Prehrana igra ključnu ulogu u simptomima upalne bolesti crijeva, evo što izbjegavati

Freepik
Točan uzrok upalne bolesti crijeva još nije poznat, ali mnogi znanstvenici vjeruju da i genetika i okoliš mogu utjecati na njezin razvoj. Trenutno ne postoji lijek, ali tretmani mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života.
Vidi originalni članak

Osim medicinskih terapija, znanstvenici istražuju kako način života, uključujući prehranu, mogu utjecati na težinu upalne bolesti crijeva (engl. Inflammatory bowel disease ili IBD). U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Nutrients, znanstvenici su ispitali 90 osoba s IBD-om kako bi utvrdili jesu li njihove prehrane povezane s aktivnošću bolesti.

Kako prehrana utječe na IBD

IBD je autoimuni poremećaj koji uključuje Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis. Obje bolesti su kronične i mogu uzrokovati pogoršanje simptoma. Crohnova bolest može utjecati na bilo koji dio probavnog trakta, posebno na tanko i debelo crijevo. Upala može uzrokovati simptome poput bolova u trbuhu, proljeva, umora i gubitka težine. Ulcerozni kolitis utječe na debelo crijevo i rektum te često uzrokuje čireve, krvarenje, proljev i bol u trbuhu.

Kako bi istražili kako prehrana utječe na težinu IBD-a, istraživači su proučavali 90 sudionika s IBD-om - 46 ih je imalo Crohnovu bolest, a 44 ulcerozni kolitis. Oko 36 % sudionika bilo je u remisiji, 22 % imalo je blagu bolest, 31 % umjerenu bolest, a 11 % tešku bolest. Dio studije uključivao je određivanje težine simptoma IBD-a sudionika. Za Crohnovu bolest istraživači su koristili Indeks aktivnosti Crohnove bolesti (CDAI), a za ulcerozni kolitis Parcijalni Mayo rezultat.

Sudionici su prošli tri intervjua u kojima su dali informacije o tome što su jeli u proteklih 24 sata. Također su ispunili upitnike o učestalosti konzumiranja hrane. Ove informacije korištene su za određivanje indeksa upalnih procesa u prehrani (DII) svake osobe, koji mjeri koliko snažno unos hrane potiče ili smanjuje upalu. Osim toga, sudionici su morali dati uzorke krvi za analizu citokinskih markera upale povezanih s IBD-om.

Prema Zakladi za Crohnovu bolest i kolitis, hrana poput crvenog mesa i prerađenih proizvoda može uzrokovati upalu, dok hrana poput voća i povrća ili hrana bogata omega-3 masnim kiselinama ima veću vjerojatnost smanjenja upale. 

otkriće u liječenju Dobra vijest za oboljele od ove teške bolesti - pronađen glavni uzrok upalne bolesti crijeva

Proupalne dijete povezane s pogoršanjem simptoma IBD-a

Kada su istraživači usporedili DII rezultate među sudionicima, nisu pronašli značajnu razliku između osoba s Crohnovom bolešću i onih s ulceroznim kolitisom. Međutim, otkrili su snažnu povezanost s težinom bolesti. Sudionici čiji je IBD bio blag ili u remisiji općenito su imali više protuupalne DII rezultate, što sugerira da je njihova prehrana uključivala više namirnica za koje se zna da smiruju upalu. Nasuprot tome, sudionici s umjerenim do teškim simptomima imali su više proupalne rezultate.

Taj se trend održao čak i nakon prilagodbe za čimbenike poput dobi, pušačkih navika i vrste liječenja. Osobe na proupalnim dijetama imale su oko tri puta veću vjerojatnost da će imati gore simptome IBD-a. Znanstvenici nisu pronašli nikakvu povezanost između DII rezultata i razine citokina u krvi, a smatraju da bi to moglo biti zbog manje veličine studije.

Općenito, studija naglašava važnost protuupalne prehrane na IBD. Iako su potrebna daljnja istraživanja, nalazi su ohrabrujući za ljude koji pokušavaju upravljati svojim simptomima IBD-a odabirom prehrane.

"Ova studija potvrđuje ono što već neko vrijeme vidimo. To je još jedan dokaz da prehrana može igrati stvarnu ulogu u tome kako se bolest pojavljuje", rekao je za Medical News Today Raj Dasgupta, dr. med., izvanredni profesor kliničke medicine na Sveučilištu Kalifornija

Napomenuo je da proupalna hrana može izravno doprinijeti pogoršanju IBD-a. "Ova hrana može poremetiti crijevni mikrobiom, oslabiti crijevnu barijeru i potaknuti upalu u tijelu. Za nekoga s IBD-om, ta dodatna upala može povećati vjerojatnost pogoršanja simptoma ili ih učiniti intenzivnijima."

Govoreći o tome što ljudi mogu učiniti kako bi smanjili rizik, Dasgupta je preporučio fokusiranje na protuupalnu prehranu. "Obično preporučujem mediteranski pristup. Više voća, povrća, nemasnih proteina poput ribe, cjelovitih žitarica ako se tolerira, i manje prerađene i slatke hrane." 

način života Protuupalna dijeta: Popis poželjnih namirnica i osvrt na program

Posjeti missZDRAVA.hr