"Sve se može" - mladi tata smršavio 70 kilograma bez lijekova za mršavljenje i prebolio dijabetes tipa 2

Freepik Ilustracijska fotografija
Mladi tata u jednom je trenutku imao toliko kilograma da mu je zdravlje bilo ugroženo, a njegova je vaga na ekranu prikazivala grešku. Znao je da mora nešto promijeniti.
Vidi originalni članak

Jose Matos još se sjeća trenutka kada mu je liječnik rekao da neće doživjeti da mu dva sina završe srednju školu ako ne smršavi i ozdravi. Težak više od 227 kilograma nakon godina prejedanja, Matos je imao dijabetes tipa 2 i visok krvni tlak. Već je bio hospitaliziran zbog komplikacija dijabetesa opasnih po život, tako da su izgledi da će umrijeti bili veliki, piše Today.com.

“Osjećao sam se kao da se tlo ispod mene urušava. Bilo je zastrašujuće. Bilo je grozno. Volim svoju djecu i suprugu više od svega”, rekao je Matos (32), koji živi u Utahu.

"Najstrašnija stvar bila je pomisao da neću biti tu za njih", dodao je.

Nakon još jedne zdravstvene prijetnje, Matos je konačno promijenio način prehrane i počeo vježbati, izgubivši preko 70 kilograma. Nastavlja raditi prema svojoj ciljnoj težini i kaže da više ne treba lijekove za krvni tlak ili dnevnu injekciju inzulina za kontrolu šećera u krvi.

Transformacija mu je donijela jedno od prvih pobjedničkih mjesta u natjecanju "Submit Your Fit" za najinspirativnija fitness putovanja 2024. među članovima EoS Fitnessa, lanca teretana.

Dobitak na težini

Matos kaže da kao dijete nije bio ni mršav, ali ni debeo. Došao je do visine od 188 cm, bio je širokih ramena i volio je igrati nogomet i ragbi.

“Tijekom srednje škole jedete što god želite”, prisjeća se. “Kad sam krenuo na fakultet, nastavio sam jesti na isti način, ali nisam bio ni približno aktivan kao prije”, objasnio je.

Težina mu je stalno rasla, a svoje prehrambene navike u to vrijeme opisuje kao "užasne". Jeo je često i mnogo, počevši od sedam ujutro i grickajući do 23 sata navečer.

Volio je brzu hranu i jeo bi je dva do tri puta dnevno. Njegov tipičan obrok uključivao je tri hamburgera, velike krumpiriće i ogromno gazirano piće. Gotova, slana, prerađena i smrznuta hrana također je bila na njegovom jelovniku često. Matos gotove smrznute pizza rolice naziva svojom "najvećom propašću", ističući da bi mogao pojesti vrećicu u jednom dahu. Sve bi to zalio slatkim pićima ili sokovima, procjenjujući da je unosio oko 6000 kalorija dnevno.

istraživanja Kako smršaviti brzo na najsigurniji način?

Matos je 2021. godine hospitaliziran zbog dijabetičke ketoacidoze , potencijalno po život opasne komplikacije dijabetesa.

Iduće godine Matos je dosegao svoju maksimalnu težinu od 238 kilograma. Iako misli da je imao oko 245 kilograma, naime njegova vaga nije više mogla izmjeriti njegovu težinu i počela je prikazivati ​​grešku kad je došla do maksimalne vrijednosti.

Osim dijabetesa tipa 2 i visokog tlaka, Matos je imao i bolove u donjem dijelu leđa, u koljenima i druge kronične bolove. Probao je keto, Atkinsovu i druge dijete kako bi smršavio, ali kile su mu se uvijek vraćale.

Onda iznenada, još jedan zdravstveni strah: Bellova paraliza, zbog koje mu je bila paralizirana desna strana lica. Točan uzrok stanja nije poznat, ali faktori rizika uključuju pretilost, prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar. Potpuna paraliza trajala je tri mjeseca i trebalo mu je godinu dana da se potpuno riješi ove bolesti. Bila je to prekretnica.

"Bellova paraliza zapravo mi je pomogla da steknem mentalnu snagu i da kažem, dosta je", rekao je.

nemojte brojati kalorije 6 navika kojih se trebate odreći ako pokušavate smršaviti

Transformacija i mršavljenje

Matos, koji radi u marketingu, kaže kako ga je kolegica s posla spojila sa suprugom koji je trener. Poslušavši njegov savjet, Matos je prestao jesti prerađenu, smrznutu i brzu hranu, te se fokusirao na cjelovite namirnice s puno proteina, poput piletine, bifteka i ribe. Visokoproteinska hrana pomaže ljudima da se osjećaju snažno i zadovoljno, kažu dijetetičari. Ograničio je ugljikohidrate i počeo pratiti sve što jede kako bi bio siguran da je svaki dan u kalorijskom deficitu.

“Volim quesadillas, ali to nisam smio jesti. Nisam smio imati sira u kući ili tortilje, jer bih ih pojeo. Izbjegavao sam pizzu i gazirana pića. Uglavnom sam pio vodu. Nisam jeo više ni vani, u restoranima”, rekao je Matos.

Kuhao je kod kuće i pripremao obroke sa suprugom svake nedjelje kako bi bio siguran da imaju spremne hranjive obroke.

Njegova prva vježba bila je hodanje od 30 minuta. Zatim je svojoj rutini dodao funkcionalne vježbe kod kuće, poput čučnjeva. “Malo po malo, počeo sam stvarati dobre navike vježbanja”, prisjeća se Matos.

otkrila je i što sada vježba Rebel Wilson priča kako joj se život promijenio od kad je smršavila

Nakon što sam malo smršavio, počeo sam ići u teretanu i fokusirao sam se na push-pull vježbe za gornji i donji dio tijela kako bih radio na različitim mišićnim skupinama. Nakon toga došao je do 30 minuta kardio vježbi na traci za trčanje ili eliptičnoj spravi kako bi postigao optimalan broj otkucaja srca za sagorijevanje masti. Matos sada vježba šest dana u tjednu. Kad povremeno posustane i razmišlja da mu se ne ide, podsjeti se što je na kocki.

“Gledam te svoje slike kad sam bio najteži i pomislim: 'Ovaj tip to nije mogao. Ovaj tip nije mogao ući u teretanu. Ovaj tip se ne bi osjećao tako dobro u teretani kao ja sada'", rekao je. “Ja to radim za njega. Činim to zbog tipa koji se osjećao kao da mu se tlo urušava pod nogama jer više nikada ne želim biti u tom stanju. Tada kažem: 'U redu, idemo'.”

Matos je u srpnju sudjelovao u utrci s preprekama 5K Spartan Race, čime je ispunio cilj o kojem je sanjao više od desetljeća. "Najbolje je bilo dokazati mojim sinovima, koji sada imaju 6 i 9 godina, da 'ja mogu sve', objasnio je.

Sada ima 170 kilograma i kaže da više ne uzima lijekove za dijabetes tipa 2 ni lijekove za krvni tlak, a njegova ciljana težina je 108 kilograma.

Primjeri jelovnika za sve tri faze Nauči kontrolirati glad u tri faze i smršavi zauvijek

Njegovi jednostavni savjeti drugima

Lijekovi za mršavljenje nisu uvijek rješenje: Pokušavao je s lijekom za mršavljenje nekoliko mjeseci, ali je prestao jer mu nije pomogao u mršavljenju i imao je nuspojave . "Radije bih radio težak posao, uložio vrijeme, uložio trud", kaže Matos. “Kada sam probao lijek, osjećao sam se kao da radim nešto što nije ono što bih trebao.”

Stvorite sustav podrške: On zahvaljuje svojoj kolegici s posla i njenom suprugu treneru što su mu pomogli da izgradi vještine koje su mu bile potrebne da ostane zdrav. “Bili su ključni faktori u mojoj transformaciji jer su me naučili da ovo nije sprint, da nije nešto što će se promijeniti preko noći. To je za cijeli život. To je stvaranje navika za cijeli život”, kaže Matos. "Moj sustav podrške bio je jako bitan za mene."

Uklonite žudnju sa zalogajem hrane: Ako želim pizza rollice, ograničim se na samo jednu.

Pokušajte na vježbanje gledati kao na privilegiju: Njegova filozofija vježbanja je: "Znam da to moram učiniti i da to želim učiniti i da ću to učiniti."

Posjeti missZDRAVA.hr