Dijeta 03. lipnja 2016.

5 znakova poremećaja u prehrani

Anorexia
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uzroci poremećaja u prehrani redovito su puno dublji, a ovakvo destruktivno ponašanje samo je manifestacija lošeg stanja organizma, psihičkog i fizičkog. Priznati da imaš problem ili suočiti se s bliskom osobom koja pati od nekog oblika ovog poremećaja nikad nije lako, ali ako znaš kako ih uočiti u ranoj fazi, šansa za uspješno liječenje znatno je veća

Izdvojili smo najočiglednije znakove po kojima možeš prepoznati osobu s problemom i ponuditi podršku i pomoć.

Promjene na koži

Na tijelu medicinski premršavih žena pojavljuje se tanki sloj finih, mekih dlačica – lanugo, čime tijelo pokušava zadržati toplinu. Ove dlačice nemaju pigmenta, ali su ipak jasno uočljive budući da se pojavljuju u obliku mekih dlačica po licu, rukama i ostatku tijela. Nedostatak vitamina i minerala uzrokovan lošom prehranom brzo se manifestira i lako je uočljiv. Kosa postaje znatno tanja i vrlo meka, a ukoliko stanje prati nedostatak željeza, kosa slabi i počinje ispadati. Nokti postaju slabi zbog manjka biotina pa vrlo lako pucaju, a koža suha i ispucala zbog manjka cinka.
Nedostatak niacina (oblik vitamina B3) dovodi do bolesti poznate pod imenom pelagra. Posljedice su promjene na koži u obliku ljuštenja i svraba na dijelovima koji su izloženiji svjetlu, ali do poremećaja dolazi i na mukoznoj sluznici, u probavnom traktu, te u središnjem živčanom sustavu. Pelagra se često naziva 3D bolešću, jer je obilježavaju dermatitis, dijareja i demencija. Vrlo očigledan pokazatelj poremećaja u prehrani je i nezdrava, siva boja kože koju uzrokuje manjak esencijalnih nutritijenata. Brzina pojave simptoma ovisi o stupnju izgladnjelosti i dužini trajanja ovakvog stanja organizma.

Izrazito žuti zubi

Anoreksiju, kao oblik poremećaja prehrane, lako je uočiti jer su osobe koje boluju od ove bolesti izuzetno neuhranjene, drugačije rečeno, bolesno su mršave. Ipak, ovo nije slučaj s bulimijom, jer su bulimičari uglavnom prosječne tjelesne težine ili imaju nekoliko kilograma više od idealne. Ukoliko sumnjate da osoba koja ti je bliska namjerno povraća, zagledaj joj se u zube. Kod bulimičara zubi su žute boje i uglavnom u lošem stanju. Uzrok ovoj pojavi je želučana kiselina koja nagriza zubnu caklinu i boji zube. Isto tako, bulimičari uglavnom koriste ista dva prsta jedne ruke kako bi izazvali reakciju na povraćanje. Nerijetko ih i zagrizu u trenutku refleksa na povraćanje pa su izgriženi prsti vidno drugačiji od ostalih na ruci, a i koža je druge nijanse. Pritisak koji stvara napinjanje kod čestog povraćanja može uzrokovati pucanje kapilara u očima pa je i to jedan od znakova bulimije. Imaj na umu da se navedeni simptomi mogu prikriti ako se osoba potrudi, pa moraš biti strpljiva kako bi se uvjerila je li riječ o bulimiji.

Manjak samopoštovanja

Žene s poremećajem u prehrani istovremeno pate i od ozbiljnog nedostatka samopoštovanja, a vrlo često su u očiglednoj zabludi kada je riječ o fizičkom izgledu. Opsesivno vježbanje u teretani, na primjer, kao i svako izbjegavanje konzumiranja hrane u javnosti, jedan su od znakova. Anoreksičari uvijek jedu u samoći, a bulimičari po svaku cijenu izbjegavaju javne toalete i svoju naviku prakticiraju u privatnosti svoje kupaonice. Nizak udio kalija, elektrolita i natrija utječu na razinu energije, pa je depresija čest pratitelj ovakvog stanja. Depresivna osoba s poremećajem u prehrani često će zanemarivati osobnu higijenu i izbjegavati izravni kontakt očima, a nerijetko takve osobe nose više slojeva odjeće kako bi prikrile mršavost.

Izostanak mjesečnice

Ako se žena lišava hrane i bitnih nutrijenata u tolikoj mjeri da zbog toga izgubi menstruaciju to je definitivno znak anoreksije i znak za uzbunu. Povratak menstruacije, koji ukazuje na ponovno uspostavljene razine estrogena i povećanje težine, poboljšava izglede za pozitivan ishod, ali kod teške anoreksije, čak inakon liječenja, 25 posto pacijentica više ne dobije mjesečnicu. Osim problema s menstrualnim ciklusom, bolesna pothranjenost dovodi i do nepravilnog rada srca i snižene tjelesne temperature pa se ovakve osobe nerijetko žale na osjećaj hladnoće. Koliko je anoreksija ozbiljan poremećaj govori i činjenica da je ovo bolest s najvišom stopom samoubojstava od svih psihičkih bolesti. U slučaju da prepoznaš ovakvo ponašanje i simptome kod sebe ili kod bliske osobe, od izuzetnog je značaja da potražiš pomoć bez odgađanja.

Promjena izgleda

Treba imati na umu da su osobe s poremećajem u prehrani vrlo vješte u prikrivanju svog problema od okoline. Često i vrlo bliskim ljudima, članovima obitelji, treba dosta vremena da shvate da nešto nije u redu. Ipak, kako je uzrok ovakvog stanja psihičko stanje, novi modeli ponašanja i izgleda, odnosno odijevanja, neminovni su. Čak i ako ne možeš vidjeti stvarno tjelesno stanje i koliko je zapravo bolest uznapredovala, možeš uočiti razlike u stilu i izgledu osobe. Kao jasan pokazatelj može poslužiti bilo koja fotografija te osobe iz sretnog razdoblja života gdje se može lako usporediti prijašnje sa sadašnjim stanjem. Suočavanje sa stvarnošću nije jednostavno i zahtijeva dosta takta, ali s blagim pristupom i davanjem podrške može se dosta postići. Ako uspiješ dobiti priznanje da osoba ima problem, već si napravili značajan uspjeh ka oporavku.

Alarmantne činjenice

 • Poremećaji u prehrani najčešće počinju u tinejdžerskoj dobi, a prema istraživanjima od anoreksije boluje 0,5 do 1 posto adolescentica.
 • Poremećaji u prehrani češći su u razvijenim zemljama, posebno među pripadnicama profesija koje zahtijevaju vitkost (manekenke, balerine). Prema određenim istraživanjima u SAD-u od anoreksije boluje oko 1 posto žena i djevojaka.
 • U 90 posto slučajeva od anoreksije pate djevojke i žene i 10 do 20 puta je češća kod ženskog u odnosu na muški spol.
 • Anoreksija ubija više ljudi nego bilo koja psihička bolest. Umire oko 10 posto bolesnika, 20 posto ostaju kronično bolesni, a potpuno se oporavlja samo oko 40 posto.

Pročitaj iskustvo osobe koja je preboljela anoreksiju i bulimiju.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Default avatar -
   elenaggg

   Tablete za mršavljenje - http://acaiberry900.lv Skinula sam 24 kilograma u 4 I pol mjeseca. Nisam željela uzimati nikakve pilule,ali moja kćer mi ih je dala kao dar. Izgledam bolje,osjećam se bolje.

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.