Žene u menopauzi sve se više okreću lijekovima za mršavljenje: Koje su prednosti i rizici ovih lijekova?

Freepik
Neke su žene otkrile da im lijekovi za mršavljenje pomažu kod gubitka težine tijekom menopauze.
Vidi originalni članak

Kada je Yokasta Mooney ušla u menopauzu, rekla je da je dosegla najveću težinu u životu. "U tom trenutku ništa od moje odjeće više mi nije pristajalo", rekla je Mooney, koja sada ima 54 godine, za Good Morning America, dodajući da se osjeća kao da joj se tijelo"okreće protiv nje"."Bila sam očajna", izjavila je Mooney, piše ABC News.

U pokušaju da kontrolira svoju tjelesnu težinu tijekom menopauze Mooney se okrenula Ozempicu, lijeku koji se koristi za mršavljenje za koji ona vjeruje da joj je pomogao da smršavi gotovo 14 kilograma.

"Vodila sam dnevnik hrane. Vježbala sam", rekla je Mooney, koja je dodala da je izgubila dodatnih 14 kilograma nakon što je prestala uzimati Ozempic. "Shvatila sam tijekom cijelog tog procesa da svi mi mislimo da jedemo puno manje od onoga što stvarno pojedemo", rekla je Mooney.

izaberite hranjive namirnice Zbog ove dvije uobičajene greške prilikom doručka žene u menopauzi "nakupljaju više sala" na trbuhu

No, ona nije jedina koja je posegnula za lijekovima koji pomažu u mršavljenju tijekom menopauze, vremenskom periodu kada hormonalne promjene mogu kontrolu težine učiniti izazovnom.

S porastom popularnosti lijekova kao što su Ozempic, Mounjaro, Wegovy i Zepbound, sve više liječnika prepisuje ove lijekove ženama u menopauzi. "Toliko se mojih pacijentica osjeća krivima zbog naglog povećanja tjelesne težine", rekla je dr. Jessica Shepherd, ginekologinja. "Dakle, moj je posao pomoći im da shvate da nisu one krive", dodala je.

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je i Ozempic i Mounjaro za liječenje dijabetesa tipa 2, ali neki liječnici propisuju ove lijekove i za mršavljenje.

Na tržištu sada postoje i dva lijeka za mršavljenje koje je odobrila FDA – Wegovy, lijek koji sadrži semaglutid, isti glavni sastojak kao i kod Ozempica, i Zepbound, lijek koji sadrži tirzepatid, isti glavni sastojak kao i kod Mounjara.

dobre strane menopauze Ima li nešto dobro u menopauzi? Da, evo 4 stvari kojima se možete veseliti

Lijekovi, koji se obično uzimaju jednom tjedno u obliku injekcija, djeluju tako što pomažu gušterači da poveća proizvodnju inzulina za prijenos šećera iz krvi u tjelesna tkiva. Oni također usporavaju kretanje hrane kroz želudac i obuzdavaju apetit, uzrokujući tako gubitak težine.

Nedavna klinička istraživanja pokazala su da korisnici ovih lijekova mogu izgubiti između pet i 20 % svoje tjelesne težine tijekom vremena.

Najčešće prijavljene nuspojave lijekova koji se koriste za mršavljenje su mučnina i zatvor, ali također su prijavljene bolesti žučnog mjehura i gušterače. Proizvođači ovih lijekova preporučuju razgovor s liječnikom o nuspojavama i personaliziranim rizicima prije početka terapije.

Zavoli svoje srce Menopauza donosi nove rizike za žensko srce, kako prilagoditi svakodnevne navike

Lisa Cockrell, 56, rekla je da je izgubila deset kilograma uzimajući lijek Mounjaro kada je ušla u menopauzu. Gubitak težine, rekla je, pomogao joj je da se bolje osjeća i prihvati promjene povezane s menopauzom.

"Osjećam da je ova faza života, i ovo putovanje, potpuno, potpuno izvedivo, da možemo proći kroz menopauzu, i možemo proći kroz ovo putovanje, i zapravo imati ispunjen život i živjeti zadovoljno sami sa sobom", rekla je Cockrell .

Posjeti missZDRAVA.hr