10 namirnica koje malo koštaju, a puno daju i ukusne su
Pravilna prehrana ključna je za cjelokupno zdravlje, uključujući mentalno. Stoga, ako si ovaj mjesec potrošila nešto više novca, ako štediš za neku stvar ili jednostavno iz nekog trećeg razloga nemaš veliki budžet za kupnju namirnica do sljedeće plaće, pobrini se da ove staviš na svoj popis kako bi za nisku cijenu ipak dobila nutritivno bogate namirnice na svoj jelovniku.
Grah
Većina dijetetičara smatra da je grah odličan, jeftin proizvod za skladištenje. Pun je bjelančevina i minerala, željeza i cinka. On sadrži aminokiseline koje su građevni blokovi proteina koje tijelo koristi za liječenje i stvaranje novih tkiva, poput kostiju, mišića, kose, kože i krvi. Postoje mnoge vrste graha, poput lima graha, crnog, garbanzo, crvenog i ostalih, a dostupan je kupiti na mnogo načina (sirovi, suhi, ukiseljeni, u konzervi).
Žitarice
Cjelovite žitarice, poput kvinoje, smeđe riže i pšenice jeftine su namirnice koje se lako pripremaju i grade cjelovit obrok. Među njima izdvaja se smeđa riža koja je bogata vlaknima i proteinima, kao i hranjivim sastojcima poput B vitamina, magnezija, mangana, željeza, fosfora, kalija i cinka, prenosi Today.
Zob
Zob je izuzetno pristupačan izvor proteina, minerala i vlakana koji će te održati sitom. Bogata je proteinima, željezom i vlaknima te se zbog toga ubraja u cjelovite žitarice. Dobra je za zdravlje srca i dugovječnost.
Zamrznuto voće i povrće
Kako bi uštedjela novac bez izostavljanja osnovnih hranjivih sastojaka, smrznuto voće i povrće zadržavaju sva ista hranjiva svojstva kao i u svojoj svježoj verziji. Osim što su jeftini za kupiti, smrznute proizvode i sama možeš pripremiti tako što ćeš zamrznuti one svježe, koji stoje u tvojem hladnjaku, prije nego se pokvare.
Jaja
Dijetetičari navode kako se jaja smatraju savršenim proteinima jer sadrže esencijalne aminokiseline i kolin, što je odlično za zdravlje mozga. Pogotovo žumanjak, koji sadrži hranjive tvari poput vitamina A i D, omega-3 masne kiseline i antioksidans lutein, koji pomaže promociji zdravih očiju i kože.
Krumpir
Kad je s kožom, jedan srednje veliki krumpir osigurava 30 % dnevne preporučene količine vitamina C, zajedno s ugljikohidratima, vlaknima, vitaminom B6 i kalijem, prenosi Today. Stoga, uzevši u obzir da su relativno jeftini za uzgoj, bogati su hranjivim tvarima i ukusni. Pobrini se da se nađu na tvojoj shopping listi.
Pasirana rajčica
Bez obzira voliš li pasiranu, narezanu na kockice ili cijelu rajčicu, kada je konzervirana, rajčica je odličan dodatak prehrani. Puna vitamina C i vlaknima, izvrstan je izvor antioksidansa likopena koji može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, raka prostate i degeneracije makule.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su osnovni dodaci prehrani koji ti donose zdrave masti, proteine i minerale. Uživaj u njima za užinu i uz obroke ili ih koristi putem raznih maslaca. Zbog svog udjela masnoća, izazivaju dulji osjećaj sitosti i na taj način mogu pomoći pri gubitku suvišnih kilograma, preporučuje nutricionistica Nataša Šoštarić, dipl. ing. preh. tehn.
Pečena piletina
Iako ti se možda ne čini nešto jeftinom, ali pečena piletina iz trgovine ponekad je dobra investicija. Osim što ju možeš imati za nekoliko obroka, ovisno naravno koliko vas je u kućanstvu, nećeš morati zaprljati svoje posuđe za njenu pripremu niti ćeš potrošiti sat vremena pečenja. Nadalje, ona sadrži mnogo bjelančevina, vitamina skupine B i željezo, a ako želiš ukloniti dodatne masnoće, ukloni kožu prije konzumacije.
Suho bilje i začini
Izdvajanje novca za kupovinu osnovnih i nekih drugih začina, iako se na prvu može činiti nepotrebno, pomoći će ti u pripremi raznih jela i varijacija okusa. Osnovni začini ponekad mogu postati dosadnjikavima, stoga imati neke druge, nove i intenzivne pomaže u stvaranju drugačijih okusa i jela. Nadalje, osim promjene okusa, razni začini, poput ružmarina i origana, mogu ti pomoći i zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava.