Ovo ponekad zanemareno lisnato zeleno povrće je upravo u sezoni - i prepuno je hranjivih tvari
Blitva se možda smatra lisnatim zelenim povrćem, ali nije samo zelena - njezine stabljike mogu biti žute, ružičaste i crvene. Ali osim raznih boje koje ima, nudi i mnoštvo hranjivih tvari koje su važne za gotovo sve - od zdravlja crijeva do imunološkog sustava. I za razliku od nekih popularnijih zelenih povrća, blitva je dostupna kroz gotovo cijelu godinu.
Koje su zdravstvene prednosti blitve?
Blitva čak i nadmašuje ostalo zeleno povrće kada su u pitanju hranjive tvari poput vitamina A i K. "Kelj i špinat obično dobivaju više pozornosti, ali blitva je također lisnato povrće bogato hranjivim tvarima", rekla je za Health dijetetičarka Kaitlin Hippley.
Sadrži obilje biljnih spojeva bogatih antioksidansima
"Blitva sadrži obilje fitonutrijenata, uključujući beta-karoten, lutein, betalain i apigenin", rekla je dijetetičarka Alison Ellis. Ovi spojevi biljnog podrijetla imaju protuupalna i moguće antimikrobna svojstva, dodala je. Također djeluju kao antioksidansi – tvari koje mogu spriječiti ili odgoditi oštećenje stanica neutralizirajući slobodne radikale koji mogu oštetiti stanice.
Ima više vitamina K od nekih drugih lisnatih povrća
Blitva se može pohvaliti s više vitamina K po porciji od ostalog lisnatog povrća poput špinata i kelja. Jedna šalica sirove blitve ima oko 250 % preporučenog dnevnog unosa vitamina K, koji "podržava zdravlje srca i zgrušavanje krvi", rekla je Hippley. Vitamin K također igra ključnu ulogu u zdravlju kostiju.
Ima relativno visok sadržaj vlakana
Blitva je bogata vlaknima – jedna kuhana šalica sadrži četiri grama vlakana. Vlakna reguliraju probavu i pružaju prebiotičku podršku crijevnom mikrobiomu, hraneći zdrave bakterije. Osim toga, vlakna "potiču osjećaj sitosti dodavanjem volumena i usporavanjem probave, pomažući u smanjenju skokova šećera u krvi nakon obroka", objasnila je Hippley. Tijekom vremena, česti i dosljedni skokovi šećera u krvi mogu doprinijeti razvoju dijabetesa tipa 2, srčanih problema i drugih problema.
Bogata je vitaminima A i C, magnezijem i drugim hranjivim tvarima
Blitva sadrži znatnu količinu vitamina A – jedna šalica sirove blitve sadrži 2200 međunarodnih jedinica, odnosno 73 % preporučene dnevne vrijednosti za muškarce i 94 % za žene. Vitamin A "igra ključnu ulogu u proizvodnji stanica i zdravom vidu", rekla je Hippley.
Blitva je također puna vitamina C, a 12 % preporučene dnevne vrijednosti dolazi iz samo jedne šalice sirove blitve. Vitamin C ne samo da djeluje kao antioksidans, već i podržava rast i obnovu tkiva, kože, krvnih žila i još mnogo toga.
Također možete pronaći solidnu dozu ključnih minerala:
- Magnezij (29,2 miligrama po šalici)
- Mangan (0,1 miligrama po šalici)
- Željezo (0,6 miligrama željeza po šalici)
- Kalij (136 miligrama po šalici).
Kako odabrati i pohraniti blitvu
"Za najsvježiji izbor, odaberite svežnjeve s čvrstim stabljikama, izbjegavajući one sa smeđim mrljama ili uvenulim listovima", savjetovala je Hippley. Također biste trebali izbjegavati svežnjeve sa sluzavim stabljikama i listovima.
Blitvu pohranite na isti način kao i ostalo lisnato povrće. "Blitvu pohranite u hladnjak u plastičnoj vrećici ili hermetički zatvorenoj posudi s vlažnim papirnatim ručnikom kako bi ostala svježa. Obično traje do tjedan dana", rekla je dijetetičarka Taiyyibah Moughal.
Ako ne planirate upotrijebiti blitvu unutar tog vremenskog okvira, nasjeckajte je na komadiće i zamrznite je sirovu ili blanširanu - bit će dobra najmanje tri mjeseca.
Kako kuhati blitvu
Zahvaljujući blagom, zemljanom i suptilno gorkom okusu, blitvu je moguće pripremiti na razne načine. Za razliku od kelja s drvenastim stabljikama, blitvina stabljika je mekša pa se može pirjati. Stabljike su također bogate hranjivim tvarima, a ujedno će dodati i izvrsnu teksturu vašim jelima, rekla je Hippley.
Blitva se često jede pirjana s malo maslinovog ulja, soli, papra i češnjaka. Moughal voli dodati jogurt i mljevenu crvenu papriku u svoju pirjanu blitvu, dok Ellis dodaje malo kurkume.
Ali blitva se također može kuhati na pari, blanširati ili dodati sirova raznim receptima, kao što je:
- Kajgana
- Juhe
- Pržena jela
- Tortilja
- Variva
"Volim dodati blitvu u salate, posebno kada je svježa. Dodavanje malo kiseline, poput limuna ili octa, može pomoći uravnotežiti njezinu prirodnu gorčinu i poboljšati okus", savjetovala je Hippley. Ellis je također preporučila korištenje puno blitve u jelima. "Kada kuhate blitvu, ona se stvarno smanji, zato dodajte više nego što mislite da treba", rekla je.