Ako patiš od nadutosti ovako bi trebao izgledati tvoj jelovnik
Nadutost je problem s kojim se svi često bavimo i prilično je neugodna. Pa, što možeš učiniti u vezi s njom? Prvo, evo što ju uzrokuje: nadutost je nakupljanje plinova u trbuhu, obično uzrokovana (usporenom) probavom ili gutanjem zraka. Također, osjećaj nadutosti može biti posljedica prekomjernog porasta bakterija u tankom crijevu. Bakterije fermentiraju hranu, stvarajući plin koji uzrokuje nadutost. Drugim riječima, osjećaš se poput 'prenapuhanog balona'.
Nadutost također može biti i posljedica zadržavanja vode u tijelu. To se događa kada unosiš previše soli - visoka razina natrija dovodi do zadržavanja vode. No, ne samo da nadimanje i zadržavanje vode može biti neugodno, ono može biti i bolno, prenosi Today. Stoga, donosimo ti sedmodnevni plan obroka koji će ti pomoći po tom pitanju.
Ovaj plan sastoji se od nekoliko različitih recepata za tri glavna obroka - doručak, ručak i večeru koje možeš po želji rasporediti kako se ne bi ponavljala i kako ti ne bi dosadili.
Doručak:
- Kajgana od dva jaja malo soli i papra: s dimljenim lososom, šparogama, žličicom suhog bosiljka i 1 šalicom zelenog čaja.
- Dva tvrdo kuhana jaja: sa špinatom pripremljenim na pari, narezanim rajčicama i šalicom čaja od korijena maslačka.
- Smoothie od krastavca i lubenice (200 ml kefira, 50 g krastavca, 150 g lubenice, 90 g jagoda): s 1 šalicom čaja od korijena maslačka.
- Zobene pahuljice (30 grama): s nezaslađenim bademovim mlijekom, žlicom maslaca od kikirikija, cimetom i šalicom zelenog čaja.
Ručak:
- Salata od svježeg špinata i pilećeg bijelog mesa: s dodatkom žlice maslinovog ulja, žlice jabučnog octa, smokvi i borovnica.
- Zelena salata po izboru: s krastavcima, mrkvom, 1/2 avokada, jabučnim octom i 100 grama kozica.
- Salata od šparoga pripremljenih na pari i pilećeg bijelog mesa: s dodatkom žlice maslinovog ulja, žlice soka od limuna.
- Salata od tune: zelena salata, rajčica, paprika, konzerva tune u maslinovom ulju.
- Kuhano pileće bijelo meso: s dodatkom salate od rajčice, krastavaca i 1/3 avokada.
Večera:
- Oslić i pomfrit od batata: s dodatkom salate od rajčice, crvene paprike, žlice maslinovog ulja i žlice soka od limuna.
- Losos premazan senfom: dodaj žlicu senfa na 100 grama lososa, posipaj s peršinom i zapeci na 10 minuta na 180 stupnjeva .
- Bakalar i salata od leće i špinata: 100 g bakalara s dodatkom salate od 65 grama leće, špinata i luka kozjaka.
- Pileća prsa i brokula pripremljeni na pari: s dodatkom zelene salate, žličicom maslinovog ulja i žlicom jabučnog octa.
- Voćna salata: kruške, jabuke, banane, šljive, grožđe.
Desert:
- Smoothie za zdrava crijeva: 125 ml kefira, 80 g papaje i 1/4 avokada.
- Narezani svježi krastavci s umakom po želji.