Što se događa s vašim srcem kada redovito jedete orašaste plodove
Iako su orašasti plodovi bogati hranjivim tvarima, nezasićenim mastima, biljnim proteinima, vlaknima te nekoliko vitamina i minerala, mnogi ih ne jedu redovito zbog visokog sadržaj masti i kalorija, rekao je za Health glavni autor studije Montry Suprono, dr. med. sc., izvanredni profesor i direktor Centra za stomatološka istraživanja na Sveučilištu Loma Linda. Ali ovi nalazi "jačaju postojeće dokaze" koji sugeriraju da orašasti plodovi mogu smanjiti rizik od smrti od srčanih bolesti, dodao je.
Za ovu studiju, Suprono i ostali istraživači pratili su preko 80 500 sudionika. Tim je putem upitnika dokumentirao normalnu konzumaciju orašastih plodova sudionika. To je uključivalo bademe, indijske oraščiće, orahe i miješane orašaste plodove, kao i kikiriki i maslac od kikirikija .
Tijekom prosječno 11 godina, 4258 ljudi je umrlo od kardiovaskularnih bolesti, od čega je 1529 pripisano ishemijskoj bolesti srca.
Podaci su pokazali da su ljudi s najvećim ukupnim unosom orašastih plodova imali 14 % manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti i 19 % manji rizik od smrti od ishemijske bolesti srca u usporedbi s onima koji su imali najmanji unos. Najveće smanjenje uočeno je kod onih koji su jeli najviše orašastih plodova - imali su 27 % manji rizik od smrtnosti od ishemijske bolesti srca.
Osim ovih početnih otkrića, istraživači su također željeli vidjeti može li jedenje više orašastih plodova umjesto manje zdrave hrane imati pozitivan učinak na rizik od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Otkrili su da zamjena bilo koje druge hrane orašastim plodovima (uključujući orašaste plodove, kikiriki i maslac od kikirikija) smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 15 do 22 %, a od ishemijske bolesti srca za 17 do 29 %.
Zamjena neprerađenog crvenog mesa orašastim plodovima smanjila je rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 44 % i rizik smrtnosti od ishemijske bolesti srca za 38 %. Zamjena prerađenog mesa, grickalica, slatkiša, jaja, sira i prženog krumpira orašastim plodovima smanjila je rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 19 do 26 %, a rizik smrtnosti od ishemijske bolesti srca za 20 do 31 %.
Kako jedenje orašastih plodova utječe na srce?
Prehrana bogata voćem, lisnatim zelenim povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim proteinima i orašastim plodovima povezana je s više čimbenika koji s vremenom poboljšavaju zdravlje srca, uključujući:
- Niži krvni tlak
- Poboljšana raznolikost mikrobioma
- Smanjena vaskularna upala
- Niže razine LDL kolesterola i više razine HDL kolesterola
Određene namirnice - poput govedine, svinjetine, maslaca i pržene hrane - sadrže zasićene masti. "Visoko zasićene masti povezane su s povećanim LDL kolesterolom", rekla je za Health Eleanor Levin, dr. med., klinička profesorica medicine i opstetrička kardiologinja na Sveučilištu Stanford. "LDL začepljuje arterije srca."
S druge strane, rekla je, orašasti plodovi bogati su mononezasićenim masnoćama, koje su povezane s nižim LDL kolesterolom. "Dobre masnoće pomažu u održavanju glatkih, fleksibilnih, čistih i zdravih vena i krvnih žila", dodala je Arévalo.
Osim zdravih masnoća, orašasti plodovi sadrže i "biljne sterole, magnezij, vlakna i vitamine koji mogu pomoći u smanjenju upale i donekle krvnog tlaka", rekao je Suprono.
Znači li to da biste trebali jesti više orašastih plodova?
Zbog svoje povezanosti s boljim zdravljem srca i metabolizma, orašasti plodovi su definitivno zdrav dodatak prehrani. Međutim, postoje neke stvari koje treba imati na umu:
- Orašasti plodovi se razlikuju po sadržaju proteina, masti i vlakana, stoga je "dobro jesti raznoliko", rekla je Arévalo.
- "Pazite da ne prekoračite unos orašastih plodova", savjetovala je. Orašasti plodovi obično imaju više kalorija, pa preveliki unos može otežati kontrolu težine.
- "Odabir neslanih ili minimalno prerađenih orašastih plodova pomaže u ograničavanju unosa natrija, dodanih masnoća i šećera", rekao je Suprono.
Kako biste u prehranu uključili više orašastih plodova, Arévalo je predložila da ih jedete kao međuobrok ili koristite kao dodatak salatama, varivima ili drugim jelima. Ako vam se ne sviđa okus, maslac od orašastih plodova mogao bi biti još jedna opcija koju možete probati.
Najzdravije vrste orašastih plodova uključuju bademe, lješnjake, kikiriki, pekan orahe, pistacije i orahe.