6 navika koje morate izbjegavati ako želite zaštiti svoje krvne žile

Unsplash+ Ako satima sjedite za stolom, ustanite svakih sat vremena i hodajte nakratko
Ako želite zaštititi svoje krvne žile dugoročno i kratkoročno, izbjegavajte ovakva ponašanja.
Vidi originalni članak

Ljudsko tijelo je toliko izvanredno da je lako uzeti zdravo za gotovo sve ono što čini kako bismo ostali živi i zdravi. U svakom trenutku naše arterije isporučuju krv bogatu kisikom našim organima i tkivima, dok je vene nose natrag u srce.

S vremenom, međutim, ovaj sustav ne funkcionira uvijek dobro kao prije. A postoje određena ponašanja koja mogu nanijeti nepopravljivu štetu. Srećom, postoje načini za izbjegavanje ovih štetnih ishoda i promicanje općeg zdravlja. Vaskularni kirurzi su za HuffPost otkrili što izbjegavaju kako bi održali zdravlje svojih krvnih žila.

Ne sjede niti stoje predugo na jednom mjestu

"Kao vaskularni kirurg koji se specijalizirao za bolesti vena, nastojim nikada ne stajati ili sjediti na jednom mjestu predugo", rekla je za HuffPost dr. Tikva Jacobs iz Weill Cornell Medicine i NewYork-Presbyterian Hospital.

Objasnila je da vene u našim nogama moraju raditi protiv gravitacije kako bi vratile krv do našeg srca.

"Imaju ventile unutar sebe koji sprječavaju gravitaciju da povuče krv natrag do naših stopala, ali s vremenom tim ventilima može trebati više vremena da se zatvore, dopuštajući da se dio krvi vrati do naših stopala i potkoljenica", dodala je Jacobs. “Taj dodatni volumen krvi može uzrokovati težinu, umor i oticanje”.

Kako biste izbjegli tu nelagodu i održali neometanu cirkulaciju, redovito hodajte ili lupkajte prstima tijekom dana. To pomaže u aktiviranju sustava mišićno venske pumpe potkoljenice.

"Svakim korakom kontrahiraju mišići potkoljenice, a ta kontrakcija djeluje poput pumpe koja nam pomaže vratiti krv do srca", objasnila je Jacobs. "Često kažem svojim pacijentima da, ako kuhaju, trebaju hodati uokolo ili marširati na mjestu kako bi aktivirali mišićnu pumpu potkoljenice, a moji pacijenti koji satima i satima sjede za stolom trebali bi postaviti alarm za ustajanje svakih sat vremena i hodati uokolo". 

siguran je i jednostavan Evo što vam test hodanja od šest minuta može otkriti o vašem srcu i plućima

Ne zaboravljaju nositi kompresivne čarape, osobito prije leta

“Kompresivne čarape su čarape koje koriste blagi pritisak kako bi poboljšale zdravlje vaših vena i smanjile količinu tekućine koja se nakuplja u vašim nogama,” objasnila je dr. Xiaoyi Teng, vaskularna kirurginja u Medicinskom centru Wexner na Sveučilištu Ohio. “Kada stojimo ili sjedimo dulje vrijeme, tekućina i krv se mogu nakupljati u venama na našim nogama i s vremenom uzrokovati neugodno oticanje. Dugoročno, to može uzrokovati lom osjetljivih ventila u venama, a to dovodi do većeg nakupljanja tekućine, pucanja kapilara i proširenih vena”.

Kompresivne čarape mogu biti od velike pomoći u sprječavanju ovih i drugih potencijalno ozbiljnijih ishoda, osobito ako već imate krvožilnih problema.

“Ono što kažem pacijentima i što ih najviše iznenađuje je to što vjerujem da svatko tko ima problema s venama ― što znači proširene vene, oticanje nogu, vensku insuficijenciju ― više nikada ne bi trebao ući u zrakoplov bez potpornih čarapa", rekao je dr. J. Mark Rheudasil, vaskularni kirurg i direktor Centra za vene Emory. “Letenje je povezano s krvnim ugrušcima, a pacijenti s abnormalnim venama imaju blago povećan rizik od stvaranja ugrušaka. I što je let duži, ta preporuka je važnija”. 

Čak i osobe bez krvožilnih problema mogu imati koristi od nošenja kompresivnih čarapa.

"Kompresivne čarape korisne su za sve ljude, bez obzira na to imaju li ili ne bolne vene, osobito kada putuju ili rade cijeli dan", naglasila je Teng. 

korisne na putovanjima Kompresivne čarape: Kod kojih stanja pomažu i tko i kada bi ih trebao izbjegavati?

Ne puše niti provode vrijeme u zatvorenim prostorima s pušačima

"Nikad ne pušim i izbjegavam zatvorene prostore s pušačima", rekla je dr. Sheila Blumberg, vaskularna kirurginja na NYU Langone Hospital - Brooklyn. “Ne postoji ništa otrovnije za vene i arterije od čestica u dimu, cigaretama i slično. Učinjena šteta je nepovratna i želim zaštititi svoju vaskulaturu koliko god je to moguće”.

Kada pušite, vaše arterije i vene su u opasnosti od ozbiljnih štetnih promjena.

"Pušenje može uzrokovati da se žile stvrdnu i ukrute i to je povezano s bolešću vena", rekla je Teng. “Pušačima također često puno teže zacjeljuju rane ili čirevi uzrokovani problemima cirkulacije ili operacijama. Jedna od najboljih stvari koje osoba može učiniti kako bi pokušala smanjiti rizik od potrebnih zahvata ili operacija jest prestati pušiti”.

Ne zaboravljaju podići noge

“Jedan od načina da poboljšamo vensku cirkulaciju je da podignemo stopala, što pomaže našim tijelima da rade s gravitacijom kako bi se krv vratila u naše srce”, rekla je Jacobs.

Dakle, ako trebate neko vrijeme sjediti ili ležati, podignite stopala kako bi gravitacija ispustila tekućinu i krv iz vaših nogu. "To smanjuje pritisak na noge i pomaže smanjiti pritisak u venama", dodala je Teng. 

Varikozne vene Varikozne vene: Kako liječiti i spriječiti njihov nastanak?

Ne zanemaruju hidrataciju

Održavanje hidratacije ima naizgled beskrajne prednosti za tijelo, stoga ne čudi da je dobro i za zdravlje krvožilnog sustava.

"Izbjegavam dehidraciju i pokušavam piti najmanje jednu litru vode dnevno", rekla je Blumberg. "Time krv neće postati previše viskozna ili ljepljiva i bolje se osjećamo zbog smanjenja rizika od zgrušavanja krvi, posebno kada putujem".

Ne preskaču tjelovježbu

Kao i kod hidracije, dobrobiti redovite tjelesne aktivnosti protežu se i na krvožilni sustav.

"Vježba je korisna jer pokreće krv", objasnio je Rheudasil. "Vježbanje također pomaže ljudima da izbjegnu sklonost prekomjernoj težini, što definitivno pridonosi problemima s venama".

Zato vaskularni kirurzi ne preskaču treninge kako bi fizički ostali zdravi i potaknuli cirkulaciju krvi. 

"Vježbanje je dobro za vaše srce, pluća i cjelokupnu cirkulaciju, uključujući vene", rekla je Teng. “Također povećava snagu mišića, snižava krvni tlak i podiže raspoloženje. Čak i samo kratka šetnja može imati dugotrajne posljedice na vaše zdravlje”. 

budite aktivni Nevježbanje jednako loše kao i ovisnost o nikotinu ili opioidima

Posjeti missZDRAVA.hr