"Pojeo sam 720 jaja u mjesec dana, a ono što se dogodilo s mojim kolesterolom bilo je iznenađujuće"
Kako bi saznao jesu li jaja loša ili ne, dr. Nick Norwitz pojeo je 720 u mjesec dana kako bi vidio što će se dogoditi s njegovim razinama kolesterola. Otkrio je da je, suprotno uvjerenjima mnogih stručnjaka, njegova razina kolesterola zapravo pala.
Nakon jednomjesečnog eksperimenta u kojem je jeo 24 jaja dnevno (otprilike jedno jaje svakih sat vremena), njegove razine lipoproteina niske gustoće (LDL), ili 'lošeg' kolesterola, pale su za 18 posto. LDL se smatra lošim kolesterolom jer se može nakupljati kao plak u arterijama, povećavajući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Druga vrsta kolesterola, nazvana lipoprotein visoke gustoće (HDL) ili 'dobar' kolesterol, ima obrnuti učinak, a pomaže u uklanjanju viška kolesterola iz krvotoka i njegovom transportu do jetre. Stručnjaci upozoravaju da previše LDL-a može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih stanja.
Dr. Norwitz ima doktorat iz metabolizam ljudskog mozga na Sveučilištu u Oxfordu i završava svoj doktorat medicine na Sveučilištu Harvard. Tijekom eksperimenta, koji ima skoro 200 000 pregleda na YouTubeu, dr. Norwitz je rekao da je jeo jaja uz svoju normalnu ketogenu dijetu koja uključuje meso, ribe, maslinovo ulje, orašaste plodove, tamnu čokoladu, sir i jogurt.
Ketogena dijeta je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti kojoj je cilj 'prebaciti' tijelo iz stanja korištenja šećera kao primarnog izvora energije na masnoće. Konzumirao je kajganu, pržena jaja, punjena jaja, tvrdo kuhana jaja i omlet. I usprkos broju jaja koje je pojeo, dr. Norwitz je za Daily Mail rekao da mu još uvijek nisu dosadila. Uz ovaj način prehrane je i radio svoju fitness rutinu te je vježbao kalisteniku otprilike jedan sat svaki tjedan. Kalistenika je oblik vježbanja u kojem se trening otpora koristi za izgradnju snage, a uključuje izvođenje sklekova, zgibova, čučnjeva, iskoraka i plankova.
"Pretpostavio sam da ako pojedem 720 jaja u jednom mjesecu, što sveukupno iznosi oko 133 200 miligrama (mg) kolesterola, moj se kolesterol neće povećati. Točnije, neće se povećati moj LDL kolesterol. I doista, nije, ni mrvicu", rekao je dr. Norwitz. "Iako se moj unos kolesterola hranom više nego upeterostručio, moj LDL kolesterol zapravo je pao".
Otkrivajući plan prehrane na internetu, pokazao je i sliku s više od 40 kartonskih kutija za jaja koje je prikupio tijekom eksperimenta. Jedno jaje srednje veličine sadrži oko 186 mg kolesterola. Druge namirnice s visokim sadržajem kolesterola uključuju crveno meso i školjke.
Znanstvenici objašnjavaju da jaja neće povisiti kolesterol jer se on u crijevima veže za receptore na crijevnim stanicama što potiče otpuštanje hormona koji se zove cholesin. Putuje kroz krv do jetre gdje se veže na receptor nazvan GPR146, koji signalizira jetri da proizvodi manje LDL-a, pomažući u održavanju razine kolesterola u tijelu.
Zadnja dva tjedna svog eksperimenta, dr. Norwitz je također odlučio početi jesti 60 grama ugljikohidrata dnevno. Uključio je ugljikohidrate u obliku voća poput banana, borovnica i smrznutih trešanja, koje je jeo umačući ih u maslac od makadamije. Kako bi postigao cilj od 60 grama, trebao bi pojesti ekvivalent dvije banane dnevno ili 595 grama borovnica. Objasnio je kako unos više ugljikohidrata može pomoći u daljnjem smanjenju razine kolesterola u tijelu.
Kod ljudi na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata, razine LDL-a znaju porasti jer njihov sustav počinje sagorijevati mast za energiju umjesto ugljikohidrata. Ali kada netko jede više ugljikohidrata, događa se obrnuto te pada razina LDL-a u tijelu jer osoba dobiva više energije iz ugljikohidrata.
Osobe s ovim zdravstvenim rizicima bi trebale jesti umjerene količine jaja
"Većina zdravih ljudi može pojesti do sedam jaja tjedno bez povećanja rizika od srčanih bolesti", piše Francisco Lopez-Jimenez, doktor medicine iz klinike Mayo. "Ako imate dijabetes, neka istraživanja sugeriraju da jedenje sedam jaja tjedno povećava rizik od srčanih bolesti." Lopez-Jimenez primjećuje da konkurentska istraživanja to nisu potvrdila te na kraju treba obaviti još istraživanja koja uspostavljaju vezu između omiljene hrane za doručak, dijabetesa i bolesti srca.
Studija objavljena u The British Journal of Nutrition usredotočila se na razdoblje od gotovo 30 godina (od 1991. do 2019.) na otprilike 9 000 odraslih osoba u Kini, gdje su slučajevi dijabetesa u stalnom porastu. U konačnici, istraživači su otkrili da oni koji su jeli više od 50 grama dnevno - ili ekvivalentno jedenju jednog jaja dnevno - "imaju povećani rizik od dijabetesa za 60 posto". Studija je također otkrila da je korelacija između dnevne konzumacije jaja i dijabetesa veća u žena nego u muškaraca. Ovo nisu prve studije koje istražuju bilo kakve štetne zdravstvene učinke jedenja jaja. Masovna analiza više studija objavljenih u JAMA otkrila je da visoka razina kolesterola, posebno u jajima - može povećati rizik od srčanih bolesti i smrti.
"Među odraslim Amerikancima, veća konzumacija kolesterola ili jaja u prehrani značajno je povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti ", napisali su istraživači. "Te bi rezultate trebalo uzeti u obzir pri izradi prehrambenih smjernica." Ta se studija oslanjala na podatke o gotovo 30 000 sudionika i iznenadila je mnoge vodeće zdravstvene stručnjake. "Ova studija uzima u obzir opću kvalitetu prehrane i prilagođava joj se", objasnila je Norrina B. Allen, dr. med. i vodeća autorica, izvanredna profesorica epidemiologije na Sveučilištu Northwestern, za New York Times . "Bili smo usredotočeni na neovisne učinke jaja i kolesterola u prehrani. Primjerice, zdraviji ljudi jedu više jaja jer osjećaju da u njima ima puno proteina, ali čak i za zdrave ljude i njihovu prehranu štetni učinak kolesterola bio je konzistentan." Kao što je primijetio Lopez-Jimenez s klinike Mayo, možda će trebati obaviti više istraživanja. Ali, ako pokušavate smanjiti razine kolesterola i rizika od srčanih bolesti i dijabetesa, razmislite o jedenju manje od sedam jaja tjedno.