Zdravlje 09. svibnja 2024.

Liječnici su ignorirali njihove simptome pa su svoje dijagnoze dobile kada je već bilo prekasno

Foto: instagram/spicyjohnston/natashaallen/gracieguardino Bella, Natasha i Gracie svoje su dijagnoze dugo čekale jer su liječnici ignorirali njihove simptome
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tri mlade žene su na društvenim mrežama odlučile ispričati kako su svoje dijagnoze rijetkih karcinoma dugo čekale jer su liječnici zanemarivali i odbacivali njihove simptome.

Liječnici su im rekli da pretjeruju ili su im pogrešno dijagnosticirali anksioznost ili neke druge zdravstvene probleme zbog čega na vrijeme nisu dobile liječenje te su njihovi rijetki karcinomi uznapredovali. Čak su i istraživanja pokazala da postoji dvostruko veća vjerojatnost da će se ženine brige o zdravlju odbaciti, u odnosu na muškarce, te da liječnici često smatraju da pretjerano reagiraju, piše Daily Mail

Jedna od 10 ispitanih žena izjavila je da osjeća da su njihovi simptomi zanemareni ili odbačeni ili da su morale tražiti testove ili preglede na koje ih njihovi liječnici nisu htjeli naručiti. A jedna od osam morala je posjetiti više liječnika prije nego što je dobila dijagnozu.  

Ova tema je od posebne važnost obzirom na porast slučajeva raka kod mlađih od 50. Globalna učestalost raka s ranim početkom porasla je za 79,1 %, a smrtnost od raka s ranim početkom porasla je za 27,7 % od 1990. do 2019., pokazalo je istraživanje iz 2023. objavljeno u časopisu BMJ Oncology. Precizniji podaci o ovom porastu objavljeni prošle godine u Journal of the American Medical Association pokazali su da je od 2010. do 2019.u mlađoj populaciji rak dojke bio najviše zastupljen, dok su stope karcinoma probavnog sustava najbrže rasle.

Bella je svoju dijagnozu čekala pet godina

Bella Johnston (27) iz Australije imala je samo 14 godina kada je ubrzano počela gubiti na težini. U samo nekoliko mjeseci izgubila je 55 kilograma i patila od umora, vrtoglavice i upornog kašlja zbog kojeg je ponekad gubila dah i padala u nesvijest. Međutim, liječnici su inzistirali da je sigurno patila od poremećaja prehrane poput anoreksije ili bulimije. 

"Čim je to zapisano u moj zdravstveni karton, nitko mi ništa nije vjerovao... Nikada mi nije ponuđeno skeniranje, CT, magnetska rezonanca ili nešto slično", rekla je Bella za Mamamiu. Njezini su se simptomi pogoršavali, a liječnici su je i dalje ignorirali te je tek nakon pet godina konačno i sasvim slučajno otkrila da ima paragangliom, rak koji utječe na neuroendokrinu mrežu, niz živaca i žljezdanih stanica koje kontroliraju tjelesne hormone. Nakon što se jako opekla jednog dana, morala je ići kod liječnika koji joj je rekao da izgleda kao smrt. Imala je manje od 45 kilograma, a krvni tlak joj je bio toliko nizak da je jedva mogla stajati. 

Morala je na operaciju te su joj liječnici otvorili vrat, od uha do uha. Rekli su joj da je unutrašnjost njenog vrata izgledala poput trulog voća. Tijekom operacije liječnici su presjekli Bellin nervus vagus - najduži živac koji se proteže od moždanog debla do abdomena - te je njezina lijeva ruka bila privremeno paralizirana. Sada ima samo pola jednjaka, pola jezika i izgubila je sluh na desno uho, iako općenito može normalno jesti. "Osjećala sam se unakaženo", rekla je na TikToku na kojem je podijelila svoje iskustvo. 

Paragangliom se može razviti u više dijelova tijela, ali tumori se obično formiraju oko velikih krvnih žila. Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, pogađa samo dvoje od milijun ljudi. Petogodišnja stopa preživljavanja je oko 95 posto, ali ako je rak u kasnoj fazi, to pada na između 34 i 60 posto. 

@spicyjohnston I decided in 2024 i am going to be more open about what happened to me when I was a teenager. I think there needs to be more conversation about regional health outcomes and women need to speak up more when it comes to their health. I nearly died and have had long term serious health affects from this disaster… but I still trust modern medicine. You just need to stand up for yourself. #cancersurvivor #paraganglioma #comedy #cancersucks ♬ La foule - Remastered - Édith Piaf
Možda te zanima... Pogrešne dijagnoze ovih stanja češće su kod žena Zdravlje

Natashi je liječnik rekao da informacije o svom raku pronađe na internetu

Amerikanka Natasha (27) počela je osjećati intenzivne bolove u koljenima u ljeto 2019. Tada nije pretjerano razmišljala o tom bolu jer je godinama igrala košarku i pretrpjela niz ozljeda koljena. Ortoped ju je poslao na fizikalnu terapiju, iako joj je koljeno postupno oticalo i nije ga mogla ispraviti.  

Do studenog 2019. liječnici su posumnjali da je izraslina na koljenu samo benigna masa. Predložili su biopsiju, ali joj je rečeno da samo nastavi ići na fizikalnu terapiju. Fizikalni terapeut joj je rekao da fizikalna terapije ne djeluje i da se mora vratiti ortopedskom kirurgu. 

Na kraju je naručena na magnetsku rezonancu koljena. Unatoč tome što su rezultati stigli nedugo nakon magnetske, Natashin liječnik nije ju obavijestio o tome mjesecima. Kada je napokon vidjela nalaze, na njima je pisalo da treba provjeriti ima li sinovijalni sarkom. Otprilike godinu dana nakon početka bola u koljenu, biopsija je konačno potvrdila treći stadij sinovijalnog sarkoma. 

Liječnik joj nije objasnio dijagnozu već joj je samo rekao da pronađe informacije o tom raku na internetu. Natasha je prošla pet ciklusa kemoterapije, nakon čega je uslijedila operacija u studenom 2020. i još dvije runde kemoterapije u veljači 2021. Iako je nekoliko mjeseci bila u remisiji, prilikom pregleda u rujnu 2021. otkriveno je da se rak proširio na prsa, zbog čega su joj liječnici uklonili komad pluća. Rak je sada u četvrtom stadiju. 

Natasha je morala ići na terapiju koja koristi protein MAGE 4 koji cilja stanice raka s bijelim krvnim stanicama koje jačaju imunitet, ali u jesen 2023. pojavilo se više tumora u njezinim limfnim čvorovima. Još jedan tumor pritisnuo je veliku krvnu žilu koja prenosi krv iz cijelog tijela u srce, što je dovelo do 15 ciklusa zračenja. Sada Natasha mora primati dodatni kisik zbog upale pluća, za koju liječnici vjeruju da je mogla biti uzrokovana zračenjem, kemoterapijom ili covidom.  

"Službeno, imam 15 posto šanse da živim još pet godina nakon što mi je dijagnosticiran četvrti stadij. Iako imam ovaj rijedak rak, i dalje želim živjeti svoj život. Idem godinu po godinu", rekla je Natasha na TikToku. 

Sinovijalni sarkom je rijedak i agresivan rak mekog tkiva koji se obično javlja u blizini velikih zglobova poput koljena. Stanice raka rastu te se brzo množe i uništavaju zdravo tkivo, a mogu se pojaviti gotovo bilo gdje u tijelu. Ovisno o proširenosti raka, stopa petogodišnjeg preživljavanja kreće se od 36 do 76 posto.  

@possiblynatasha my cancer journey 2020 til now. always open for questions here 💛 #synovialsarcoma #stage4cancer #cancer #ayacancer #sarcoma #greenscreen ♬ Alpha and Omega - Josué Novais Piano Worship
Možda te zanima... 5 znakova koji ukazuju na medicinski gaslighting Zdravlje

Gracie je molila liječnike da joj pregledaju štitnjaču

Gracie Guardino (30) počela je osjećati stalni umor, moždanu maglu i imala je osjećaj kao da stalno nešto guta. Zbog tih simptoma potražila je liječničku pomoć 2017., ali su joj rekli da pretjerano reagira. "Nitko mi ništa nije dijagnosticirao. Stalno su mi govorili da sam dobro. Ti simptomi su i dalje bili prisutni i nitko nije mogao shvatiti što se događa", rekla je na TikToku.

Dvije godine kasnije počela je patiti od spontane groznice, koja je trajala od 12 sati do nekoliko dana. Ubrzo nakon toga, njezino srce je počelo ubrzano kucati i imala je sve veću anksioznost. Ipak, nakon niza testova, liječnici nisu mogli pronaći ništa abnormalno, iako su odbili provesti slikovne testove poput CT skeniranja. 

Krajem 2021. stvorila joj se kvržica u grlu i molila je liječnike da joj pregledaju štitnjaču. Biopsija kvržice bila je normalna, ali krvne pretrage nisu bile dobre. "Razine upale u mojoj krvi bile su pet puta veće od normalnih ", rekla je. Dijagnosticirana joj je Hashimotova bolest, koja uzrokuje odumiranje stanica u štitnjači, remeteći proizvodnju hormona koji reguliraju metabolizam, rast i razvoj. 

Konačno, početkom 2023., šest godina nakon što su simptomi počeli, liječnici su napravili skeniranje i pronašli tumor od 25 cm u abdomenu, za koji je rekla da sada može sama napipati. Biopsijom je otkriveno da ima rijedak adrenokortikalni karcinom. Adrenokortikalni karcinom nastaje u nadbubrežnim žlijezdama koje se nalaze na vrhu bubrega i upravljaju metabolizmom, krvnim tlakom i tjelesnom reakcijom na stres. 

Rak je u tom trenutku već bio u četvrtom stadiju, što joj daje približno 38 posto šanse za preživljavanje tijekom sljedećih pet godina. Također ima ograničene mogućnosti liječenja. "Kada sam imala 29 godina, liječnik mi je rekao da imam 12 do 18 mjeseci života", dodala je Gracie. 

Odradila je tri intenzivne kemoterapije, nakon čega je uslijedila operacija. Sada je na eksperimentalnoj imunoterapiji, ali je optimistična, unatoč tome što je liječnicima trebalo toliko dugo da pronađu rak te je spremna napraviti što god treba za svoje zdravlje.

@gracieunfolding Replying to @[mina] im not sure why, but i feel really nervous sharing this story. please keep in mind there are so many layers to this story & it’s impossible to say it all in a few videos. my diagnosis was literally YEARS in the making, so here is the really watered down version. im not looking for advice, just sharing my story. stick around for part 2!!! #cancersucks #cancerswareness #adrenalcancer #adrenalcancerawareness #stagefourcancer ♬ original sound - Gracie 🧚

vađenje krvi Možda te zanima... 8 preventivnih pregleda koje treba obaviti svaka žena Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.