Konzumiranje više omega-3 i omega-6 masnih kiselina može smanjiti rizik od 14 različitih vrsta raka

Pexels
Konzumacija i omega-3 i omega-6 masti—kiselina koje se često nalaze u hrani biljnog podrijetla i masnoj ribi—može utjecati na rizik od raka, prema studiji objavljenoj u International Journal of Cancer.
Vidi originalni članak

Istraživači su otkrili da što više omega-3 i omega-6 masnih kiselina cirkulira u krvi sudionika studije, to je njihova ukupna vjerojatnost da će razviti rak manja. To se odnosilo na 14 različitih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, želuca, pluća, mozga, mjehura i druge.

Prema autoru studije dr. sc. Kaixiong Calvin Ye, s Odsjeka za genetiku Sveučilišta u Georgiji, ovi nalazi potvrđuju ono što su prethodne studije nagovijestile. “Postojala su prijašnja izvješća o potencijalnim dobrobitima omega-3 i omega-6 masnih kiselina u smanjenju incidencije i smrtnosti od raka”, rekao je za Health. Dodao je da su u ovom istraživanju pokušali izbjeći neka od ograničenja ranijih studija, kao što je oslanjanje na podatke koje su sudionici sami prijavili, korištenje malih veličina uzorka i ograničavanje broja ispitanih tipova raka.

Što su omega-3 i omega-6 masne kiseline?

Omega-3 i omega-6 masne kiseline su višestruko nezasićene masti, što znači da imaju više od jedne dvostruke ugljikove veze u svom kemijskom lancu. Kod omega-3 masnih kiselina ova je veza udaljena za tri atoma ugljika od kraja lanca, dok je kod omega-6 masnih kiselina udaljena šest atoma ugljika od kraja.

Iako ove dvije omega masne kiseline dijele mnoge sličnosti u svojoj kemijskoj strukturi i biološkim putevima, one utječu na zdravlje na neke jedinstvene načine. "Poznato je da su omega-3 masne kiseline više uključene u razvoj mozga, kognitivnu funkciju i zdravlje kardiovaskularnog sustava", rekao je Ye. “Omega-6 masne kiseline više su uključene u imunološku funkciju i zdravlje kože”.

Budući da tijelo ne proizvodi omega-3 i omega-6 masti prirodno, možete ih dobiti samo iz hrane. Neki od najboljih izvora omega-3 su masna riba, dok su biljna ulja, orašasti plodovi i sjemenke bogati omega-6. 

kako se može smanjiti agresivnost Ljudi koji ne jedu ove tri namirnice skloni su agresivnim i nasilnim ispadima, tvrde istraživači

Ispitivanje veze između omega masnih kiselina i raka

Mnoga su se istraživanja usredotočila na utjecaj omega-3 masnih kiselina na prevenciju raka, no manje ih se bavilo učincima omega-6 masnih kiselina. Najnovija studija proučavala je oboje.

Za svoju analizu, istraživači su ispitivali učestalost raka i razine omega-3 i omega-6 masti u krvi kod preko 250 000 ljudi upisanih u UK Biobank, veliku biomedicinsku bazu podataka koja se vodi od 2006. godine. S prosječnim razdobljem praćenja od 12,9 godina, istraživači su otkrili da je od 250 000 uključenih sudionika oko 30 000 razvilo bilo koji od 19 karcinoma koji se javljaju u određenim dijelovima tijela, poput debelog crijeva, pluća, dojke ili gušterača. Zatim su usporedili uzorke krvi ovih sudionika s uzorcima krvi ljudi bez raka.

Otkrili su da su više razine omega-3 i omega-6 u krvi povezane s manjim rizikom od više vrsta raka. Konkretno, povišene razine omega-3 masnih kiselina povezane su sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva, želuca i pluća, dok je više omega-6 masnih kiselina bilo povezano s manjim izgledima za rak mozga, mjehura, bubrega, štitnjače i drugih dijelova tijela. 

Međutim, neki su rezultati varirali ovisno o dobi. "Što se tiče ukupnog raka, zaštitne asocijacije omega-3 jače su u mlađoj dobnoj skupini i u žena", primijetio je Ye. "S druge strane, zaštitna povezanost omega-6 s ukupnim rakom jača je u starijoj dobnoj skupini, u muškaraca i kod pušača". 

Druge razlike pokazale su se između spolova. Tri od četiri tipa raka koji nisu bili povezani s razinama omega-3 ili omega-6 bili su oni koji pogađaju žene – rak dojke, jajnika i maternice. A postojao je još jedan značajan spolno specifičan izuzetak – rak prostate. Iz nepoznatih razloga, muškarci s višim razinama omega-3 masnih kiselina imali su veći rizik od razvoja ovog oblika raka.

Studija je također pokazala da je viši omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina povezan s povećanim ukupnim rizikom od raka, s najjačom povezanošću između njih dvoje uključenih u rak rektuma, debelog crijeva i pluća. 

Brzi ljetni obrok Riba pečena s bademima za duplu dozu omega-3 masnih kiselina

Trebate li konzumirati više omega-3 i omega-6?

Dok su omega-3 masne kiseline tijekom godina dobile dosta pozitivnih objava, omega-6 masne kiseline nemaju istu blistavu reputaciju. Zapravo, neki računi na društvenim mrežama bruje porukama protiv omega-6, govoreći da su te masti upalne ili potiču srčane bolesti. Međutim, Američka udruga za srce tvrdi da su omega-6 masne kiseline dobre za srce i čak potrebne u odgovarajućim količinama.

Ono što se čini ključnim - za rak i druga zdravstvena stanja - je omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina. "Studija pokazuje da, iako su više razine omega-6 i omega-3 u krvi povezane s nižim rizikom od raka, viši omjer omega-6 i omega-3 zapravo povećava rizik od raka", dodala je nutricionistica Taylor Janulewicz. “Ovo sugerira da bi ravnoteža između omega-6 i omega-3 mogla biti važnija nego što smo mislili”. Neka istraživanja pokazuju da bi omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina od 1:1 do 2:1 mogao biti optimalan za prevenciju bolesti.

Ako u svoju prehranu želite uključiti više polinezasićenih masti, opcije bogate omega-6 masnim kiselinama uključuju:

  • Suncokretovo ulje
  • Ulje šafranike
  • Orahe
  • Sjemenke bundeve
  • Sjemenke suncokreta
  • Žumanjke
  • Bademe
  • Sjemenke konoplje.

A za više omega-3 masnih kiselina, sljedeća hrana je dobar izvor:

Kako biste povećali unos, Janulewicz preporučuje da počnete s hranom, a ne s dodacima prehrani. “Hrana nudi niz dodatnih hranjivih tvari koje podržavaju cjelokupno zdravlje”, rekla je. “Cjelovita hrana pomaže tijelu da učinkovitije apsorbira te hranjive tvari, dok dodaci možda neće ponuditi iste prednosti ili bioraspoloživost”. 

omega-3 masne kiseline Koje omege u obliku dodatka prehrani odabrati?

Posjeti missZDRAVA.hr