Zobeni muffini s limunom i borovnicama puni vlakana
Ovi mali kolačići nutritivno su vrijedni te će pridonijet vašoj dnevnoj prehrani, uključujući vlakna, proteine, kalcij, željezo, magnezij, kalij, folnu kiselinu i vitamine D, C, A i K. Snažni antioksidansi u borovnicama dokazano su dobri za zaštitu funkcije mozga, jačanje imunološkog sustava i zaštitu srca. Vlakna u zobi su posebna vrsta topivih vlakana koja se nazivaju beta-glukani, za koje se pokazalo da snižavaju štetni LDL kolesterol, sprječavaju skokove šećera u krvi i doprinose duljem osjećaju sitosti. Vlakna u ovom receptu također će doprinijeti boljoj probavi, pomažući u sprječavanju zatvora.
Ovaj recept ne sadrži gluten. Ako vam smetaju mliječni proizvodi, možete mlijeko zamijeniti biljnim napitcima poput bademovog, sojinog ili zobenog. Umjesto smrznutih borovnica, možete koristiti i svježe. Nepečeno tijesto u hladnjaku može stajati dva dana, a u zamrzivaču tri mjeseca.
Sastojci
- 3 šalice zobi
- 1 /4 šalice nemasnog mlijeka
- 1/2 šalice soka od jabuke
- 1/3 šalice smeđeg šećera
- žlica limunove korice
- 2 velika jaja, lagano istučena
- čajna žlica praška za pecivo
- čajna žlica ekstrakta vanilije
- 1/2 čajne žlice soli
- šalica borovnica
Upute za pripremu
- Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva C i namažite kalupe za muffine uljem.
- U velikoj zdjeli pomiješajte zob, mlijeko, sok od jabuke, smeđi šećer, limunovu koricu, limunov sok, jaja, prašak za pecivo, vaniliju i sol. Ubacite smrznute borovnice.
- Podijelite smjesu u pripremljene kalupe za muffine, otprilike 1/3 šalice u svaki.
- Pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, oko 25 minuta. Ohladite u kalupu 10 do 15 minuta, a zatim preokrenite na rešetku.
- Poslužite tople ili na sobnoj temperaturi.
Nutritivne vrijednosti po jednom muffinu
- 134 kalorije
- 3 g masti
- 24 g ugljikohidrata
- 5 g proteina
Izvor za recept: Eating Well