Ugljikohidrati ili zdrave masnoće za doručak - što bi trebali jesti žene i muškarci za održavanje zdrave težine?
Prema studiji bi za optimalnu razinu energije i zdravlje metabolizma muškarci najbolje mogli reagirati na doručak bogat ugljikohidratima nakon što nisu jeli tijekom noći, dok bi žene mogle imati više koristi od obroka s višim postotkom masti nakon buđenja. Odabir prave hrane za metabolizam također može pomoći u gubitku kilograma i održavanju težine.
Metabolizam se odnosi na složeni niz kemijskih procesa u tijelu kroz koje se hranjive tvari pretvaraju u energiju, te dolazi do rasta i popravka oštećenja stanica. Studija se temelji na matematičkom modelu koji je istraživačima omogućio da simuliraju učinak različitih načina prehrane na metabolizam muškaraca i žena. Model je imao za cilj popuniti praznine u postojećem znanju o razlikama između načina na koje muškarci i žene prerađuju masti. Medicinska istraživanja povijesno su bila usmjerena na zdravlje muškaraca, tako da je dostupno puno manje podataka o učincima hrane na metabolizam žena. No, koristeći ovaj model, istraživači su uspjeli simulirati ishode prehrane za žene, osobito tamo gdje nedostaju klinički podaci, piše Medical News Today.
Naša prehrana sastoji se prvenstveno od ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Žene se više oslanjaju na metabolizam lipida i masnih kiselina, dok se muškarci oslanjaju na metabolizam ugljikohidrata. Ono što je najvažnije, kažu autori studije, jest da te razlike u metabolizmu mogu rezultirati razlikama u metaboličkim odgovorima i riziku od bolesti, stoga je važno da ih bolje razumijemo.
Zdravi doručak bogat ugljikohidratima u odnosu na doručak bogat mastima
Michelle Routhenstein, preventivna kardiološka dijetetičarka na EntirelyNourished, koja nije bila uključena u studiju, predložila je za Medical News Today neke namirnice koje bi pojedinci oba spola mogli jesti za doručak. “Odabir doručka bogatog ugljikohidratima koji je uravnotežen makronutrijentima i sadrži topiva vlakna može biti koristan za muškarce. To može uključivati stvari poput zobene kaše, dobro izbalansiranog smoothieja ili zdjelice bobičastog voća, orašastih plodova i jogurta”, savjetovala je.
Ženama je Routhenstein preporučila masnoće koje su zdrave za srce i namirnice koje su bogate nezasićenim mastima. To može uključivati stvari poput chia pudinga, omleta s povrćem ili svježeg sira s lanenim sjemenkama i jabukama.
Zašto je metabolizam masti brži kod žena?
"Čini se da postojeće znanje predstavlja paradoks: žene imaju tendenciju zadržati više masti od muškaraca tijekom razdoblja apsorpcije, ali pokazuju značajno veću oksidaciju masti tijekom razdoblja nakon apsorpcije. Naš model može ponuditi prehrambene preporuke specifične za spol koje optimiziraju metaboličko zdravlje i sprječavaju komplikacije poput hiperglikemije ili hipoglikemije nakon obroka. Mogu se napraviti simulacije da se vidi kako određeno tijelo može reagirati na obroke svih vrsta sastava”, rekla je viša istraživačica studije Anita T. Layton, doktorica znanosti, voditeljica istraživanja matematičke biologije i medicine i profesorica primijenjene matematike, računarstva, farmacije i biologije na Sveučilištu Waterloo.
"Pretpostavljamo da je ovo povećano oslanjanje na metabolizam masti kod žena pod utjecajem spolnih razlika u jetri i masnom tkivu, za koje simulacije modela ukazuju na potencijalni temeljni mehanizam", dodala je.
Layton je također opisala potencijalni mehanizam u igri, napominjući da ženska jetra preusmjerava više glicerola prema glukoneogenezi (proces proizvodnje glukoze iz tvari koje nisu ugljikohidrati). "Međutim, ženska jetra čuva glikogen više nego muška jetra, što rezultira smanjenom glikogenolizom (proces pretvaranja glukoze u glikogen) i nižom proizvodnjom glukoze u usporedbi s muškom jetrom. Ovo smanjenje arterijske glukoze potiče oksidaciju slobodnih masnih kiselina u drugim organima i tkivima, što rezultira većim ukupnim metabolizmom masti,” detaljno je opisala.
Zašto postoje spolne razlike u načinu na koji metaboliziramo hranjive tvari?
Jednostavno rečeno, žene pohranjuju više masti, rekla je Layton, ali također sagorijevaju više masti tijekom dugotrajnog vježbanja i učinkovitije metaboliziraju masnoću u obroku nakon posta.
"Masnoća je izvrstan izvor energije koji je potreban za podmirenje visokih prehrambenih troškova trudnoće i dojenja", dodala je Layton. "Ove spolne razlike vjerojatno su uzrokovane estrogenom, jer žene snose veće troškove hranjivih tvari tijekom reprodukcije i laktacije".
Predložila je razmatranje složenosti života žena iz biološke perspektive, posebice u usporedbi s muškarcima. “Životni vijek muškarca je prilično jednostavan: oni rastu od djeteta do mlade odrasle osobe, a zatim do starije odrasle osobe. Žene, s druge strane, mogu zatrudnjeti i zatim proći kroz laktaciju, a oba procesa imaju ogromne prehrambene potrebe i nameću velike promjene u ženskom tijelu i mogu ponavljati ove faze više puta prije nego što prođu kroz menopauzu i ostale procese starenja”, istaknula je te dodala da mnoge spolne razlike postoje da pripreme žene za vanjske zahtjeve koje nameće trudnoća i dojenje.
"U području zdravlja srca, postoji snažno priznanje da su mnoge prethodne studije izostavile žene, a postoji i svjestan kontinuirani napor da više studija prvenstveno gleda na žene i zdravlje srce, osobito tijekom prijelaza u perimenopauzi i postmenopauzi”, primijetila je Routhenstein, koja je specijalizirana za preventivnu kardiologiju.