Što je 96 000 odraslih otkrilo znanstvenicima o prevenciji kroničnog zatvora
Kronični zatvor jedan je od najčešćih probavnih problema kod starijih osoba, a nova studija otkriva kako prehrana može igrati ključnu ulogu u njegovoj prevenciji. Istraživači iz Mass General Brigham proveli su novu studiju kako bi ispitali može li pet najpopularnijih prehrambenih obrazaca pomoći u prevenciji kroničnog zatvora kod osoba srednje i starije životne dobi.
Tim je pratio više od 96 000 sudionika tijekom nekoliko godina kako bi otkrio kako dugoročne prehrambene navike utječu na vjerojatnost razvoja ovog najčešćeg probavnog problema. Analiza je pokazala da su osobe koje su redovito slijedile mediteransku ili biljnu prehranu imale manju učestalost zatvora. Rezultati su objavljeni u časopisu Gastroenterology.
"Kronični zatvor pogađa milijune ljudi i može značajno narušiti kvalitetu života", izjavio je glavni autor studije dr. Kyle Staller, iz Odjela za gastroenterologiju Opće bolnice Massachusetts, članice zdravstvenog sustava Mass General Brigham. "Naši rezultati sugeriraju da, kako starimo, određene zdrave prehrane mogu pružiti koristi za crijeva, uz već poznate kardiovaskularne prednosti."
Zdravi prehrambeni obrasci i smanjenje rizika
Prethodna istraživanja pokazala su da zdrava prehrana može ublažiti simptome zatvora, no ovo je prvo istraživanje koje ukazuje da neke vrste prehrane mogu spriječiti razvoj kroničnog zatvora. "Uvijek smo pretpostavljali da su koristi zdrave prehrane povezane s unosom vlakana, no naša analiza pokazala je da učinak ovih prehrana na zatvor nije ovisio o unosu vlakana", dodaje Staller.
Koristeći podatke iz Nurses' Health Study, Nurses' Health Study II i Health Professionals Follow-Up Study, istraživači su analizirali dugoročne prehrambene obrasce kod osoba srednje i starije dobi te identificirali one koje su kasnije razvile kronični zatvor, koji je definiran kao simptomi koji traju najmanje 12 tjedana unutar jedne godine.
U studiji je analizirano pet tipova prehrane: mediteranska prehrana, biljna prehrana, prehrana s malo ugljikohidrata, zapadnjačka prehrana i upalna prehrana. Sudionici koji su redovito konzumirali zapadnjačku ili upalnu prehranu imali su veću vjerojatnost razvoja kroničnog zatvora, dok prehrana s malo ugljikohidrata nije pokazala značajan učinak na rizik od zatvora, piše Scince Daily.
Ključne prehrambene smjernice
"Naši rezultati sugeriraju da prehrana bogata povrćem, orašastim plodovima i zdravim mastima može pomoći u prevenciji kroničnog zatvora kod osoba srednje i starije životne dobi", rekao je Staller.