Znanstvenici otkrili koja vrsta ribe smanjuje kolesterol jer sadrži "magični" sastojak

Unsplash
Istraživači sa Sveučilišta Colorado vjeruju da su otkrili najmanje četiri spoja u ribi za koja kažu da mogu smanjiti 'lošu' vrstu kolesterola.
Vidi originalni članak

Nutricionisti odavno preporučuju uključivanje lososa u obroke, jer studije pokazuju da ljudi koji ga jedu puno imaju veću vjerojatnost da će biti vitkiji i bez bolesti. Ali, pitanje što je točno u lososu što nudi zdravstvene dobrobiti ostalo je uglavnom bez odgovora - sve do sada. Nova studija, objavljena u časopisu Journal of Nutrition, pokazala je da jedući losos možete unijeti najmanje 30 metabolita – tvari koje nastaju tijekom probave ili drugih kemijskih procesa. Četiri od ovih metabolita povezana su sa značajnim poboljšanjima zdravlja kardiovaskularnog sustava.

U studiji su istraživači zamolili 41 sudionika u dobi od 30 do 69 godina da jedu mediteransku prehranu koja uključuje ribu, nemasno meso, cjelovite žitarice te voće i povrće. Zatim su analizom krvi i provođenjem drugih testova procijenili koliko je zdrav njihov kardiovaskularni sustav. Ispitivanja su provedena prije i poslije dijete. Dijeta je uključivala dvije porcije lososa tjedno u dva petotjedna razdoblja, s mjesec dana pauze između. Sudjelovale su pretile ili osobe s prekomjernom težinom, ali nitko nije imao aktivna metabolička stanja poput dijabetesa tipa 2.

Uzorci hrane dani sudionicima također su analizirani u laboratoriju kako bi se identificirali njihovi metaboliti. Istraživači su pronašli ukupno 1. 518 spojeva u lososu koje sadrže i druge namirnice, ali njih 508 bilo je jedinstveno samo za lososa. Ako su istraživači pronašli spoj u lososu, ali ne i u drugoj hrani, kategorizirali su ga kao spoj specifičan za lososa. Pronašli su povećanje u dva spoja specifična za losos i dva metabolita za koje je odavno poznato da smanjuju kolesterol, a povezani su sa zdravijim kardiovaskularnim sustavom. Mnoge od tih tvari bile su masti, nudeći dodatne dokaze o zdravstvenim prednostima omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi. Štoviše, otkrili su da su oni s visokim razinama ovih tvari u krvi imali veće smanjenje ukupnog kolesterola, kolesterola lipoproteina niske gustoće, triglicerida i apolipoproteina B, što je pokazatelj bolesti srca.

"Prvi smo identificirali bioaktivne spojeve specifične za lososa koji se povećavaju u plazmi nakon konzumiranja 100 do 200 g lososa tjedno. Nekoliko ovih spojeva specifičnih za hranu povezano je s kratkoročnim poboljšanjem kardiometaboličkih zdravstvenih pokazatelja", izjavili su istraživači sa Sveučilišta Colorado.

Dvije porcije masne ribe tjedno Redovita konzumacija lososa smanjuje mogućnost nastanka raka dojke za 14 posto

Postoji više različitih vrsta lososa - pet vrsta pacifičkog lososa i dvije vrste atlantskog lososa. Divlji ulovljeni pacifički losos općenito se smatra najzdravijim. U divljem lososu količina i vrsta omega-3 masnih kiselina koje se nalaze temelje se na algama i planktonu u prehrani ribe. Kod uzgojenog lososa, to se temelji na vrsti hrane koju jedu.

Mediteranska prehrana sastoji se od puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i maslinovog ulja. Brojna istraživanja odredila su mediteransku dijetu kao zlatni standard prehrane. Studija objavljena prošle godine otkrila je da vam prelazak s normalne zapadnjačke prehrane na mediteransku može pomoći da živite dulje, a što ranije počnete u životu, to bolje.

losos Losos skida masno tkivo s trbuha i može prevenirati sljedeća stanja

 

 

 

Posjeti missZDRAVA.hr