Koje omege u obliku dodatka prehrani odabrati?
Na spomen omega – 3 masnih kiselina vjerojatno prvo pomislimo na njihovu ulogu u zaštiti srca i krvnih žila, međutim, one su puno više od toga. Važne su u svim životnim razdobljima, a osim srca, štite mozak, vid te djeluju protuupalno.
Što je riblje ulje?
Najpoznatiji dodatak prehrani s omega-3 masnim kiselinama je riblje ulje. Proizvodnja ribljeg ulja počinje s preradom ribe koja kreće već na samom mjestu ulova. Riblje ulje sadrži 30 % omega - 3 masnih kiselina, dok ostalih 70 % čine tvari koje nam nisu od interesa poput zasićenih masnih kiselina, kolesterola i omega - 6 masnih kiselina. Ovako dobiveno ulje može se kapsulirati i prodavati kao dodatak prehrani nižeg cjenovnog ranga. No, može se otići i korak dalje, te ulje dodatno dekontaminirati i koncentrirati. Da bismo dobili kvalitetan proizvod, iz ribljeg ulja valja ukloniti teške metale i druga onečišćenja (pesticide, poliklorirane bifenile i dioksine) te povećati koncentraciju EPA i DHA uklanjanjem tvari koje se prirodno nalaze u ribljem ulju.
Kojim proizvodima dati prednost?
Na tržištu postoji nekoliko vrsta dodataka prehrani s omega – 3 masnim kiselinama, a prednost treba dati onim dodacima koji sadrže visokopročišćeno i koncentrirano riblje ulje. Takvi su proizvodi skuplji, međutim, svakako su kvalitetniji. Biramo li proizvode koji se dobivaju od sitne plave plave, oni u startu sadrže manje teških metala od onih koji su proizvedeni od veće ribe koja je pri vrhu prehrambenog lanca.