Trebate li dodatno uzimati željezo tijekom mjesečnice?

Freepik
Obilno krvarenje tijekom menstruacije može doprinijeti nedostatku željeza kod nekih osoba.
Vidi originalni članak

U nekim slučajevima, liječnici mogu preporučiti uzimanje dodatka željeza kako bi se smanjio rizik od nedostatka, ali u blažim slučajevima, možete se zaštititi jednostavno konzumiranjem hrane bogate željezom dok imate mjesečnicu, piše Verywell Health.

Razgovor na platformi TikTok o tome što jesti tijekom mjesečnice pokrenuo je pitanje gubitka željeza, naglašavajući činjenicu da je značajan broj žena osjetljiv na nedostatak željeza tijekom menstruacije.

Stručnjaci su rekli da sve žene koje imaju menstruaciju gube željezo kad krvare—i da neke čak mogu imati manjak željeza ili anemiju zbog krvarenja. "Sve žene koje imaju menstruaciju trebaju malo više željeza jer gube nešto krvi svaki mjesec", rekla je Fran Haydanek, doktorica medicine, ginekologinja i suradnica Američkog koledža ginekologije (ACOG). No, većina može riješiti ovaj problem prehranom bogatom željezom, iako će neke možda morati uzimati dnevni dodatak kako bi podigle razinu željeza, kažu stručnjaci.

anemiju ne treba zanemarivati Što je anemija i kako se liječi?

Kako menstruacija dovodi do gubitka željeza

Željezo ima ulogu u mnogim različitim tjelesnim sustavima. "Željezo je glavna komponenta u skladištenju i transportu kisika kroz tijelo", rekla je Leah Barron, dijetetičarka u The Baseline Lifestyle. "Željezo doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije, uključeno je i u sintezu DNK, aminokiselina i hormona, a igra ulogu i u zdravom imunološkom sustavu", dodala je.

Zbog toga nedostatak željeza - ili anemija- može uzrokovati neke neugodne simptome. "Nedostatak željeza i anemija mogu uzrokovati niz simptoma uključujući umor, nedostatak zraka, blijedu kožu, osjećaj vrtoglavice ili ošamućenosti, glavobolje i nemirne noge", rekla je Barron. Budući da nedostatak željeza utječe na vaša crvena krvna zrnca, to može dovesti do toga da vaša krv bude više ružičasta, a manje crvena.

Vrtoglavica je glavni simptom na koji se žale osobe s nedostatkom željeza, rekla je Haydanek.

Kad žene dobiju mjesečnicu gube željezo dok krvare, a one koje tijekom menstruacije jako krvare mogu biti posebno osjetljive na gubitak željeza ili anemiju. Istraživanja sugeriraju da do 5 % žena spada u ovu kategoriju—i one će možda morati učiniti nešto više od unosa hrane bogate željezom, kažu stručnjaci.

pogađa svaku petu ženu Anemija zbog nedostatka željeza najčešće pogađa žene, ali se može jednostavno dijagnosticirati i liječiti

Nadomjesci željeza u odnosu na prehrambene izvore

Iako su rezultati istraživanja o tome mogu li dodaci željeza pomoći osobama koje imaju menstruaciju bila pomiješani, stručnjaci kažu da nekim ženama ovi suplementi mogu koristiti ako imaju jako krvarenje tijekom menstruacije. "Za one s obilnim mjesečnicama, to bi moglo biti nešto na što treba obratiti pozornost ili razgovarati o suplementaciji s liječnikom", rekla je Barron. Osobe kojima su liječnici savjetovali da uzimaju dodatke prehrani sa željezom trebaju ih uzimati svakodnevno, a ne samo kad imaju mjesečnicu, rekla je Haydanek.

Nedostatak željeza i anemija više pogađaju žene nego muškarce pa žene koje imaju menstruaciju trebaju biti educirane o simptomima nedostatka željeza: izvješće iz 2023. pokazalo je da je nedostatak željeza utjecao na gotovo 40 % žena od 12 do 21 godine u Sjedinjenim Državama od 2003. do 2020.

anemija Uzroci i simptomi anemije plus recepti za domaće pripravke bogate željezom

Iako je nadoknada željeza možda neophodna za neke žene, za većinu je dovoljno dodati više željeza u prehranu kada imaju mjesečnicu, rekla je Haydanek.

Objasnila je da ne biste trebali početi uzimati dodatke prehrani sa željezom samo zato što ste osjetili simptome nedostatka željeza. Mnogi od simptoma obilježja su i drugih zdravstvenih stanja - a neki, poput glavobolja, čak su tipični simptomi menstruacije - pa ako ih osjećate, trebali biste prvo razgovarati s liječnikom kako biste potvrdili nedostatak željeza kao problem.

Liječnik vam može pomoći utvrditi imate li manjak željeza ili ste anemični, a zatim preporučiti načine za povećanje unosa željeza putem hrane ili suplementacije ako je potrebno.

važan mineral Koja je uloga željeza u tijelu i kako pratiti željezo u krvi?

Kako dobiti više željeza

Sve bi žene vjerojatno mogle podnijeti jednostavno konzumiranje više hrane bogate željezom kada imaju mjesečnicu, rekla je Haydanek. Barron je dodala da postoji mnogo načina za to. “Željezo se nalazi u mnogim namirnicama koje možda već jedete”, objasnila je.

Dobre su i za kosti Mahune: Riznica željeza, magnezija, kalija i odlične za mršavljenje

Željezo možete naći u sljedećim namirnicama:

  • Meso (osobito crveno meso, ali svinjetina i perad također imaju željeza)
  • Jaja
  • Grah i mahunarke
  • Plodovi mora
  • Orašasti plodovi i sjemenke
  • Povrće (tamnozeleno, lisnato povrće)
  • Obogaćeni proizvodi od žitarica, uključujući kruh i žitarice
  • Datulje, grožđice, suhe šljive i neko drugo sušeno voće

Željezo se najbolje apsorbira na prazan želudac, a brže se troši noću 7 izvrsnih domaćih recepata protiv anemije

Stručnjaci obično preporučuju jedenje mesa za povećanje razine željeza jer "meso sadrži vrstu željeza koja se zove hem željezo, koje se apsorbira i koristi malo lakše od željeza u hrani biljnog podrijetla, koje se zove ne-hem željezo", rekla je Barron.

Ako vam liječnik preporuči da uzmete dodatak prehrani sa željezom, "možete poboljšati apsorpciju dodatka željeza konzumirajući ga s vitaminom C", rekla je Barron. Vitamin C se nalazi u agrumima, rajčicama, krumpiru i drugoj uobičajenoj hrani.

Međutim, ova strategija možda neće pomoći ako simptomi koje osjećate nisu uzrokovani nedostatkom željeza. "Važno je razumjeti što se događa i zbog čega imate niske razine željeza, stoga bi prvi korak trebao biti konzultacija sa vašim liječnikom kako biste dobili točnu dijagnozu", rekla je Barron.

prenosi kisik po tijelu 6 znakova da vam nedostaje željeza

Posjeti missZDRAVA.hr