Jedan manje poznati problem s crijevima koji se često zamjenjuje s intolerancijom na gluten

Goncalo Costa
Možda ste u jednom trenutku pretpostavili da imate intoleranciju na gluten (tj. nemogućnost pravilne probave proteina glutena) jer ste bili naduti, imale plinove i osjećali mučninu nakon što ste pojeli komad tosta. Ali postoji još jedna manje poznata osjetljivost na hranu na koju treba pripaziti - i ona bi zapravo mogla biti uzrok problemima s crijevima.
Vidi originalni članak

Riječ je o intoleranciji na fruktan (tj. nemogućnost pravilne probave molekule šećera fruktoze u određenim ugljikohidratima poput voća, povrća i žitarica), a većina ljudi ni ne zna da to postoji. Kao i gluten, izloženost fruktozi može uzrokovati probavne probleme kod ljudi koji su osjetljivi na ugljikohidrate. No, ove intolerancije su vrlo različite, što znači da se i njihovo liječenje razlikuje. 

Što je intolerancija na fruktan? 

Fruktan je vrsta složenog ugljikohidrata koji se sastoji od lanaca fruktoze, oblika šećera, objasnila je za Well+Good Lindsay Malone, magistrica znanosti, dijetetičarka, instruktorica na medicinskom fakultetu Sveučilišta Case Western Reserve. "Intolerancija na fruktan je nemogućnost probave fruktana, koji se nalaze u pšenici, luku, češnjaku, ječmu, prokulicama, kupusu, brokuli, pistacijama i artičokama. Nalazi se i u drugim namirnicama, ali u velikim količinama u tim namirnicama."

Fruktani se teško razgrađuju u crijevima ako osoba nema dovoljno enzima koji se zove alfa-galaktozidaza, dodao je dr. Ashkan Farhadi, gastroenterolog u medicinskom centru MemorialCare Orange Coast u Fountain Valleyju u Kaliforniji. Enzimi ubrzavaju određene kemijske reakcije u stanicama. U ovom slučaju, oni pomažu u razgradnji fruktana u crijevima. "Ako ne možete razgraditi fruktan, on će ostati neprobavljen i doći će do debelog crijeva“, rekao je dr. Farhadi.

Plinovi su važan znak intolerancije na fruktan, uz simptome slične sindromu iritabilnog crijeva (IBS) - stanju koje uzrokuje napade bolova u želucu, proljeva ili zatvora, napomenula je dr. Ellen Stein, gastroenterologinja i izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Rutgers Robert Wood Johnson. To znači da su nadutost, proljev i osjećaj kao da osoba mora hitno obaviti veliku nuždu česti, dodao je dr. Farhadi te rekao da su to potpuno isti simptomi kao kod osjetljivosti na gluten ili intolerancije na laktozu.

Netolerancija na fruktan također može biti znak da osoba ima neke druge temeljne probleme s crijevima, rekla je Malone. "Problemi s crijevima obično su povezani. Ako na crijeva gledamo kao na vrt, onda ako postoji problem s tlom, on nije izoliran na jedno mjesto u vrtu." Netolerancija na fruktan može se povezati s prekomjernim rastom bakterija u tankom crijevu (SIBO), dodala je Malone. 

No dr. Farhadi je napomenuo da se obično ne zna zašto netko ima intoleranciju na fruktan. 

Obrati pažnju na simptome Razlika između alergije i intolerancije na hranu

Zašto se to zamjenjuje s intolerancijom na gluten? 

Gluten je protein koji se uglavnom nalazi u pšenici, ječmu i raži. Iz Američke akademije za alergije, astmu i imunologiju (AAAAI) napominju da kada osoba ima ovu intoleranciju, često osjeća plinove, bolove u želucu ili proljev kada jede gluten. To se ne smije miješati s celijakijom, napomenuo je dr. Farhadi, što je autoimuni poremećaj koji oštećuje tanko crijevo kada se unese gluten.

Zašto se onda miješaju intolerancije na gluten i fruktan? Jedan od razloga je taj što je većina ljudi jednostavno bolje upoznata s glutenom, pa pretpostavljaju da je to njihov problem, rekao je dr. Farhadi. A budući da se simptomi usko preklapaju, to može dodatno povećati zbrku. Drugi razlog je taj što se "gluten i fruktani nalaze u mnogim istim namirnicama, pa je lako zbuniti se simptomima i ne znati jesu li jedan ili oba problem", dodala Malone.

Stvari dodatno komplicira činjenica da nema dobrih mogućnosti testiranja ni za jedno od tih stanja. Liječnici će predložiti eliminacijske dijete za ublažavanje simptoma umjesto davanja dijagnoze. Zbog toga, dr. Farhadi je rekao da je teško sa sigurnošću znati koliko ljudi doista ima intoleranciju na fruktan.

Međutim, istraživanja pokazuju da su osobe s IBS-om posebno osjetljive na intoleranciju na fruktan, a njih 51 posto također ima osjetljivost na hranu. 

Native sadržaj Celijakija - uzroci, simptomi, faktori rizika i liječenje

5 načina liječenja intolerancije na fruktan

Malim promjenama u prehrani, uz vodstvo i odobrenje liječnika, može se utvrditi s kojom vrstom intolerancije se suočavate. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

Prijeđite na dijetu s niskim udjelom FODMAP-a

FODMAP je kratica za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole - oblici molekula šećera koji se nalaze u određenom voću, povrću, mahunarkama i cjelovitim žitaricama. Budući da FODMAP-ovi kod određenih ljudi češće uzrokuju plinove i nadutost, za intoleranciju na fruktan preporučuje se dijeta s niskim udjelom FODMAP-a (tj. plan prehrane koji ograničava te namirnice).

"FODMAP dijeta gdje se iz prehrane izbacuje hrana bogata određenim prirodnim šećerima poput raži, pšenice, češnjaka, luka, jabuka, gljiva, kupusa, cvjetače, graha, mlijeka, meda. S obzirom na restriktivnost dijete, poželjno ju je provesti u suradnji sa stručnjakom kako bi se osigurala uravnoteženost prehrane, rekla je jednom prilikom za missZDRAVU Sandra Krstev Barač, mag. nutricionizma

"Dijetu s niskim udjelom FODMAP-a koristim kao test za pacijente sa simptomima", rekla je dr. Stein. "To im pomaže da pronađu niz namirnica koje manje vjerojatno uzrokuju simptome i da u prehranu uvrste zdrave namirnice."

Vodite dnevnik prehrane

Vođenje dnevnika prehrane kratko vrijeme, kako biste pratili što jedete i kako se osjećate nakon toga, može biti korisno pri dijagnosticiranju intolerancije. Možete pratiti koliko ste hrane pojeli i simptome s kojima se suočavate. "Pokušajte odrediti hranu na koju sumnjate,  zatim podijelite to sa svojim liječnikom", savjetovao je dr. Farhadi.

Ponovno uvedite neke namirnice

Dr. Stein je preporučila pridržavanje dijete s niskim udjelom FODMAP-a četiri do šest tjedana prije nego što se polako počnu ponovno uvoditi neka od namirnica s visokim udjelom FODMAP-a. "Samo pratimo što se događa i kako se pacijenti osjećaju. Većina pacijenata može tolerirati male porcije svih FODMAP-ova kada ih uvrste natrag u svoju prehranu bez previše problema. Velike porcije bilo koje hrane mogu uzrokovati simptome, pa se trudimo održati ravnotežu", rekla je dr. Stein. 

Smanjite unos visoko prerađene hrane

Ako su plinovi i nadutost stalna pojava, Malone je preporučila prilagodbu i drugih područja prehrane. "Usredotočite se na cjelovitu, minimalno prerađenu hranu, budući da prerađena hrana može sadržavati aditive koji sadrže FODMAP-ove koji nisu općenito poznati ili prepoznati", rekla je. To također pomaže u uklanjanju dodatnih varijabli poput konzervansa, boja i sredstava za zgušnjavanje, koji također mogu uzrokovati plinove i nadutost, dodala je Malone. 

Razmislite o uzimanju probiotika ili enzima

Probiotici pomažu u promicanju zdravih bakterija u crijevima, što može utjecati na vrste hranjivih tvari koje tijelo koristi, kao i na količinu plinova koje proizvodi. Iako neće izliječiti intoleranciju na fruktan, "probiotik može pomoći u promjeni populacije bakterija u crijevima", rekao je dr. Farhadi.

Druga je mogućnost isprobati probavni enzim prije konzumiranja hrane s visokim udjelom FODMAP-a kako biste vidjeli smanjuje li to stvaranje plinova. Stručnjaci su u konačnici rekli da je najbolje pronaći prehranu koja najbolje odgovara crijevima. "Ovo se zapravo ne liječi, već radi se o pronalaženju ravnoteže koja funkcionira za vaše tijelo", dodala je dr. Stein.

preporučuju se kod pankreatitisa, cistične fibroze, raka gušterače Što su probavni enzimi i kako prepoznati nedostatak?

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ne postoji standardizirani test za intoleranciju na fruktan, ali istraživanja pokazuju da bi ispitivanje daha na vodik moglo pomoći u pravilnoj dijagnozi. Ovo je uobičajeni test koji provodi liječnik kako bi se utvrdile stvari poput intolerancije na laktozu, jer otkriva razinu vodika u dahu koja je posljedica loše probave.

Ipak, ako zbog problema s crijevima osjećate svakodnevnu nelagodu, vrijeme je za pregled. "Plinovi, nadutost, zatvor i proljev nisu normalni", rekla je Malone. Liječnik može utvrditi jesu li vaši simptomi uzrokovani intolerancijom na fruktan ili nečim sasvim drugim.

Prestani pušiti! Osam životnih navika koje su ključne za zdravlje probavnog sustava

Posjeti missZDRAVA.hr