Može li se jesti slatko i mršavjeti? Pitali smo nutricionisticu

Karolina Grabowska/Pexels
Ako želite smršavjeti ili pazite na svoju figuru, svakako biste trebali obratiti pažnju na to koliko često i kakve deserte jedete. Nutricionistica Mirna Trumbetaš otkrila nam je na što paziti prilikom odabira deserta, koje slatkiše izbjegavati i alternative kojima možete zadovoljiti svoju želju za slatkim.
Vidi originalni članak

Kada je riječ o slatkom, to je okus na koji smo naviknuli još kao novorođenčad zbog majčinog mlijeka. Ipak, kao odrasle osobe, svakako trebamo paziti da se ta želja za slatkim ne pretvori u ovisnost. Stoga Mirna Trumbetaš, dipl.ing., nutricionizma savjetuje da one preslatke deserte sačuvamo samo za posebne prilike te ih konzumiramo s mjerom, ovisno o vrsti deserta. "Bilo bi dobro konzumaciju uobičajenih slatkiša i deserata svesti na minimum i odvići se svakodnevne konzumacije. Ako je to neko zasitno, masno jelo s puno šećera predložila bih da se konzumira što rjeđe", objašnjava Trumbetaš. 

Posebno treba izbjegavati tzv. "prazne kalorije", koje, kaže Trumbetaš, sadrže veliku energetsku vrijednost, ali su nutritivno vrlo siromašne. "Kod većine ljudi djeluju na nakupljanje tjelesne mase, a također djeluju i na povećanje upale u tijelu jer mikroorganizmi vole šećer te potiču stvaranje karijesa", dodaje Trumbetaš. 

Kada su u pitanju deserti i slatko, prazne kalorije sadrže:

  • deserti na bazi ugljikohidrata, kao što su kolači, kolačići, biskviti, krafne, muffini, granola pločice
  • slatka pića, uključujući sok, energetska pića i voćni sok
  • slatkiši, lizalice i čokoladice
  • neki mliječni proizvodi kao što je sladoled.

Viralni hit Kolačići s protuupalnim sastojcima. Poslastica od tri sastojka

Koje namirnice odabrati, a koje izbjegavati kada su u pitanju deserti?

Trumbetaš kaže da su najbolji deserti oni koje napravite sami poput voćnog biskvita, štrudle ili pite, kolačića, medenjaka, slatkih kuglica ili pločica. No, kada radite ove deserte birajte kvalitetne namirnice - domaća jaja, maslac, kvalitetno brašno, orašaste plodove (orasi, kesteni, bademi, kikiriki, lješnjaci, pistacije), mlijeko i kakao - koje su nutritivno bogate. "Ukoliko želite isprobati nešto novo tu su uvijek datulje, orašasti plodovi i sjemenke te maslaci od istih od kojih se mogu napraviti fini, malo drugačiji, a svakako zdravi deserti", dodaje nutricionistica. 

Za desert ili međuobrok, Trumbetaš preporučuje kombinaciju sezonskog voća i kvalitetnog sira.

Što se tiče namirnica koje trebate izbjegavati, to su tzv. konfekcijski slatkiši koje možete naći u trgovinama. "Često se u takvoj vrsti gotovih i polugotovih proizvoda mogu naći glukozno-fruktozni sirup, margarin bogat trans masnim kiselinama, umjetne arome i boje, pojačivači okusa te tko zna kakvi još dodaci koji, osim što trenutno djeluju loše na organizam, stvaraju ovisnost koja vremenom dovodi do neželjenih posljedica. Stoga je dobro dati prednost malim, ali kvalitetnim obrocima domaćih deserata", napominje Trumbetaš. Nutricionistica dodaje da upravo biranjem konfekcijskih slatkiša ljudi najčešće griješe. Budući da ti slatkiši izazivaju ovisnost, Trumbetaš kaže da mnogi ne mogu pojesti samo jednu kockicu ili red čokolade, već cijelu, bez obzira je li riječ o pakiranju od 100 ili 300 grama. 

Naravno, ako s vremena na vrijeme pojedete kolač, nećete odmah biti ovisni o slatkom, ali ako se želite odviknuti od slatkog koji je dio vaše uobičajene prehrane, Trumbetaš savjetuje da desert preskočite. 

zamjene za značajno rezanje kalorija Male tajne uz koje nutricionistice održavaju idealnu tjelesnu težinu

Alternativni i zdravi deserti

Ako se ne želite odreći slatkog ili jednostavno želite isprobati nešto novo, nutricionistica Trumbetaš preporučuje dvije jednostavne i zdrave alternative klasičnim desertima.

Krema od indijskih oraščića

Sastojci:

  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 1/2 šalice vode
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 2 žličice vanilije u prahu
  • 2 žličice limunovog soka
  • prstohvat soli

Priprema

  • Potrebno je namočiti indijske oraščiće preko noći ili najmanje četiri sata. Nakon toga ocijedite oraščiće te ih stavite u blender s ostalim sastojcima te miksajte dok ne dobijete kremastu konzistenciju.

Trumbetaš kaže da ova slatka krema može poslužiti kao dodatak voću, a u ovo zimsko vrijeme dodajte u nju kivi, šipak ili nar.

Desert od slanutka

Sastojci:

  • 1/2 šalice slanutka (sirovog koji je potrebno namočiti preko noći i skuhati)
  • 1/3 šalice maslaca od orašastih plodova
  • 4 datulje
  • 2 žlice bademovog mlijeka
  • 1 žlica chia sjemenki ili kokosovog brašna
  • 1 žlica vanilije
  • 1/2 žličice soli
  • 1/3 šalice posipa od čokolade

Priprema:

  1. Datulje namočite pet do 10 minuta minuta u vrućoj vodi.
  2. Kuhani slanutak obrišite u papirnati ručnik kako biste uklonili njegovu kožicu.
  3. U blenderu stavite sve navedene sastojke osim čokolade i  izmiksajte.
  4. Smjesu prebacite u posudice i posipajte čokoladom. 

Više savjeta možete pronaći na Facebooku i Instagramu nutricionistice Mirne Trumbetaš.

keto recept Čokoladni keto kolač idealan za zabave ili kad vam se jede nešto slatko

Posjeti missZDRAVA.hr