Nemate seksualnog nagona nakon što ste ušli u menopauzu? Jedinstvena terapija razgovorom može pomoći

Unsplash+
Seksualne brige - od nižeg libida do problema s postizanjem orgazma ili boli tijekom seksa - česte su među ženama koje prolaze kroz perimenopauzu i menopauzu.
Vidi originalni članak

Nakon operacije koja ju je gurnula u menopauzu u dobi od 40 godina, Stephanie Scott iz Hamiltona, Ontario, rekla je da je imala "nula seksualnog nagona". Hormonski tretmani pomogli su joj kod valunga i nesanice, ali nisu povećali njezinu želju za seksom.

Stoga se prijavila za istraživačku studiju koja je testirala jedinstvenu vrstu terapije za žene u menopauzi sa smanjenom seksualnom željom za zbog menopauze. Rezultat: primjetno poboljšanje njezina seksualnog života.

"Fokus je bio na preoblikovanju vaših misli o vlastitom tijelu, vlastitim potrebama i željama i poželjnosti", rekla je Scott, koja sada ima 49 godina, a ušla je u ranu menopauzu nakon histerektomije i uklanjanja jednog jajnika. Rekla je da joj je terapija pomogla da "shvati emocionalne i psihološke promjene koje su joj se dogodile tijekom menopauze".

simptomi ne moraju biti teški 5 mitova o menopauzi u koje trebate prestati vjerovati

Rezultati istraživanja, koji su predstavljeni u Chicagu na godišnjem sastanku Društva za menopauzu, sugeriraju da kognitivno bihevioralna terapija – specifičan oblik terapije razgovorom – može značajno poboljšati probleme seksualne disfunkcije povezane s perimenopauzom i menopauzom. Prijašnja istraživanja pokazala su da je KBT učinkovit kod valunga i drugih simptoma menopauze.

Seksualne brige zbog smanjene razine estrogena i drugih čimbenika ima između 68 i 86 posto žena koje prolaze kroz perimenopauzu i postmenopauzu, kažu liječnici i istraživači ženskog zdravlja. Ovi padovi u funkciji - od nižeg libida do problema s postizanjem orgazma ili boli tijekom seksa - mogu potkopati samopouzdanje i cjelokupno fizičko i emocionalno blagostanje, izjavile su žene. No, unatoč tim negativnim učincima, mogućnosti liječenja (osobito one koje se ne odnose na lijekove) su ograničene.

Novo istraživanje uključilo je 30 žena koje su sudjelovale u tretmanu poznatom kao kognitivna bihevioralna terapija ili KBT. Sudionice su završile četiri 90-minutne KBT sesije posebno skrojene za rješavanje seksualne funkcije.

KBT je oblik terapije razgovorom koji potiče pacijente da identificiraju i preoblikuju negativne misli i obrasce, radeći na zamjeni tih zdravih alternativnih narativa. Nakon podvrgavanja KBT sesijama s kliničkim psihologom, sudionice su izvijestili o značajnom smanjenju seksualnih briga, otkrili su istraživači, kao i poboljšanjima u vlastitoj percepciji tijela i zadovoljstvu partnera, rekla je Sheryl Green, glavna autorica studije i profesorica na Sveučilištu McMaster u Ontariju.

najčešći znak menopauze Kako prepoznati i ublažiti valunge?

Kako KBT može poboljšati vaš seksualni život

Jedan od ključnih ciljeva bilo koje vrste KBT-a je rješavanje duboko ukorijenjenih iskrivljenosti u razmišljanju i, kroz raspravu, vježbe i praksu, pomicanje tih negativnih uvjerenja prema točnijim i korisnijim načinima razmišljanja.

Na primjer, žena bez seksualnog nagona mogla bi vjerovati da se njezina smanjena razina želje nikada neće promijeniti, što postaje svojevrsno samoispunjavajuće proročanstvo. Žena bi mogla odbijati partnerovo udvaranje sve dok partner jednostavno ne prestane pokušavati inicirati intimnost.

Green se prisjetila jedne pacijentice koja je toliko dramatizirala oko svojih valunga, vjerujući čak da su je učinili nepoželjnom. Ali nakon KBT-a, koji potiče otvoreni dijalog o seksualnim problemima s partnerom, pacijentica je saznala da njezin suprug smatra njezino znojno tijelo prilično seksi.

Vježbe koje se bave niskim seksualnim interesom mogu uključivati ​​razmišljanje o stvarima koje su u prošlosti povećavale želju. "Možda je čitanje 'Pedeset nijansi sive' izgradilo neku želju u prošlosti ili gledanje intimnog filma ili upuštanje u sexting s partnerom", rekla je Green. Ako je uspjelo prije, pokušajte ponovno, rekla je.

pozitivni stavovi o seksu 6 razloga zašto menopauza manje utječe na libido nekih žena

Scott, pacijentica iz Ontarija koja je sudjelovala u studiji, rekla je da su KBT sesije bile "fantastične".

Rekla je da je jedna vježba uključivala dotjerivanje i izlazak na spoj s partnerom bez razmišljanja da bi to moglo dovesti do seksa. “Nema pritiska, samo radite nešto za sebe, provodite kvalitetno vrijeme zajedno”, rekla je.

Iskreno pričanje o njihovim potrebama kroz promjenjiva tjelesna i emocionalna stanja izazvana menopauzom - i smišljanje kako se zajedno nositi s njima - pomoglo je normalizirati prijelaz.

“Funkcionira, ali treba raditi. To nije magija”, rekla je. “Upuštali smo se u seks malo više nego što bismo inače, a ponekad to zahtijeva i da se samo opustite i kažete sebi – ovo može biti ugodno.”

terapiju je najbolje započeti nakon 50. Hormonska terapija mogla bi usporiti biološko starenje kod starijih žena

Pomaganje ženama da se nose sa simptomima menopauze

Značajno, na Indeksu ženske seksualne disfunkcije, upitniku koji se smatra zlatnim standardom za mjerenje ženske seksualne disfunkcije, srednja ocjena sudionika studije povećala se s 15,88 prije KBT tretmana na 22,47 nakon KBT seansi - prosječno poboljšanje rezultata od 40 posto, rekla je Green, koja je također klinička i zdravstvena psihologica. "To znači da više nisu pali u klinički značajnu razinu problema i disfunkcije", rekla je.

Sve sudionice, koje su bile u dobi od 40 do 60 godina, "navele su da su bile vrlo zadovoljne tretmanom i da im je pomogao da se učinkovitije nose sa svojim simptomima", pokazalo je istraživanje. Neka od najvećih poboljšanja bila su u želji i zadovoljstvu, slici tijela i percipiranom odnosu žena sa svojim partnerima.

Green je rekla da je, prema njezinim saznanjima, ovo prva studija koja proučava KBT posebno za seksualne probleme kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi. Jedno značajno otkriće, navela je, jest da iako je protokol bio usmjeren na seksualne probleme, čini se da je imao i "domino učinak" koji je ublažio druge uobičajene simptome menopauze kao što su valovi vrućine, simptomi promjene raspoloženja, depresija i anksioznost.

Greenin raniji rad, uključujući randomizirano kliničko ispitivanje, otkrio je da je KBT učinkovit za najpoznatije simptome menopauze, kao što su valovi vrućine i noćno znojenje, poremećaji spavanja, depresija, kao i seksualne brige. Zatim je odlučila osmisliti KBT protokol koji se prvenstveno usredotočuje na seksualnu disfunkciju.

brže starenje Istraživači otkrili u koje dvije dobi se događaju dramatične promjene u tijelu

Stephanie Faubion, ravnateljica Centra za žensko zdravlje klinike Mayo u Enterpriseu, Florida, koja nije bila uključena u studiju, rekla je da su mnogi od ovih simptoma menopauze međusobno povezani, tako da ublažavanje jednog djeluje na ublažavanje drugih. Uz seksualnu disfunkciju, česti je problem i tjeskoba, pa ako žene dožive tjeskobu, nesanicu i stres zbog seksualne disfunkcije, i ako KBT ublaži te simptome, "naravno da će seks biti bolji", rekla je Faubion, koja je također medicinska direktorica društva Menopauza. “Tjeskoba je ubojica želja”, dodala je.

Jedan od izazova je nedostatak terapeuta koji prakticiraju KBT. Faubion je rekla da ona i kolege rade na KBT-u virtualne stvarnosti za simptome menopauze, pristupu koji bi mogao ublažiti neke od trenutnih prepreka, kao što su vrijeme, cijena i pristupačnost.

menopauza Hormonska nadomjesna terapija u menopauzi ne štiti mozak i ne može smanjiti rizik od demencije

Sharon Bober, direktorica programa za seksualno zdravlje na Institutu za rak Dana-Farber u Bostonu i profesorica na Medicinskom fakultetu Harvard, rekla je da KBT "apsolutno pomaže" pacijenticama u menopauzi da povrate želju i poboljšaju svoj seksualni život. “Mislim da ljudi ne znaju da to stvarno djeluje. Nije izmišljeno. Postoje jasni dokazi da KBT strategije imaju izravan utjecaj na simptome menopauze, ali ne koristi se dovoljno široko jer je trenutno stanje skrbi za menopauzu često previše medikalizirano", objasnila je.

Snaga KBT-a, rekla je Bober, posebno kada se kombinira s praksama svjesnosti kako bi se omogućilo mislima i osjećajima da se pojave bez osuđivanja, jest da se ne osuđujete zbog svojih negativnih misli niti ih smatrate iracionalnima; samo naučite živjeti s njima na prihvatljiviji način.

“Promjena je u tome da kažete: 'To je što je', kada se izbezumite zbog valunga ili kada vaše tijelo nije kao prije 30 godina, i pitate se: 'Što mogu učiniti da se smirim, utješim i podsjetim, ovo nije iracionalna misao… Iako moje tijelo ne izgleda više kao prije i ne osjećam se kao prije, još uvijek mogu pružati i primati zadovoljstvo”, dodala je Bober.

Pilot studija, koju su financirali Kanadski instituti za istraživanje zdravlja, ograničena je svojom veličinom i činjenicom da su većina sudionica bile bijelkinje. Green je rekla da je zatražila nova sredstva za početak randomiziranog kontroliranog ispitivanja koristeći isti KBT protokol za rješavanje seksualnih problema u većoj skupini od 216 žena u perimenopauzi i postmenopauzi, uključujući aktivnu usporednu skupinu i širi raspon etničkih skupina.

preuzmite kontrolu 4 mita o debljanju u menopauzi

 

Posjeti missZDRAVA.hr