Istraživanja: Kako kalij čuva tvoje zdravlje i iz kojih izvora ga je najbolje konzumirati

Thinkstock
Kalij je mineralna sol koja održava ravnotežu pH razine u tjelesnim tekućinama i od njega ovise brojne tjelesne funkcije. Manjak ovog minerala može dovesti do cijelog niza zdravstvenih problema.
Vidi originalni članak

 Svako fizičko iscrpljivanje slabi elektrolitsku vezu u organizmu pa se zato svima koji se bave sportom preporučuje konzumiranje namirnica bogatih kalijem. Neki od simptoma nedostatka kalija su bol u mišićima, konstantan umor i srčana aritmija.Moždani udar najčešći je uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti. Voće i povrće bogato kalijem smanjuje rizik od nastanka moždanog udara što je dokazano u istraživanjima:

  • Broj sudionika: 9895 muškaraca i žena
  • Razdoblje promatranja: 19 godina
  • Rezultati: za 28% smanjen rizik od moždanog udara kod najveće doze kalija
  • Objavljeno u publikaciji Stroke, 2001.

Kalcij se neće apsorbirati bez prisutnosti vitamina D Kako se gube kalij i kalcij iz organizma

  • Broj sudionika: 85. 764 muškaraca i žena
  • Razdoblje promatranja: 14 godina
  • Rezultati: za 28% smanjen rizik od moždanog udara kod najveće doze kalija
  • Objavljeno u publikaciji Stroke, 1999.

U nastavku pročitaj što celulit znači s medicinskog gledišta i kako ga tretirati Vitamin C i kalij eliminiraju celulit!

  • Broj sudionika: 43. 738
  • Razdoblje promatranja: 8 godina
  • Rezultati: za 38 smanjen rizik od moždanog udara kod muškaraca kod najveće doze kalija
  • Objavljeno u publikaciji Circulation, 1998.

dash dijeta Koliko točno soli i kalija trebaju dnevno unositi visokotlakaši?

  • Broj sudionika: 9608 muškaraca i žena
  • Razdoblje promatranja: 19 godina
  • Rezultati: za 27% smanjen rizik od moždanog udara; za 42% smanjen rizik od smrti kao posljedice moždanog udara kod prehrane bogate kalijem.
  • Objavljeno u publikaciji AJ Clin Nutr, 2002.

avokado Navali na avokado: ima više kalija nego banane, a oni koji ga jedu su zdraviji

"Jedi svježi sir, meso, ribu, tvrde sireve, posnu šunku i tvrdokuhana jaja. Od masnoća konzumiraj do dvije čajne žličice po obroku ulja (maslinovo, bućino, sezamovo, laneno), sjemenke i orašasto voće za međuobrok. Naravno, jedi pregršt sezonskog povrća, a za međuobrok sezonsku voćku ili dvije, ako si izložena većem naporu ili osjećaš glad, pojedi šaku miksa koji sama napraviš od orašastog voća, sjemenki i suhog voća. Još neke namirnice bogate kalijem su: banane, bademi, grah, avokado, špinat, losos, pileća prsa, blitva, mliječna čokolada, krumpir, grožđice, naranče", objašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Hrana 5 namirnica koje sadrže više kalija od banana
 

Posjeti missZDRAVA.hr