Vježbanje za vrijeme menstruacije: Što treba izbjegavati, a što se preporučuje?

Guliver/Shutterstock
Vježbanje tijekom menstruacije zaista ti može pomoći u ublažavanju menstrualnih simptoma, ali postoje i ograničenja kojih moraš biti svjesna.
Vidi originalni članak

Vježbanje je uvijek odlična ideja kojom se promiče zdrav način života, ali za žene ono može biti posebno važno kada je u pitanju hormonska ravnoteža. Dokazano je da postoje vježbe i tehnike koje mogu biti korisne za žene tijekom menstrualnoga ciklusa, ali i određene stvari koje bi trebala izbjegavati, a u nastavku pročitaj koje su to.

Dismenoreja Mora li menstruacija boljeti?

Prednosti vježbanja tijekom mjesečnice

Mnoge žene smatraju da je vježbanje posljednja stvar koju bi trebale raditi za vrijeme menstruacije, ali zapravo je istina posve suprotna. Dokazano je da vježbanje tijekom menstruacije ublažava simptome vezane uz ciklus, a oni mogu uključivati:

  • bol
  • grčeve u želucu
  • nadutost
  • promjene raspoloženja
  • razdražljivost
  • umor
  • mučnine

Nadalje, opća tjelesna kondicija važna je za žensko zdravlje i može umanjiti rizik od ozbiljnih medicinskih problema s godinama te bolesti i stanja koja uključuju srčani udar, moždani udar, artritis, osteoporozu, dijabetes i još mnogo toga, prenosi Flo Health. Kroz vježbanje možeš i povećati proizvodnju endorfina i smanjiti anksioznost, depresiju, bol i tako poboljšati svoje raspoloženje.

Najbolje vježbe koje možeš izvoditi za vrijeme menstruacije

Većina žena za vrijeme menstruacije radi nešto lakše vježbe - one koje najviše vole i one koje su dobre i lagane za tijelo, pogotovo ako je riječ o prvom ili drugom danu razdoblja. Obično je razlog tome nešto obilnija menstruacija prvih dana, a ako je i tebi samoj tako možeš razmisliti i o preskakanju teretane i vježbanju kod kuće ili o nekoj od sljedećih alternativa.

  • Hodanje - ovo je jednostavna vježba koju možeš uvrstiti u svoj dan i obično ne zahtijeva posebnu opremu, odjeću ili lokaciju.
  • Lagana kardio ili aerobna tjelovježba - ona nije zamišljena kao naporna vježba. Ključna riječ ovdje je "lagana". 
  • Trening snage - ako ti je lagani kardio dosadnjikav možda bi trebala nastaviti s treningom snage, ali smanjiti težinu utega ili drugih koje koristiš prilikom svoje rutine.
  • Nježno istezanje - joga je izvrsna za opuštanje mišića i smanjenje grčeva i bolova.

Vježbe koje trebaš izbjegavati za vrijeme menstruacije

Ono na što trebaš pripaziti, prilikom vježbanja za vrijeme mjesečnice, je da dodatno ne opterećuješ svoje tijelo jer to može uzrokovati dodatnu bol ili ometati normalan proces tvojeg ciklusa. 

Naporno vježbanje moglo bi naštetiti tvojem tijelu tijekom menstruacije. To ne znači da trebaš odmah prestati s onim što trenutno radiš, samo trebaš smanjiti tempo. Studija objavljena u Journal of Physiotherapy & Physical Rehabilitation otkrila je da je 60 minuta umjerenog do intenzivnog vježbanja koje su žene izvodile tijekom menstruacije uzrokovale upalu uzrokovanu vježbanjem.

bez rekvizita 7 vježbi koje će transformirati cijelo tijelo u samo 4 tjedna

Joga inverzijskog tipa se također se ne preporučuju. Flo Health prenosi da postoje dvije filozofije kada su u pitanju ove poze za vrijeme menstruacije:

  1. Neki pojedinci koji se bave jogom smatraju da postoji duhovni razlog zašto bi se trebala izbjegavati inverzijska poza tijekom menstruacije. Oni smatraju da su spomenuti položaji suprotni normalnom protoku energije za vrijeme menstruacije te da mogu zaustaviti ili ometati protok i možda kasnije dovesti do drugih reproduktivnih problema.
  2. Druga se odnosi na fiziološki razlog. Fiziološki razlog za izbjegavanje inverzijskih poza je taj što se maternica tijekom ovih položaja približava prema glavi. To može uzrokovati istezanje širokih ligamenata koji podržavaju spomenuti organ, a to može dovesti do vaskularne kongestije i pojačanog krvarenja. 

Ako ti tvoje tijelo šalje simptome da treba odmor ili osjetiš mučninu, porast boli ili nelagode - vrijeme je da staneš i odmoriš se.

Intimna higijena za vježbanje dok traje menstruacija

Pravilna osobna higijena također je veoma važna tijekom mjesečnice, pogotovo nakon odrađenog treninga. Ako si zabrinuta zbog "curenja" za vrijeme treninga, možda je rješenje u tamponima, no samo ako si ih do sada već koristila. Postoje i druge mogućnosti kada su u pitanju higijenski proizvodi koji djeluju jednako dobro ili čak i bolje za neku ženu, uključujući menstrualne šalice. No, neovisno o sredstvu korištenja, nakon što dovršiš vježbanje obavezno napravi sljedećih nekoliko koraka:

  • Operi se sapunom ili drugim proizvodom za pranje tijela.
  • Promijeni donje rublje.
  • Koristi svježi uložak ili tampon.
  • Presvuci se.

Za kraj, važno je da zapamtiš, da čak i ako si blizu kraja menstruacije, pojačano kretanje, različiti položaji ili istezanje uz vježbanje mogu povećati tvoje krvarenje. To je normalno, ali ako krvariš izvan svog uobičajenog ciklusa zatraži liječničku pomoć.

Voli boks i jogu Ključna vježba za trbušnjake Jennifer Aniston Podiže i učvršćuje gluteuse 'Hip Thrust' ili potisak kuka: Najvažnija vježba za savršenu stražnjicu

Posjeti missZDRAVA.hr