10 namirnica od kojih ćeš samo dodatno ogladnjeti i što jesti umjesto njih
Mnogim namirnicama i jelima nedostaju bjelančevine ili vlakna, stoga koliko god ih ti pojela, ubrzo ćeš osjećati glad. Dobra vijest je da postoje namirnice koje možeš pripremiti na jednostavan način, a koje će ti dati suprotan učinak i učiniti te sretnijom.
Pomfrit ili prženi krumpirići
Prženi krumpirići obično su puni nepotrebnih kalorija te soli. Oni nisu najbolja moguća hrana dobra za ljudske hormone i želudac, a dodavanje kečapa koji sadrži kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze ne pomaže u toj jednadžbi. No, to ne znači da ne možeš uživati u krumpiru, samo ga skuhaj. Na ovaj način uživat ćeš u više vitamina i škroba, koji djeluje poput vlakana, zadovoljava glad i tjera te da pojedeš manje kalorija.
Kupovni voćni sokovi
Možda misliš da te čaša soka od naranče svaki dan čini malo zdravijom, ali zapravo te može učiniti gladnom. To je zato što mu nedostaje važan dio voća - vlakna. Osim toga, ovaj napitak može ti naglo povisiti šećer u krvi,koji će zatim nakon nekog vremena naglo pasti te ćeš ponovno osjećati glad. Zdravija alternativa je voda s komadima voća u njoj ili prirodno ocijeđeni sok od naranče, razrijeđen vodom.
Jogurt s manje masnoća
Jogurti su poznati po tome što su zdravi, pogotovo varijante s malo masti, ali još uvijek nakon što ih pojedeš ponekad možeš osjećati glad. Najbolje je izbjegavati one bogate ugljikohidratima. Obični grčki jogurt ima dovoljno bjelančevina koje će te održati sitom te je ukusan, ali i zdrav.
Granola pločice
Možda misliš da su (kupovne) granola pločice odlične kada je u pitanju užina, ali ponekad zbog njih ćeš samo još više osjećati glad. Iako neke od njih imaju manje kalorija, obično sadržavaju nešto više šećera. Stoga, radije ih probaj pripremiti sama kod kuće, a recept možeš pronaći ovdje.
Sir
Još dok si bila beba, protein u mlijeku zvan kazein tjerao te je da želiš više mlijeka. Sir i mnogi drugi mliječni proizvodi imaju sličan učinak na nas i u odrasloj dobi. Jedan od oblika sira koji je drugačiji jest skuta, koja sadrži puno proteina koji ti omogućuju da se osjećaš sitom, a istovremeno je niskokalorična.
Omlet od bjelanjaka
Kada govorimo o jajima,moramo naglasiti da i prilikom njihova kuhanja ili pečenja treba biti oprezan. Prilikom pripreme jaja u omletu, mnogo ljudi odbija iskoristiti žumanjak ili smanjuje njihov broj. Ali kada je riječ o sitosti, žumanjci sadrže masti koje ti mogu pomoći da dulje osjećaš sitom i pomoći će ti da apsorbiraš hranjive tvari iz jaja.
Salatni umaci
Čak i preljevi za salatu bez masti mogu sadržavati sol i šećer kako bi imali bolji okus. Stoga, sljedećeg puta pokušaj napraviti sama svoj umak s kontroliranim količinama i namirnicama ili se odluči na upotpunjavanje salate s nekim proteinom, poput piletine ili ribe.
Žvakaća guma
Ljudi vole žvakati žvakaće gume kako bi 'zavarali' sami sebe da jedu, a ne unose kalorije. Ali ovaj klasični trik zapravo daje suprotan učinak: dok se želučani sokovi pripremaju na hranu koja bi trebala doći nakon žvakanja, ali ipak ne stiže, tijelo može učiniti da osjećaš glad. Bolje je dakle pojesti manji komad ili manju porcije nečega kako bi se jednostavno zasitila, barem malo, a ako je riječ da ovim putem radije preskačeš užinu, probaj s manjim količinama orašastih plodova, poput badema ili oraha. Ne samo da sadrže zdrave masti i bjelančevine, već ih je potrebno i žvakati isto kao što radiš i sa žvakaćom gumom.
Jabuke
Voće je uvijek sigurna opcija kada se osjećaš gladnom, želiš se brzo zasititi, a unijeti što manje kalorija. No, kod jabuka postoji i jedan trik, a to je da ih ne smiješ u tom slučaju nikada jesti same. One mogu uzrokovati brz rast šećera, koji će zatim naglo pasti te ćeš opet osjećati glad. Stoga, pojedi ih u kombinaciji s malo orašastih plodova.
Peciva ili bagels
Malena i meka peciva lijepe su, ukusne i jednostavne namirnice, ali jedva da sadrže išta hranjivih tvari i vlakana, a to je loše za tvoj šećer u krvi. Stoga, obavezno ih konzumiraj zajedno s drugim namirnicama ili ih iskoristi u sendviču punjenom avokadom, jajetom ili lososom.