Liječnici su joj rekli da ukočeni vrat nije razlog za brigu, a ispostavilo se da boluje od neizlječive bolesti

instagram/Esther Shoebridge
Esther Shoebridge (59) nikad nije bila netko tko bi gnjavio svog liječnika opće prakse bez razloga. Redovito je vježbala u teretani i hodala duge rute i ponosila se svojom fizičkom formom. A onda je saznala da boluje od mijeloma.
Vidi originalni članak

Kad je u jesen 2020. Esther osjetila jake bolove u vratu koji nisu popuštali, ipak je potražila liječničko mišljenje, no uvjerili su je da nije ništa ozbiljno. Savjet je bio da ode kući, popije tablete protiv bolova i odmori se dok tegobe ne prestanu. Ali tegobe nisu prestajale pa je ponovno posjetila liječnika koji joj je opet savjetovao – tablete protiv bolova i odmor, piše Daily Mail.

Zapravo, prošlo je još pet mjeseci prije nego što je Esther otkrila šokantnu istinu – da je slomila kost na vratu što je bio glavni uzrok njezine agonije.

No, dobila je i mnogo gore vijesti. Do prijeloma je, rekli su joj liječnici u Queen's Medical Centeru u Nottinghamu, došlo zbog toga što bolovala od neizlječivog raka krvi koji bi je gotovo sigurno ubio za pet godina. Rak, nazvan mijelom, proširio se njezinim tijelom, probušivši milijune rupa u njezinim kostima, lubanji i kralježnici i izloživši je ozbiljnom riziku od još veće štete u slučaju najmanjeg pokliznuća ili pada.

rak krvi Broj oboljelih od multiplog mijeloma u Hrvatskoj se gotovo udvostručio

Kasnije je otkrila, da bi se vjerojatno, da su njezini problemi s vratom ozbiljno shvaćeni u ranijoj fazi, mogla podvrgnuti liječenju za sprječavanje oštećenja kostiju, čime bi dobila više vremena da uživa u kvalitetnom životu.

"U to vrijeme bila su na snazi i najgora ograničenja zbog covida, pa je to značilo da ni moj suprug Philip nije smio biti sa mnom u bolnici kada sam saznala grozne vijesti. Užasno sam plakala, nisam htjela napustiti Philipa, svoju kćer Grace ili svoja četiri prekrasna unuka. Bilo je toliko toga što sam još željela učiniti", rekla je Esther.

"Pretpostavljam da nikad niste čuli za mijelom", rekao joj je liječnik koji joj je saopćio vijest. Ali to nije bila istina jer je nedugo prije toga provela godinu dana pomažući dobroj prijateljici da se brine za svoju majku koja je umrla od mijeloma. Ipak, nije nikad pomislila da je to dijagnoza koju bi ona mogla imati jer je pretpostavila da je premlada da oboli od takve bolesti.

neobični simptomi znak raka Osjećala se kao da je stalno trese struja, a onda je otkrila da ima rak krvi

U Ujedinjenom Kraljevstvu godišnje od mijeloma oboli oko 4500 ljudi, uglavnom starijih od 65 godina. Razvija se kada dođe do oštećenja DNK u koštanoj srži, spužvastom materijalu unutar kostiju u kojem krvne stanice sazrijevaju. U Hrvatskoj svake godine od multiplog mijeloma obolijeva oko 200 ljudi, a oko tisuću njih s njom živi, prema podacima udruge MijelomCRO.

Ovo oštećenje dovodi do rasta abnormalnih stanica koje oslobađaju štetni protein koji uzrokuje lako lomljenje kostiju. Simptomi variraju, u rasponu od boli u kostima i umora do oštećenja bubrega i boli u živcima.

manje agresivni tretmani liječenja Znanstvenici došli do iznenađujućeg otkrića koje bi moglo produljiti živote onkoloških pacijenata

U Estherinu je slučaju velika žeđ, što je kasnije shvatila, bila jedan od prvih simptoma bolesti. To je zato što mijelom također napada bubrege, sprječavajući ih da očiste višak kalcija iz krvotoka - tijelo tada drastično povećava unos tekućine kako bi pokušalo izbaciti kalcij. Esther je pila do četiri litre vode dnevno.

"Počelo je tako što sam se osjećala neobično slabo i imala sam vrtoglavice, nisam mogla dugo hodati kao inače, niti vježbati u teretani kao prije. Nakon toga sam stalno bila žedna i počela gubiti na težini. Također sam patila od nesanice i imala česte infekcije", objasnila je Esther.

Došlo je do toga da je  Esther morala poduprijeti glavu kako bi spriječila da padne. Kupila je steznik za vrat, jer je mislila da ga je istegnula. Užasnula ju je sama spoznaja da se mjesecima borila s ovim simptomima dok se rak širio njezinim tijelom.

za sada su dobre prognoze liječenja Mislila je da se noću znoji zbog rane menopauze, ali dijagnoza je bila puno gora

Stručnjaci kažu da je Esther ranije dijagnosticirana bolest, mogle su spriječiti iscrpljujuće ozljede koje su nastale kao posljedica mijeloma. Iako se sam rak nije mogao izliječiti, tretmani poput kemoterapije usporavaju napredovanje bolesti i ograničavaju oštećenje kostiju.

"Mijelom crpi snagu iz vaših kostiju, tako da je kod Esther došlo do veće štete zbog petomjesečne odgode dijagnoze. S mijelomom se može živjeti do 15 godina ako se rano dijagnosticira", kaže profesor Graham Jackson, specijalist za mijelom u Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust.

"Što se dulje mijelom ne liječi, to su veće šanse za puknuća i prijelome. No, događa se da jedan od četiri pacijenta čeka deset mjeseci od simptoma do dijagnoze – što je predugo za bilo koji rak", rekao je profesor Graham.

Kemoterapija nije lijek, ali može smanjiti broj stanica mijeloma. Za Esther su prve dvije runde liječenja bile neuspješne, ali treći pokušaj je stabilizirao rak.

Hrvatsko društvo za hematologiju Kako rak krvi djeluje na ljudsko tijelo i kako ga izliječiti?

Iako postoje obećavajući tretmani u pripremi – kao što je CAR-T terapija, vrsta imunoterapije koja pomaže tjelesnim obrambenim sustavima da ciljaju na rak – oni još nisu odobreni za upotrebu kod mijeloma.

"Odbijam dopustiti da me ovo pobijedi. U kolovozu 2022. hodala sam šest i pol kilometara svaki dan pet dana jer sam sudjelovala u prikupljanju novca za udrugu Myeloma UK. Nije loše za osobu sa slomljenim vratom. Sada se osjećam puno bolje nego ranije, a ovo ljeto letim u SAD posjetiti svoju kćer Grace i unuke na Floridi", rekla je Esther.

Posjeti missZDRAVA.hr