10 najboljih voćki kojima ćete utažiti žeđ

Unsplash+
Pijenje vode je ključno za izbjegavanje dehidracije, ali zašto ne biste jeli i hranu bogatu vodom?
Vidi originalni članak

Svi već znamo da je hidratacija važna za cjelokupno zdravlje, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada je vruće i lako može doći do dehidracije. 

Prema Harvard TH Chan School of Public Health, hidratacija pomaže u regulaciji tjelesne temperature, sprječava razvoj infekcija, podmazuje zglobove, omogućuje hranjivim tvarima da dospiju u stanice te poboljšava san i raspoloženje. Dakle, postoji niz razloga zašto biste trebali jesti hidratantno voće.

Voće također dolazi s drugim prednostima. "Prirodno prisutni elektroliti koji se nalaze u nekom voću, poput kalija, mogu pomoći bržem unošenju vode u stanice tijela", dodaje dijetetičarka Kara Lydon za Everyday Health, a tu tvrdnju podržava i istraživanje Sveučilišta Michigan.

Oko 20 posto vašeg ukupnog unosa vode dolazi iz hrane koju jedete, uključujući voće, povrće i mliječne proizvode, kaže Lydon. Prema klinici Mayo preostalih 80 posto dolazi iz onoga što pijete. No, ne postoji univerzalna preporuka za hidrataciju. "Potrebe za tekućinom za svakoga su individualne i mogu varirati ako vježbate ili radite vani", napominje dijetetičarka Amy Kimberlain. 

U nastavku saznajte koje je sve voće bogato vodom. 

Lubenica

"Lubenica se sastoji od 91 posto vode, tako da je super hidratantna", kaže Kimberlain. "Osim toga, to je jedno voće koje nema toliko vlakana kao ostalo voće - pa može biti i izvor brze energije", dodaje. Jedna kriška lubenice srednje veličine sadrži 1,3 grama vlakana, što je oko četiri posto preporučenog dnevnog unosa (PU). 

Lubenica je također prepuna vitamina C - 26,3 miligrama (mg) po kriški srednje veličine, što je gotovo 30 posto PU. Osim toga, lubenica je izvor vitamina A, s 91 mikrogramom (mcg) u kriški srednje veličine, što je 10 posto PU, kao i 364 mg kalija, što ukupno iznosi osam posto PU.

Prema klinici Mayo, vitamin A ključan je za zdravlje očiju i kože, dok vitamin C pomaže imunološkom sustavu i funkciji živaca, a kalij snižava krvni tlak i pomaže pravilnom funkcioniranju živaca. Ali kalij ima još prednosti. "Dokazano je da kalij igra ulogu u održavanju ravnoteže vode, kao i u ublažavanju grčeva u mišićima", kaže Kimberlain. 

osvježavajuća Salata od lubenice s feta sirom koju obožava Kate Middleton

Jagode

Jagode su pune vode, čak 91 posto, kao i drugih hranjivih tvari, što ih čini savršenim voćem za grickanje ili dodavanje u smoothie.

Šalica prepolovljenih jagoda ima 3,3 g vlakana, što je oko 11 posto PU. A to je dobra stvar jer vlakna pomažu u kontroli gladi i šećera u krvi, napominje Harvard, a mogu čak i smanjiti rizik od razvoja stanja poput srčanih bolesti i dijabetesa. Jagode su također bogate vitaminom C - jedna šalica ima čak 97,6 mg vitamina, što pokriva PU.

Prema klinici Mayo, jagode pružaju prednosti za zdravlje srca - jedenje jedne šalice jagoda dnevno može sniziti krvni tlak i razinu kolesterola. Osim toga, mogu smanjiti i vjerojatnost razvoja određenih vrsta raka, pa čak i podržati funkcioniranje mozga.

Na primjer, u jednoj maloj studiji, sudionici su jeli 500 g jagoda dnevno tijekom mjesec dana. Na kraju studije, loš kolesterol i trigliceridi značajno su im se snizili.

Grejp

Naranče su možda najpopularniji agrum, ali grejp sadrži više vode, čak 91 posto. Osim toga, mali grejp ima 2,2 g vlakana, što je oko osam posto PU. I kao i drugi agrumi, bogat je vitaminom C - dobivate oko 69 mg vitamina, što je 76 posto PU.

Grejp je također niskokalorično voće koje vas može zasititi zahvaljujući vlaknima, pa tako jedan grejp ima samo 74 kalorije. Istraživanja su čak pokazala da jedenje grejpa, zajedno s drugim voćem poput borovnica, grožđa i jabuka, može smanjiti vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa 2.

Jedno randomizirano kontrolirano ispitivanje u kojem su sudjelovale 74 odrasle osobe s prekomjernom težinom otkrilo je da, iako jedenje polovice grejpa dnevno uz obroke tijekom šest tjedana nije nužno pomoglo u gubitku težine, poboljšalo je njihov krvni tlak.

Mali grejp također ima 278 mg kalija, što je oko šest posto PU. Grejp možete jesti i nakon vježbanja. "Osim što sadrži vodu, prirodno prisutni šećeri i elektroliti koji se nalaze u citrusnom voću čine ga izvrsnim međuobrokom za oporavak nakon treninga, kada se upari s izvorom proteina“, kaže Lydon. 

Dinja

Osim što sadrži 90 posto vode, dinja je bogata i ostalim hranjivim tvarima. Na primjer, jedna velika kriška dinje sadrži oko jedan gram vlakana i 11 mg vitamina C u samo 39 kalorija.

Dinja također pruža vitamin A - u velikoj kriški ima 237 mcg vitamina, što je 26 posto PU. Također dobivate impresivnu količinu beta-karotena - 2780 mcg. Beta-karoten je ono što dinji daje narančastu nijansu te je također "provitamin", prema Medicinskom centru Sveučilišta u Rochesteru, što znači da ga vaše tijelo koristi za proizvodnju vitamina A. 

Samo 69 kalorija Dinja potiče prirodnu preplanulost, a mi imamo odličan recept za smrznuti desert!

Breskve

Koštuničavo voće, poput breskvi i šljiva, ima 88 posto vode, što ga čini slatkim načinom za održavanje hidratacije, kaže Lydon. Jedna srednja breskva sadrži sedam mg vitamina C, što je osam posto PU, kao i 42 mcg vitamina A, što je pet posto PU. Osim toga, breskva srednje veličine sadrži 2,6 g vlakana, što je gotovo 10 posto PU.

Maline

Osim što sadrže 86 posto vode, maline su bogate vlaknima - jedna šalica malina osigurava čak osam grama vlakana, što je gotovo 30 posto PU. Također pružaju veliku količinu vitamina C - u jednoj šalici dobivate 32 mg, što je oko 36 posto PU.

Malinama također dobivate obilje antioksidansa. Prema klinici Mayo, maline su jedan od glavnih izvora ovih spojeva koji su korisni u borbi protiv bolesti. Antioksidansi nude zaštitu od slobodnih radikala, molekula koje tijelo stvara kada je izloženo štetnim stvarima poput duhanskog dima ili zračenja, a povećavaju rizik od kroničnih bolesti.

Maline vam također daju 0,8 mg mangana. To se možda ne čini puno, ali to je oko 36 posto PU. Mangan pomaže u zaštiti stanica od oštećenja, napominje Nacionalni institut za zdravlje, te održava kosti jakima, pomaže imunološkom sustavu i pomaže u procesu zgrušavanja krvi.

Ananas

Osim što je sladak i sadrži 85 posto vode, ananas ima i dodatne zdravstvene prednosti. S jednom šalicom komadića ananasa dobit ćete 79 mg vitamina C, što pokriva gotovo 88 PU. Ananas vam također daje 4,6 g vlakana, što je više od 16 posto PU.

"Ananas također sadrži enzim bromelain koji pomaže u razgradnji proteina i poboljšava probavu", kaže Kimberlain. Ananas se stotinama godina koristi u Srednjoj i Južnoj Americi za ublažavanje probavnih smetnji, a trenutno se istražuje može li pomoći i kod upale, oteklina i sinusitisa. 

Tvrdi da je za 3 dana izgubila 5 kg! Je li ananas dobar za mršavljenje? Sladak je, ali sadrži bromelain

Brusnice

Sirove brusnice ne samo da sadrže 87 posto vode, već i 14 mg vitamina C po šalici, što je oko 16 posto PU. Također, brusnicama dobivate obilje vlakana - jedna šalica daje vam 3,6 g, što je oko 13 posto PU.

Ako mislite da su brusnice previše gorke za vaše okusne pupoljke, narežite ih i dodajte u zobene pahuljice ili salatu.

Naranče

Ne samo da će jedenje naranči pomoći utažiti žeđ s 87 posto vode, već nude i hranjive tvari poput vitamina C, kalija i antioksidansa, kaže Kimberlain. Jedna naranča sadrži oko 97 mg vitamina C, što zadovoljava PU. Osim toga, sadrži i 274 mg kalija, što je šest posto PU.

Ključno je odabrati cijelu naranču, a ne sok od naranče. Na taj način dobivate hranjiva vlakna. Za usporedbu, šalica od 110 ml 100-postotnog soka od naranče daje vam samo 0,3 g vlakana, dok naranča srednje veličine ima više od tri grama vlakana, što je 11 posto PU.

Marelice

Marelice mogu biti savršene kada je u pitanju hidratacija jer sadrže 86 posto vode. Jedna marelica ima samo 17 kalorija i osigurava gotovo jedan gram vlakana, što je gotovo tri posto PU. Mala marelica također vam daje vitamin A - 34 mcg ili oko četiri posto PU, kao i 382 mcg beta-karotena. Osim toga, samo jedna marelica ima 3,5 mg vitamina C, što je četiri posto PU.

Istraživanja su također pokazala da marelice sadrže i obilje antioksidansa.

iskoristite sezonu Marelice: 8 manje poznatih ljekovitih svojstva ukusnog voća

Posjeti missZDRAVA.hr