14 vrsta hrane koja se smatra zdravom, a zapravo je loša
pakirane kokice mogu sadržavati visoku razinu kemikalije koja se naziva diacetil, a da ne spominjemo nepotreban natrij. Drži se radije staromodnog stila pripreme kokica u običnoj posudi na štednjaku
Možda ćete se iznenaditi kada saznate da neke namirnice koje se smatraju zdravima to zapravo nisu.
- Kokice iz mikrovalne pećnice - pakirane kokice mogu sadržavati visoku razinu kemikalije koja se naziva diacetil, a da ne spominjemo nepotreban natrij. Držite se radije staromodnog stila pripreme kokica u običnoj posudi na štednjaku.
- Lagani preljev za salatu - Iako na etiketi može biti napisano "light", popis sastojaka u laganom preljevu za salatu i dalje je prepun konzervansa, natrija i šećera. Najbolje je da za preljev koristite maslinovo ulje uljem s balzamičnim octom.
- Jogurt s okusom - aditivi u aromatiziranom jogurtu su brojni, a uglavnom sadrže i dosta dodanog šećera. Kao alternativu uzmite grčki jogurt, dodajte mu voće i zasladite ga medom ili javorovim sirupom.
- Tjestenina sa špinatom - nakon prerade u tjestenini ne ostane gotovo ništa špinata te nema nikakve dodatne hranjive vrijednosti.
- Hrana s niskim udjelom masti / bez masti - u takvoj hrani se se smanjuje masnoća u procesu proizvodnje, ali uklanjanjem masnoće uklanja se i okus. Kako bi se poboljšao okus, hrana s niskim udjelom masti često se pakira s dodatkom šećera i soli. Stoga posezanje za hranom s niskim udjelom masti nije tako zdravo kao što se misli.
- Proizvodi bez glutena - oznaka "bez glutena" ne znači automatski da je proizvod zdrav. Umjesto toga, držite se hrane koja prirodno ne sadrži gluten, poput voća, povrća i smeđe riže.
- Zamrznuti gotovi obroci - u usporedbi sa svježom hranom, voćem i povrćem, smrznuti obroci sadrže konzervanse i često previše natrija.
- Čips od povrća - nakon svih obrada kroz koje povrće prođe, izgubi se gotovo sva njegova hranjiva vrijednost. Ako ste u potrazi za hrskavim zalogajem, probajte ispeći neko svoje omiljeno povrće.
- Proteinske pločice - Iako je riječ "protein" uključena u naziv, to nije razlog da se taj proizvod smatra zdravim. Obično sadrži i niz aditiva i zamjena za šećere koje nisu uvijek najzdravije.
- Organska hrana - ne sadrži pesticide, antibiotike i većinu aditiva, ali to ne znači da se organska grickalice ne prerađuju i pune sa šećerom kao i neorganska grickalice.
- Smoothieji - oni koje napravite kod kuće od voća, povrća, sjemenki su zdravi, ali oni koje kupite u trgovini (ne svi naravno) sadrže i mnoge nezdrave sastojke poput dodanih šećera i pojačivača okusa.
- Sojino mlijeko s okusima - ne treba se miješati s običnim sojinim mlijekom koje sadrži kalij i proteine. Sojino mlijeko s okusom čokolade i vanilije ima puno šećera i kalorija i djeluje više kao desert nego kao zdravi napitak.
- Kava - ako je pijete s puno mlijeka i šećera onda jednostavno nije zdrava.
- Alkohol - premda čaša vina dnevno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a tekila ili rakija na primjer mogu potaknuti probavu, ne treba zaoravite da alkohol ima oko sedam kalorija po gramu te da je u većim količinama štetan.
Izvor za članak: Moreland - Leading Women To better Health OB-GYN