Alka 75: Kuharica s tradicionalnim sezonskim receptima na zdraviji način
"Kuharica objedinjuje najbolje dijelove mnogih teorija prehrane i zdravlja: sezonske prehrane, sirovojedstva, makrobiotike, vegetarijanstva, kiselo-lužnate hrane, hrane iz biološkog i lokalnog uzgoja, prehrane u 'zoni', paleoprehrane, prehrane LCHF, programa Clean te ayurvede. Kuharica nudi niz zanimljivih i ukusnih recepata i korisnih savjeta koji će vas uputiti kako uspostaviti ravnotežu ne samo na tanjuru nego i u životu. Kako bi vam pomogli da se riješite nezdravih prehrambenih navika i prigrlite zdrav način života, autori su uz pomoć nutricionista osmislili tablice s preporučenim namirnicama i dali prijedloge plana prehrane i tjednih jelovnika po godišnjim dobima, što će vam olakšati odabir namirnica i dati vam ideju kako i što jesti", piše u pogovoru kuharice objavljene u izdanju VBZ-a.
"Shvatio sam da ne postoji prehrana protiv raka, ali postoji hrana za jak imunitet"
Autor Alke 75 Damir Jelenski, prof. geografije i ravnatelj jedne srednje škole u Zagrebu, shvatio je razmišljajući o svojoj obiteljskoj anamnezi u kojoj je prisutna povijest raka da i njega čeka ista sudbina, ako se prepusti okolnostima te je počeo istraživati utjecaj prehrane na zdravlje. "Shvatio sam da sam predodređen da dobijem rak, ako budem radio isto što i moji prethodnici. Pitao sam se mogu li ja nešto napraviti da se spriječi neminovno. Moje istraživanje trajalo je nekoliko godina dok nisam otkrio da ne postoji prehrana protiv raka, ali postoji prehrana za imunitet. Sve što radimo, jedemo i pijemo utječe na naš imunitet i glavni kredo ove knjige je da postoji način kako njime upravljati. Važna stvar koju sam shvatio je da ne postoji univerzalno zdrava prehrana. Što je za nekoga zdravo, za drugu osobu može biti nezdravo. Najbolji način da se to otkrije je eliminacijska dijeta", pojasnio je Jelenski.
Od kad se hrani po načelima Alke 75 postao je zdraviji, energičniji i mršaviji
Bulgur s povrćem
Ovo je recept iz kuharice Aka 75, a njegove vrijednosti su:
- pH: 70
- Nutritivna vrijednost od 0 do 100: oko 60
- Kalorije: 300
- Glikemijski indeks: visok
- Štetnost : niska razina štetnih tvari
Sastojci
- povrtni temeljac
- bulgur
- mrkva
- prokulice
- brokula
- cvjetača
Priprema
- Bulgur skuhajte u povrtnom temeljcu.
- Povrće narežite na približno jednake komade i skuhajte na pari.
- Povrće za umak narežite na komadiće i pirjajte na maslinovu ulju i maslacu.
- U povrće dodajte sojin umak i umak oyster (nije obavezan), malo pasirane rajčice.
- Pretkraj zalijte povrtnim temeljcem.
- Bulgur i povrće pomiješajte na pari i prelijte umakom.
- Dodajte svježe mljeveni papar, peršin i pržene sjemenke sezama.
- Uz ovo jelo odlično paše zrnati sir i svježa salata od potočarke.