Što je iDip? Dijeta pomoću koje možete izgubiti i 13 % težine godišnje

Freepik
Ako želite smršavjeti, najbolje je jesti više proteina i vlakana, otkriva nova studija.
Vidi originalni članak

Istraživači sa Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign razvili su, u sklopu svoje nove studije. Individualizirani program poboljšanja prehrane (Individualized Diet Improvement Program) i pratili 22 sudionika koji su slijedili njihov plan prehrane tijekom 25 mjeseci, piše New York Times.

Sudionicima je savjetovano da povećaju dnevni unos proteina na 80 grama, a vlakana na 20 grama. Također su im preporučili da ograniče unos kalorija na 1500 dnevno, što je veliko smanjenje s obzirom na uobičajene preporuke od 2000 do 2500 kalorija.

mora imati sve esencijalne aminokiseline Što se događa vašem tijelu kada svakodnevno koristite proteinski prah?

Prema rezultatima nedavno objavljenim u časopisu Obesity Science & Practice, 41 % sudionika iDip- izgubilo je u prosjeku 12,9 % svoje tjelesne težine nakon jedne godine što je vrlo pozitivno. Osobe koje su držale iDip dijetu svakodnevno su se vagale i sudjelovale su u edukativnim programima o prehrani, a imale su i pojedinačnih savjetodavne sastanke.

No, oko 59 % sudionika izgubilo je tek nešto više od 2 % svoje početne težine nakon godinu dana. Istraživači vjeruju da su oni koji su konzumirali više proteina i vlakana imali najznačajniji gubitak težine.

Dijetetičarka i nutricionistica, prva autorica studije Mindy H. Lee tvrdi da je "povećanje unosa proteina i vlakana uz istovremeno smanjenje kalorija potrebno za optimizaciju sigurnosti i učinkovitosti dijeta za mršavljenje".

Čak 5,5 g proteina Domaći proteinski prutići s manje od 100 kalorija

Istraživački tim ipak priznaje kako su rezultati istraživanja ograničeni zbog male skupine sudionika i ograničenog razdoblja promatranja. No, strategija mršavljenja koja uključuje prehranu s više vlakana i proteina i manje kalorija podržana je i u drugim vanjskim istraživanjima.

Vlakna su povezana s održivom energijom jer se probavljaju sporije od drugih tvari. U debelom crijevu vlakna potiču oslobađanje hormona koji smanjuju apetit. Budući da ovaj proces traje satima, žudnja između obroka je smanjena.

American Heart Association preporučuje najmanje 25 do 30 grama vlakana dnevno kako bi se pomoglo u regulaciji pražnjenja crijeva, kontroli šećera u krvi i smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara, no većina ljudi konzumira samo oko 15 grama dnevno.

bez kuhanja 5 proteinskih ljetnih salata koje će vas zasititi i osvježiti

I dok je brz gubitak težine obično povezan s gubitkom mišića, sudionici iDip-a zadržali su većinu svoje mišićne mase. Za one koji su izgubili više od 5 % svoje početne težine, 78 % izgubljene težine bila je masnoća, kažu istraživači.Za to je zaslužna povećana konzumaciju proteina, jer proteini pomažu tijelu u zadržavanju mišićne mase, što zatim poboljšava metaboličku funkciju. Preporučeni unos proteina u prehrani je 0,8 grama po kilogramu tjelesne težine. Za osobu od 68 kilograma, to je 54 grama proteina dnevno.

Voditelj istraživanja Manabu Nakamura, profesor nutricionizma na UIUC-u tvrdi da su odgovarajuća vlakna i proteini još potrebniji onima koji koriste lijekove za mršavljenje poput Ozempica koji uzrokuju pad apetita, brz gubitak težine i potencijalno kritičan gubitak mišića .

"Popularnost i lijekova za mršavljenje u obliku injekcija raste", rekao je Nakamura. "Međutim, korištenje ovih lijekova kada je unos hrane jako ograničen izazvat će ozbiljne nuspojave gubitka mišića i kostiju osim ako se unos proteina ne poveća tijekom mršavljenja", dodao je Nakamura.

umjetni zaslađivači su na popisu 9 najgorih namirnica za probavu

Posjeti missZDRAVA.hr