Biljne alternative mesu nisu bolje od mesa za zdravlje srca, pokazalo je istraživanje

Unsplash+
Ljudi koji su jeli biljne alternative mesu nisu imali značajne razlike u kardiometaboličkim zdravstvenim pokazateljima u usporedbi s ljudima koji su jeli meso, pokazalo je novo istraživanje.
Vidi originalni članak

Meso biljnog podrijetla često se reklamira kao zdravo za srce, ali nova studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da ono možda nije ništa bolje za kardiovaskularni sustav od pravog mesa.

Istraživanje je pokazalo da ljudi s prehranom koja je sadržavala veliku količinu analoga mesa biljnog porijekla ili PBMA, tijekom osam tjedana nisu iskusili značajnu razliku u svom kardiometaboličkom zdravlju od onih koji su jeli meso tijekom tog vremena. 

Veći unos mesa dugo se povezivao s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dok se biljna prehrana, s druge strane, povezuje s poboljšanjem zdravlja srca, no ova studija sugerira da nisu svi proizvodi biljnog podrijetla jednaki.

Visoko prerađeno umjetno meso nema isti učinak na zdravlje srca kao cjeloviti ili minimalno prerađeni izvori biljnih proteina, izjavio je za Health autori studije dr. Jeya Henry sa Singapurskog instituta za hranu i biotehnološke inovacije. 

"Postoji pretpostavka potrošača da su zdravstvene dobrobiti biljne prehrane (bogate mahunarkama, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i voćem) iste kao i konzumacija analoga biljnog mesa", dodao je. "Naša studija jasno ilustrira potrebu za poboljšanjem nutritivnih svojstava PBMA kako bi potrošači u budućnosti mogli uživati ​​i u okusnim i nutritivnim svojstvima PBMA".

Kako prelazak na meso biljnog podrijetla utječe na zdravlje?

U istraživanju su sudjelovale 82 osobe u predijabetesu, od kojih su svi bili etnički Kinezi. Niti jedan od sudionika, koji su bili u dobi od 30 do 70 godina, nije bio vegan ili vegetarijanac. Istraživači su zatim podijelili sudionike u dvije skupine. Tijekom osam tjedana jedna je grupa jela fiksne količine govedine, svinjetine ili pilećih prsa, a druga je jela razne vrste analoga biljnog mesa.

Istraživači su napravili krvne pretrage na početku i na kraju studije kako bi izmjerili promjene kardiometaboličkih pokazatelja zdravlja. Neki su sudionici također nosili uređaj za kontinuirano mjerenje glukoze tijekom osam tjedana. Na temelju rezultata, otkrili su da zamjena mesa za PBMA ne čini sudionike zdravijima.

Promjene ukupnog kolesterola, LDL kolesterola ("lošeg" kolesterola), HDL kolesterola ("dobrog" kolesterola) i triglicerida bile su slične među ljudima u dvije skupine. Štoviše, oni koji jedu meso zapravo bolje upravljanju glukozom u krvi i krvnim tlakom nego oni koji jedu "lažno meso", rekao je za Health autor studije dr. Darel Wee Kiat Toh, nutricionist na Singapurskom institutu za hranu i biotehnološke inovacije.

"Nismo zaključili da nema jasnih kardiometaboličkih zdravstvenih koristi od prehrane koja je zamijenila meso životinjskog podrijetla s odgovarajućim PBMA kao primarnim izvorom proteina", rekao je Toh.

Prema Tohu, ključni zaključak je da bi proizvođači mesa biljnog podrijetla trebali učiniti te alternative ne samo održivima, već i nutricionistički korisnijima od jedenja mesa.

Stručnjaci koji nisu bili uključeni u istraživanje rekli su da nisu bili iznenađeni rezultatima. "Nedavno razvijeno meso biljnog podrijetla sadrži dodatke proteinima biljnog podrijetla koji nose rizik od kardiovaskularnih bolesti - posebno masti i natrija", rekao je za Health Sean Heffron, dr. med., kardiolog u Centru za prevenciju kardiovaskularnih bolesti na NYU Langone Heart.

Zasićene masti u mesu biljnog podrijetla, koje se često dobiva iz kokosa, povećavaju LDL kolesterol. A prehrana bogata natrijem može povisiti krvni tlak, što dovodi do većeg rizika od bolesti srca. Ahmed Ansari, kardiolog u Memorial Hermann Health Systemu, složio se da mnogi PBMD-ovi sadrže aditive koji mogu smanjiti sve zdravstvene dobrobiti.

Novo istraživanje S ovim načinom prehrane živjet ćeš 10 godina duže, pokazalo je istraživanje

Treba li prestati jesti meso biljnog podrijetla?

Prije nego što prestanete jesti meso biljnog podrijetla, imajte na umu da studija nije otkrila da su bezmesne alternative lošije od pravog mesa za zdravlje srca – samo da nisu bile toliko različite. Također je važno zapamtiti da ova studija vjerojatno neće biti zadnja koja istražuje kako biljno meso utječe na srce.

To je zato što je studija bila mala i kratka, istaknuo je Ansari, zbog čega je teško sa sigurnošću znati kako ta hrana može utjecati na ljude. Također je upitno hoće li se rezultati primijeniti na ljude koji nisu kineskog podrijetla, iako je Heffron rekao da nema razloga za sumnju da istraživanje neće biti široko primjenjivo. 

Čak i ako bezmesni proizvodi ne daju poticaj za zdravlje srca, uvijek se mora uzeti u obzir okoliš. Studija iz 2023. pokazala je da, u prosjeku, biljno meso ima 50 % manji utjecaj na okoliš od životinjskog mesa, što ga čini daleko održivijim izborom. 

Svjetski dan vegetarijanstva 4 prednosti prelaska na biljnu hranu za zdravlje i okoliš

Posjeti missZDRAVA.hr