Vegetarijanki koja nije jela prerađenu hranu i redovito je vježbala, dijagnosticiran rak debelog crijeva s 44 godine
Ipak, 2018. godine liječnici su joj rekli da ima "tumore posvuda" u crijevima i dijagnosticiran joj je terminalni rak debelog crijeva, piše Daily Mail.
Majka troje djece tada je imala 44 godine – mnogo manje od uobičajene prosječne dobi vezane uz dijagnozu ove vrste raka, koja je inače 66 godina – i nije imala u obiteljskoj anamnezi povijest raka.
No, ona je jedan slučaj od sve većeg broja ljudi mlađih od 50 godina kojima je dijagnosticiran rani početak raka debelog crijeva, a liječnici kažu da dijagnoze misteriozno rastu alarmantnom brzinom. Iako nije pronađen točan uzrok, stručnjaci sve više krive ultraprerađenu hranu i crveno meso, kao i pretilost i prehranu s malo vlakana. Ali liječnici naglašavaju da bi zbog pacijenta poput gospođe Koshers drugi čimbenici mogli stajati iza ovog porasta.
Laurie je tijekom intervjua s dobrotvornom organizacijom Colon Cancer Coalition rekla da je jedva ikada okusila crveno ili prerađeno meso. Također je rekla da nikada nije bila na bolovanju, osim ako se jedno od njezine djece nije razbolilo, pa je morala ostati zbog njih.
Dr. Cedrek McFadden, onkolog iz Južne Karoline koji radi s pacijentima koji imaju rani stadij raka debelog crijeva, jedan je od liječnika koji više ne vjeruje da pretilost i crveno meso objašnjavaju zašto toliko zdravih mladih odraslih osoba obolijeva od raka debelog crijeva.
"Pretpostavljam da bi uzrok mogao biti neki faktor iz okoliša, možda problem leži u izloženosti nečemu iz okoliša, prije 30 i 40 godina - što je ostavilo trag na vašem tijelu i učinilo ga predisponiranim za razvoj raka", rekao je.
Rekao je kako bi taj agens mogao biti pesticid ili dodatak hrani, onečišćenje zraka ili čak mikroplastika iz spremnika za hranu.
"Ono što mene zbunjuje i što je jednako frustrirajuće i za oboljele je to da kada govorimo o čimbenicima rizika za rak debelog crijeva, govorimo većinom o pretilosti, pušenju te prehrani s visokim udjelom crvenog i prerađenog mesa. A imamo pacijente koji se aktivno bave sportom, članovi su klubova trčanja, imaju potpuno organsku prehranu, neki su možda čak i vegani, i konzumiraju vrlo malo mesnih proizvoda", dodao je.
Postoji očita neka vrsta izloženosti koja je zahvatila generacije 1980-ih do ranih 2000-ih, a koja uzrokuje ovaj porast, objasnio je. "Mislim da bi to možda moglo biti zbog nečega što se jelo ili pilo pa je to utjecalo na crijevni mikrobiom ove populacije, ali to još nismo u potpunosti razjasnili. Možda su to aditivi u hrani ili pesticidi. Ali definitivno mislim da neće biti samo jedan krivac, nego više njih koji imaju kumulativni učinak", dodao je.
Učinak prevelike količine pesticida, a potom i nekog drugog aditiva uz to, može dovesti do prekomjernih mutacija u stanicama koje uzrokuju rak.
Dr. Suneel Kamath, onkolog na klinici Cleveland u Ohiju, rekao je da crveno meso i prerađena hrana vjerojatno stoje iza mnogih slučajeva – iako je također smatrao i da drugi čimbenici mogu uzrokovati ovu bolest.
Laurie je 2018. počela patiti zbog nadutosti, zatvora i problema s probavom - ali je za to krivila osjetljivost na gluten i starenje. Nakon jakih bolova u trbuhu, posjetila je liječnike koji su joj dijagnosticirali sindrom iritabilnog crijeva (IBS) i puknuti apsces. Tek nakon što se srušila u kupaonici i hitno je prevezena u bolnicu, otkriven joj je veliki tumor u debelom crijevu.
Liječnici su joj operacijom uklonili tumor i 30 centimetara debelog crijeva, rekavši joj da ima treći stadij raka, te su joj propisali još tri mjeseca liječenja kemoterapijom. Ali na sljedećem pregledu rečeno joj je da je rak napredovao do četvrtog stadija jer se proširio iz debelog crijeva na brojna područja u trbušnoj šupljini.
Liječnici su rekli da se na snimci njezina abdomena vidjelo toliko izraslina da se činilo kao da je netko "uzeo soljenku i posuo rak" po njenom tijelu.
Sada sudjeluje u kliničkoj studiji na Sveučilištu Duke. Iako se ne očekuje da će ovi lijekovi iskorijeniti rak, očekuje se da će ga usporiti i dati joj više vremena koje može provesti sa svojom obitelji.
Slična situacija dogodila se i 72-godišnjoj Ireni Aistrop s Floride, koja je također doživotna vegetarijanka. Naime, u srpnju joj je dijagnosticiran rak debelog crijeva.
Svoju je dijagnozu otkrila u objavi na društvenoj mreži Facebook, napisavši : "Još uvijek mi je teško povjerovati da sam kao vegetarijanka i uglavnom veganka mogla dobiti rak debelog crijeva. To je razlog zbog kojeg sam uvijek izbjegavala kolonoskopiju. Ali sada se ljutim zbog svoje gluposti i... samo vas sve molim da zakažete svoju kolonoskopiju ako imate više od 45 godina, a niste je još imali."
Gospođa Aistrop dobila je dijagnozu početkom srpnja i poslana je na operaciju u kolovozu kako bi joj se uklonio tumor koji je otkriven u njezinom debelom crijevu, a koji se nije proširio.
Provedeno je mnogo istraživanja o tome što bi moglo stajati iza epidemije raka debelog crijeva kod mladih odraslih osoba. Brojne studije sugerirale su da bi mogla postojati veza s unosom previše šećera i premalo vlakana, a istraživači sugeriraju da bi to moglo ubrzati starenje stanica crijeva i učiniti ih sklonijima raku.
Prethodno su liječnici sugerirali da iza porasta raka debelog crijeva stoji crveno meso i prehrana s visokim udjelom prerađene hrane što je donekle potvrdilo i istraživanje s Harvarda iz 2015. koje je otkrilo da vegetarijanci imaju 22 posto manji rizik od raka debelog crijeva u usporedbi s onima koji jedu meso, dok je meta-analiza osam studija iz 2023. utvrdila da imaju smanjen rizik za 23 posto.
Druga su se istraživanja također orijentirala na crveno meso, a jedno od njih sugerira da konzumiranje pola odreska svaki dan tijekom šest godina može povećati rizik od raka debelog crijeva za petinu.
Ali stručnjaci su skeptični u pogledu ovih istraživanja. Mnoge studije o crvenom mesu nisu uspjele dokazati da oni koji obilno jedu crveno meso također ne unose dovoljno porcija esencijalnog voća, povrća i cjelovitih žitarica, što bi ih dodatno izložilo riziku od štetnih zdravstvenih problema. Povrće je bogato vlaknima, što je ključno za promicanje zdrave probave.
Studija iz 2020. objavljena u Cambridge University Pressu otkrila je da je kod onih koji jedu meso veća vjerojatnost da će imati prekomjernu težinu ili biti pretili od vegetarijanaca.
Bezbrojne visokokvalitetne studije pokazale su da, bez obzira na prehranu, prekomjerna tjelesna težina može povećati rizik od mnoštva karcinoma, uključujući rak crijeva i želuca, zbog čega je teško reći povećava li doista meso ili neka druga komponenta u našem životu rizik za rak.
Istraživači sa Sveučilišta Missouri-Kansas City otkrili su da je stopa raka debelog crijeva porasla za 500 posto među djecom u dobi od 10 do 14 godina i 333 posto među tinejdžerima u dobi od 15 do 19 godina. Istraživači su promatrali stope raka debelog crijeva kod djece i odraslih u dobi od 10 do 44 godine i otkrili da su slučajevi porasli u svim dobnim skupinama.
Studija je također otkrila da su stope porasle za 71 posto na 6,5 slučajeva raka debelog crijeva na 100 000 ljudi u dobi od 30 do 34 godine tijekom dva desetljeća istraživanja, te za 58 posto na 11,7 na 100 000 u dobi od 35 do 39 godina u 2020. godini. Sada se počinju naručivati nove studije kako bi se istražilo što stoji iza ovog rastućeg trenda.