Jaja ipak nisu krivac broj 1 za visoki kolesterol

Guliver/Shutterstock
Iako se potkraj 20. stoljeća smatralo kako unos jaja viši od 2 komada tjedno može povisiti kolesterol, novija istraživanja otkrivaju kako to ipak nije točno. Znanstvenici sa Sveučilišta u Granadi su otkrili kako unos do 7 jaja tjedno ne povisuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Vidi originalni članak

Iako jaja obiluju kolesterolom, značajniji utjecaj na rast kolesterola imaju zasićene masti i transmasne kiseline koje su u najvećoj mjeri prisutne u crvenom mesu, industrijskim slatkišima, grickalicama i pekarskim proizvodima. Jaja su relativno jeftina namirnica bogata kvalitetnim proteinima, mineralima, folnom kiselinom i vitaminima B skupine, te u samo 70 kalorija po komadu imaju viši udio nezasićenih masnih kiselina od udjela zasićenih masti. 

Izvor: Nutrición Hospitalaria

Znaš li prepoznati staro jaje?

Posjeti missZDRAVA.hr