Što se dogodi kada iz prehrane izbacite crveno meso, ribu ili mliječne proizvode?

Pexels Ako ograničite unos određenih namirnica, važno je nadomijestiti potrebne nutrijente
Dijete bez mesa, bez glutena, jaja ili ribe sve su popularnije što iz osobnih uvjerenja, tako i iz zdravstvenih razloga. Kod ograničavanja unosa određene namirnice rijetko se postavlja pitanje što time gubimo i koje su posljedice na zdravlje organizma
Vidi originalni članak

Nutricionistica Susie Burrell na svom je blogu objasnila što se dogodi ako se iz prehrane potpuno eliminiraju neke od najpopularnijih namirnica. Osim što opisuje ključne nutrijente svake namirnice, pruža i alternativu kojom je moguće održati ravnotežu organizma i osigurati potrebnu razinu nutrijenata poput željeza iz mesa ili selena iz jaja. Susie je karijeru nutricionistice gradila 20 godina, a korisno iskustvo je stekla radom u Dječjoj bolnici Westmead te privatnoj klinici koju sama vodi. 

Mliječni proizvodi

Prva skupina namirnica koje ljudi često isključe iz svoje prehrane su mliječni proizvodi. "Kalcij je prvo na što pomislimo kada se spomene mlijeko i drugi mliječni proizvodi, no radi se i o bogatom prirodnom izvoru magnezija, vitamina B12, fosfora, proteina, vitamina D i vitamina A", objasnila je Susie. Njihova razina u tijelu se također može promijeniti s vremenom ako se izbjegavaju mliječni proizvodi. "Budući da su mliječni proizvodi tako bogat prirodni izvor kalcija, odraslima je vrlo teško dobiti 800 do 1000 mg kalcija koliko im je potrebno svaki dan za zdrave kosti bez ikakvih mliječnih proizvoda u prehrani. Dok napitci od orašastih plodova i proizvodi od soje mogu biti obogaćeni kalcijem, on je rijetko dodan u količinama koje se mogu naći u potrebne tri porcije mliječnih proizvoda svaki dan", dodaje. 

Potencijalna nuspojava takve prehrane su krhke kosti, a teško će se primijetiti i godinama kasnije, dok ne postane kasno. "Ako želite potpuno izbaciti mliječne proizvode iz prehrane, pobrinite se da odaberete napitak na bazi orašastih plodova ili žitarica koji je obogaćen kalcijem ili redovito uzimajte suplemente kalcija kako biste dobili 800 do 1000 mg kalcija koliko vam je potrebno svaki dan", zaključila je Susie. 

Crveno meso

Još jedna popularna namirnica koju ljudi često izbjegavaju je crveno meso. Uglavnom ga izbjegavaju vegani i vegetarijanci, no postoje i oni koji ga izbjegavaju jer smatraju da nije zdravo. "Nutricionistički je ključno to što iz prehrane izbacujete i jedan od najbogatijih prirodnih izvora željeza. Dok bijelo meso, jaja, cjelovite žitarice i lisnatom zeleno povrće sadrži nešto željeza, takvo željezo se relativno slabo apsorbira u organizam u usporedbi s onim koje se nalazi u crvenom mesu", napisala je Burrell. Niska razina željeza u tijelu je čest problem, a može izazvati dodatni umor, zadihanost i oslabiti imunitet. 

"Dok se vegetarijanci s vremenom prilagođavaju i postaju učinkovitiji u apsorpciji željeza iz biljne hrane, oni koji povremeno konzumiraju crveno meso ili još uvijek uključuju ribu ili piletinu u prehranu imaju veći rizik od mogućeg nedostatka željeza jer njihovo tijelo je naviknuto da će željezo dobiti iz životinjskih izvora", napominje Susie i savjetuje da bi ste u slučaju izbacivanja crvenog mesa iz prehrane trebali svakodnevno jesti hranu bogatu željezom u svakom obroku i međuobroku te tako osigurati što bližu vrijednost onoj od potrebnih 15 mg željeza. 

Perad

Bijelo meso, uključujući piletinu i puretinu, iako relativno nemasno i bogato bjelančevinama, ne nudi raznovrsnost i gustoću nutrijenata kao neka druga hrana bogata bjelančevinama. Uz neke vitamine B skupine, sve na što trebate paziti ako odlučite da više ne jedete perad je da vaši obroci i dalje sadrže kvalitetne proteine.

Jaja

Objašnjava Susie kako su jaja posebno hranjiva jer sadrže više od 20 esencijalnih vitamina i minerala kao i značajnu količinu proteina, dobrih masnoća te vitamina A i E. Većina tih nutrijenata se nalazi i u drugim namirnicama te ih se lako može nadomjestiti, no jaja sadrže i selen kojeg nije tako lako pronaći u drugim namirnicama. Jedno jaje sadrži barem jednu četvrtinu dnevne potrebe za selenom, a još jedna namirnica koja ga sadrži su brazilski oraščići, napominje Susie. Jaja su također i dobar izvor vitamina D, a ako izbacite jaja iz prehrane dobro je pronaći alternativni izvor dobrih masnoća. 
 

Dnevna doza selena Jedan plod brazilskog oraha sadrži neophodnu dnevnu dozu selena

Riba i morski plodovi

Ova skupina namirnica je iznimno korisna za zdravlje organizma. "S visokim sadržajem proteina i relativno niskom kalorijskom vrijednošću, riba i morski plodovi su nutritivno bogat dodatak svakoj prehrani", zaključila je nutricionistica. Dva ključna nutrijenta koja uskraćujete ako ne konzumirate ribu i morske plodove su omega-3 masne kiseline i cink. "Dok se omega-3 masne kiseline nalaze samo u malom broju masne ribe, uključujući losos, sardine i svježu tunu, masna riba je jedna od rijetkih prirodnih namirnica koja nudi ovaj važan nutrijent. To znači da će izbjegavanjem masne ribe biti gotovo nemoguće unositi potrebne količine omega-3 masnih kiselina bez korištenja suplemenata", upozorava Susie. 

Dok se omega-3 masne kiseline nalaze u masnoj ribi, cinkom su bogate školjke, posebno kamenice i dagnje. Objašnjava Susie kako je cink ključan za proizvodnju hormona, pravilnu funkciju imunosnog sustava i održavanje zdrave kože. Ako se ipak odlučite izbaciti ribu i morske plodove s jelovnika, svakako bi bilo dobro ove nutrijente osigurati suplementima. 
 

JEDI PAMETNO Zbog svega ovoga riba bi se svaki dan trebala naći na tvom tanjuru

Posjeti missZDRAVA.hr