Znanstvenici sa Harvarda otkrili koja dijeta je najbolja za dugovječnost i zdravo starenje

Unsplash+
U novijoj su studiji istraživači analizirali skupine namirnica koje povećavaju vjerojatnost zdravog starenja i identificirali najbolju prehranu općenito.
Vidi originalni članak

Za potrebe studije, istraživači predvođeni timom sa Sveučilišta Harvard definirali su zdravo starenje kao dosezanje 70. godine života bez ikakvih kroničnih bolesti - uz očuvane mentalne i fizičke funkcije. Analiza je pokazala da se Alternativni indeks zdrave prehrane (AHEI) nalazi na vrhu osam proučavanih zdravih prehrambenih obrazaca. AHEI, koji je razvio Harvard, daje prioritet voću, povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, mahunarkama i zdravim mastima. Namirnice poput crvenog i prerađenog mesa te zaslađena pića i sol unose se minimalno ili se potpuno izbjegavaju.

"Naši nalazi također pokazuju da ne postoji univerzalna dijeta“, rekla je Anne-Julie Tessier, profesorica nutricionizma sa Sveučilišta u Montrealu u Kanadi. "Zdrava prehrana može se prilagoditi individualnim potrebama i preferencijama."

Istraživači su pratili prehrambene navike 105 015 ljudi tijekom 30 godina, uspoređujući kako se njihove prehrane podudaraju s osam skupova smjernica zdrave prehrane - a zatim su provjeravali njihovo zdravlje kada su imali 70 godina. Sveukupno, strogo pridržavanje bilo kojeg plana prehrane poboljšalo je šanse za zdravo starenje, a bilo je i mnogo podudarnosti u pogledu preporuka za zdravu prehranu: često su se spominjali voće, povrće, cjelovite žitarice i nezasićene masti.

Ukupno 9771 osoba ispunilo je zdravstvene kriterije u 70. godini života, pri čemu je AHEI pokazao najviše koristi. Sudionici koji su se nalazili u gornjoj petini po pridržavanju AHEI-a imali su 86 posto veću vjerojatnost da će biti zdravi u 70. godini života od onih u donjoj petini. Čini se da bi široko hvaljena mediteranska prehrana mogla imati određenu konkurenciju.

"U prethodnim studijima su se istraživali prehrambeni obrasci u kontekstu specifičnih bolesti ili koliko dugo ljudi živ", rekao je Frank Hu, profesor prehrane i epidemiologije sa Sveučilišta Harvard. "Naše istraživanje ima višestruki pogled i postavlja pitanje kako prehrana utječe na sposobnost ljudi da žive samostalno i uživaju u dobroj kvaliteti života kako stare."

Povezanost između prehrane i dobrog zdravlja dokazana je u bezbrojnim studijama - bilo da želite produžiti život ili održati mozak aktivnim - i iako ovo novo istraživanje ne pokazuje izravnu uzročno-posljedičnu vezu, veza je dovoljno jaka da pruži korisne dodatne dokaze o prednostima pravilne prehrane.

"Budući da je ostati aktivan i neovisan prioritet i za pojedince i za javno zdravstvo, istraživanje zdravog starenja je ključno", napomenula je Marta Guasch-Ferré, profesorica epidemiologije sa Sveučilišta u Kopenhagenu u Danskoj. "Naši nalazi ukazuju na to da prehrambeni obrasci bogati biljnom hranom, uz umjereno uključivanje zdrave hrane životinjskog podrijetla, mogu potaknuti cjelokupno zdravo starenje i pomoći u oblikovanju budućih prehrambenih smjernica." 

usporavaju napredovanje bolesti 3 dijete koje bi mogle pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti kod starijih osoba

Posjeti missZDRAVA.hr