ti tri savjeta kako možeš spriječiti da ti se osjetilo okusa smanji ili izgubi:

  • Prestani jesti "gluposti"
  • Da obnoviš svoje okusne pupoljke pokušaj na tjedan dana izbaciti žitarice sa zaslađivačima i čips. Zatim ih ponovno počni jesti i primijetit ćeš kako je njihov okus pretjeran.
  • Pij vodu
  • Tijekom dana pij vodu i prožvači žvakaću gumu bez šećera, to će zaštiti stanice u usnoj šupljini i poboljšati tvoj osjećaj za okuse.
  • Izbjegavaj jako vruće napitke
  • Vreli napitci uništavaju okusne pupoljke, zato se suzdrži dok se tvoje piće malo ne ohladi.

Jezik je ogledalo zdravlja

"Jezik je jedno od ogledala u kojem se zrcali stanje našeg organizma. Njegov oblik, boja, suhoća-vlažnost, naslage te moguće brojne promjene poput izraslina, pukotina, linija...važni su dijelovi slagalice koji, svi zajedno, stvaraju jasnu sliku zdravlja, ali samo onome tko zna čitati takve poruke", kaže Senka Kušer Mijić, ayurvedska terapeutkinja i dodaje: "Međutim, jedan od pokazatelja koji svima može biti od koristi u svakodnevnom praćenju osobnog zdravstvenog stanja su uočene naslage na području jezika.

Naslage su uvijek znak neravnoteže i upozorenje da je došlo vrijeme u kojem se trebaš okrenuti svome zdravlju kako ne bi došlo do bolesti. Zdrav jezik je uvijek svježe, ružičaste boje. Svaki oblik naslaga, bez obzira na njihovu količinu i boju, znak je pojave toksina u tijelu za što je zasigurno i te kako odgovoran tvoj način prehrane. Normalan jezik bi trebao biti ružičast, bez tragova diskoloracije s jasnim premazom koji pokazuje pravilnu sekreciju slinovnica."

Pročitaj kako se riješiti afti u ustima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.