Onkolog i dijetetičarke otkrili plan obroka koji može pomoći u prevenciji raka debelog crijeva

Unsplash Losos bogat omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D dobro je kombinirati sa šparogama koje su bogate folatom koji je zaslužan za za obnavljanje stanica
Stručnjaci su otkrili obroke za prevenciju raka debelog crijeva - jednog od najbrže rastućih oblika bolesti kod mladih ljudi.
Vidi originalni članak

Stope raka debelog crijeva gotovo su se udvostručile od ranih 1990-ih, a dok stručnjaci još uvijek rade na pronalaženju razloga za ovaj skok, nedavna istraživanja pokazuju da prehrana igra glavnu ulogu. Istraživanje je pokazalo da bi za to mogle biti krive prehrane prepune šećera i ultraprerađene hrane

Ranije ove godine znanstvenici su otkrili da nedostatak vlakana može dovesti do bržeg starenja stanica i podložnosti određenim vrstama raka. 

"Iako su čimbenici poput dobi i genetike izvan naše kontrole, rak debelog crijeva je jedna vrsta raka na koju mogu utjecati stvari koje imamo pod kontrolom. Odabir stila života kao što su hrana koju konzumirate i količina dnevne tjelesne aktivnosti kojom se bavite mogu povećati ili smanjiti rizik od razvoja kolorektalnog raka", rekla je za Daily Mail Shaelyn Gurzick, klinička dijetetičarka u Centru za rak City of Hope u Kaliforniji

Evo kako bi prema onkolozima i dijetetičarima trebao izgleda dan prehrane za prevenciju raka. 

Doručak

Dr. Walter Kim, onkolog na Brio-Medical Cancer Clinic u Arizoni, rekao je za DailyMail da su dvije čaše vode ujutro prijeko potrebne za izbjegavanje raka debelog crijeva. To je zato što voda pomaže u otapanju hranjivih tvari, olakšavajući njihovu apsorpciju u probavnom sustavu, regulirajući probavu.  

Dr. Kim je također predložio kombinaciju zdjelice miješanog voća s porcijom jogurta. Osim toga, preporučio je krišku kruha od cjelovitih žitarica i maslac sa smanjenim udjelom masti kako biste povećali dnevni sadržaj vlakana. Vlakna su neophodna za povećanje težine i veličine stolice, omekšavanje stolice i omogućavanje lakšeg prolaska kroz probavni sustav. Time se skraćuje vrijeme u kojem mogući karcinogeni dolaze u kontakt sa sluznicom debelog crijeva. Kruh je tehnički ultra-obrađen, pa bi preporuka mogla biti iznenađenje. Ali dr. Kim i drugi stručnjaci su rekli da prerada hrane nije problem, već je bitniji sadržaj hrane. 

"Obični grčki jogurt s niskim udjelom masti odlična je opcija za doručak jer često sadrži 15 do 20 grama proteina po porciji i može se upariti s malom količinom zdravih masnoća poput orašastih plodova ili maslaca od orašastih plodova i voća bogatog vlaknima, poput malina ili borovnica", dodala je Gurzick. Također je predložila sparivanje nemasnog svježeg sira s voćem, jer je bogat kalcijem, za koji se pokazalo da smanjuje rizik od raka debelog crijeva, prema Američkom društvu za rak. 

Meredy Birdi, dijetetičarka iz Londona koja se bavi rakom, rekla je za Insider da preporučuje omlet s povrćem na žaru poput gljiva i avokada. Špinat je također zdrav izbor jer nije samo prepun vlakana, već je i bogat antioksidansima poput vitamina C i E. Antioksidansi su molekule koje napadaju slobodne radikale, nestabilne spojeve koji povećavaju oksidativni stres u cijelom tijelu.  Pokazalo se da previše oksidativnog stresa oštećuje stanice i dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema poput raka. A gljive sadrže beta-glukan, vrstu topivog vlakna za koje se pokazalo da stimulira imunološki sustav da napada stanice raka. 

rođeni nakon 1960. u većem riziku Najizgledniji uzrok pojave raka debelog crijeva među mlađom populacijom

Ručak

Sendvič s delikatesnim mesom možda je klasična opcija za naporan dan u uredu, ali Gurzick predlaže da se držite podalje od takvih proizvoda. To je zato što prerađeno meso često sadrži zdrave životinjske bjelančevine, ali također sadrži nitrate, koji mogu biti pod utjecajem reakcije koja ih pretvara u kemijski spoj N-nitrozo. To može oštetiti stanice koje oblažu crijeva, što zauzvrat može dovesti do razvoja raka.

Svjetska zdravstvena organizacija čak je prerađeno meso klasificirala kao kancerogenu skupinu 1, što znači da postoje dokazi da uzrokuje rak kod ljudi. "Smanjenje unosa crvenog mesa i mesnih prerađevina je korisno za opću populaciju. Crveno meso ili prerađeno meso može biti izuzetno teško za probavni sustav", rekla je Gurzick. 

Također je spomenula da prerađeno meso ima visok sadržaj natrija i zasićenih masnoća, što može dovesti do nadutosti i zatvora, povećavajući rizik od raka debelog crijeva. "Umjesto mesnih delikatesa za ručak, bolja je opcija uključiti više cjelovitih namirnica i nemasnih proteina kao što su nemasno meso, riba, plodovi mora, neslani orašasti plodovi, sjemenke, grah, leća ili proizvodi od soje", dodala je. "Tuna pakirana u vodi može biti brz i jednostavan način da dobijete malo hidratacije i proteina za ručak". Jedna konzerva tune u vodi sadrži oko 20 grama proteina, kao i omega-3 masne kiseline za koje se pokazalo da smanjuju upale. 

Ako još uvijek žudite za sendvičem, dr. Kim predlaže da se odlučite za svježu puretinu ili piletinu s laganom majonezom i kriškom sira. Njegov izbor je i zdjela miso juhe. Poput grčkog jogurta, miso juha sadrži probiotike koji pomažu hraniti zdrave crijevne bakterije. Međutim, može biti bogat natrijem, što može povećati nadutost i zatvor, pa je umjerenost ključna. 

Za prilog bogat vlaknima, dr. Kim preporučuje pire krumpir s umakom. Također, preskočite meso bez nitrata. Ovo meso može imati manje nitrata i nitrita, ali su nitrati i dalje prisutni. Kada jedete hranu bez nitrata, vaš želudac zapravo pretvara dio nitrata u nitrite. A neki od tih nitrita mogu zatim stvoriti tvari koje uzrokuju rak u tijelu, piše Daily Mail. 

prekativni hormoni rasta Osobe s ovakvom građom tijela u najvećem su riziku od raka debelog crijeva

Večera

Umjesto odreska ili hamburgera, dr. Kim predlaže komad pečenog lososa. Osim omega-3 masnih kiselina, losos je jedan od rijetkih prirodnih prehrambenih izvora vitamina D koji je neophodan za održavanje zdravlja kostiju, zuba i mišića. Neka su istraživanja također otkrila da vitamin D može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva. Prema Nacionalnom institutu za rak, utvrđeno je da vitamin D sprječava rast stanica raka i usporava napredovanje kolorektalnih tumora. 

Dr. Kim predlaže kombinaciju lososa i šparoga, koje sadrže folat, esencijalnu hranjivu tvar za obnavljanje stanica. A ako imate zatvor, popijte čašu soka od suhih šljiva koje mogu potaknuti probavu.

"Zdrava zamjena također može biti jednostavan način za uključivanje više hranjivih tvari u vašu prehranu", rekla je Gurzick. "Na primjer, pire od cvjetače umjesto krumpira: cvjetača je puna vlakana, a također ima manje kalorija i ugljikohidrata". Ovo bi također mogla biti alternativa rafiniranim ugljikohidratima poput tjestenine, koji imaju malo vlakana. "Cvjetača je također bogata antioksidansima, koji mogu smanjiti rizik od raka", rekla je Gurzick. 

rak debelog crijeva Znanstvenici su otkrili da aspirin smanjuje rizik od najčešće novodijagnosticiranog raka u Hrvatskoj

Posjeti missZDRAVA.hr