Stručnjakinja za demenciju otkrila kakva prehrana može ponuditi određenu zaštitu od Alzheimerove bolesti

Unsplash+
Medicinska sestra i istraživačica June Andrews nekoliko je desetljeća radila s osobama s demencijom te su je često pitali koja bi hrana mogla imati "magični" učinak na mozak.
Vidi originalni članak

Na internetu se danas mogu naći različite tvrdnje o tome koja je hrana dobra za mozak, a koja nije. Tako se tvrdi da bobičasto voće može potaknuti kognitivnu funkciju, riblje ulje kao dodatak prehrani može poboljšati pamćenje te da curry liječi Alzheimerovu bolest. No, ako se oslanjate na bilo koju od ovih tvrdnji, možda gubite vrijeme i novac, smatra profesorica i medicinska sestra June Andrews. 

Za Daily Mail je otkrila da, iako ne postoji posebna dijeta protiv Alzheimerove bolesti, ono što je dobro za vaše srce dobro je i za vaš mozak. To je zato što istraživanja pokazuju da oni s određenim stanjima kao što su bolesti srca, visoki krvni tlak, pretilost i dijabetes imaju veću vjerojatnost da će doživjeti kognitivni pad povezan s godinama od onih bez takvih stanja. A mnoštvo dokaza pokazuje da je rizik od ovih bolesti smanjen promjenama u prehrani. 

Istraživanje je pokazalo da posebno dvije dijete, mediteranska dijeta i MIND dijeta mogu ponuditi određenu zaštitu od kognitivnog pada. Potiču konzumiranje neprerađene hrane, biljaka i sjemenki te izbjegavanje ili ograničavanje alkohola. 

U nastavku Andrews objašnjava kojim namirnicama se trebate opskrbiti kako biste se što bolje borili protiv demencije. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Professor June Andrews (@profjuneandrews)

Jedite dosta kelja, špinata i brokule  

Zaista je teško reći da je jedna stvar ili grupa namirnica važnija od druge. U svemu je zapravo bitna ravnoteža. No, voće i povrće vrlo su važni zbog antioksidansa i vitamina C koje pružaju, objašnjava Andrews. 

Jedna američka studija objavljena prošle godine otkrila je da ljudi koji slijede MIND dijetu i daju prednost zelenom lisnatom povrću poput špinata i kelja, mogu imati manje proteina u mozgu koji se povezuju s Alzheimerovom bolešću. Prema nalazima objavljenima u časopisu Neurology, otkriveno je da su oni koji su jeli sedam ili više porcija zelenog povrća tjedno bili 19 godina mlađi na temelju mjerenja razine štetnog plaka na mozgu od ljudi koji su jeli najmanje zelenog povrća. 

"Naše otkriće da je konzumacija više zelenog lisnatog povrća samo po sebi povezano s manje znakova Alzheimerove bolesti u mozgu dovoljno je intrigantno da ljudi razmotre dodavanje više ovog povrća svojoj prehrani", rekla je tada Puja Agarwal, autorica studije i docentica specijalizirana za ulogu prehrane u neurodegenerativnim bolestima na Sveučilištu Rush u Chicagu.

i od drugih vrsta demencije Osobe s neliječenim visokim krvnim tlakom imaju veći rizik od Alzheimerove bolesti

Ubacite i leću u svoje obroke

Čini se da cjelovite žitarice, kao i mahunarke, poput leće i soje, također imaju koristi za zdravlje srca i kognitivne funkcije. Maslinovo ulje, glavna komponenta i mediteranske i MIND dijete, ima jake veze sa zdravim kognitivnim starenjem. 

Jedna studija iz 2022. na više od 92 000 odraslih Amerikanaca otkrila je da je veći unos maslinova ulja povezan s 29 posto manjim rizikom od smrti od neurodegenerativne bolesti. Također je postojao osam do 34 posto manji rizik od sveukupne smrtnosti u usporedbi s onima koji nikad ili rijetko konzumiraju maslinovo ulje. 

Bonus je ako možete nabaviti svježe namirnice i kuhati ih dok su još svježe. 

biljna prehrana i tjelovježba Dvoje oboljelih od Alzheimera kažu da su jednostavnim promjenama spriječili napredovanje bolesti

Prestanite piti alkohol

Nikada nije prekasno započeti se zdravo hraniti, ali Andrews kaže da morate biti realni o tome koliku će razliku to učiniti. Ako ćete učiniti samo jednu stvar za svoje zdravlje, ona savjetuje da izbacite alkohol. Sada kada postoji puno dobrih bezalkoholnih pića, možda ćete otkriti da je ovo jedina promjena koju možete implementirati u svojoj prehrani.

Studije pokazuju da je alkohol loš za mozak, a također je otkriveno da oni koji najviše piju imaju daleko veću vjerojatnost da će razviti Alzheimerovu bolest u kasnijoj životnoj dobi od onih koji piju najmanje. Andrews kaže da ako pazite na prehranu i vježbate, ali prekomjerno pijete vikendom na zabavama, jednostavno poništavate sve dobro što ste učinili cijeli tjedan.

rijedak oblik demencije Suptilne promjene u prehrambenim navikama mogu biti rani znak demencije

Posjeti missZDRAVA.hr