'Detoks' smoothie od kelja i kefira kojim možete ukloniti masnoće iz jetre i smanjiti rizik od ciroze

Freepik Ilustracijska fotografija
Visoka razina masti u jetri povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka i bolesti bubrega.
Vidi originalni članak

Jetra je glavni organ za detoksifikaciju organizma. Kada se jetra "razboli" zna proći dosta vremena prije pojave simptoma. Alkoholna i nealkoholna masna jetra dvije su bolesti jetre koje, ako se ne liječe mogu prijeći u cirozu jetre. Povišene razine masti u jetri mogu dovesti do većeg rizika od značajnih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, hipertenziju i bolesti bubrega. Za one koji već imaju dijabetes, nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) može dodatno povećati vjerojatnost komplikacija povezanih sa srcem, prema NHS-u. 

Ipak, dr. Eric Berg podijelio je 'detoks' napitak koji svakodnevno možete piti za najbolje rezultate, a koji će vam pomoći ukloniti masnoću iz jetre i smanjiti rizik od ciroze. Dr. Berg, autor bestselera "The Healthy Keto Plan", specijalizirao se za zdravu ketozu i povremeni post. 

Sastojci (organski ako je moguće):

  • 2 šalice kelja
  • 1 šalica borovnica
  • 1 šalica vode
  • 1 šalica kefira od punomasnog mlijeka

"Miješajte sve sastojke u blenderu nekoliko minuta. Pijte jednom dnevno u kombinaciji sa zdravom keto dijetom i povremenim postom", objasnio je Berg. 

Lisnato zeleno povrće poput kelja moglo bi smanjiti rizik od specifičnih bolesti jetre. Kelj je prepun vlakana, vitamina, minerala i sumpornih spojeva koji pridonose održavanju zdravlja jetre. Sadrži indol, prirodni spoj koji može pomoći u borbi protiv bolesti masne jetre. Indol nastaje kada se aminokiselina triptofan razgrađuje, a ima protuupalna i antikancerogena svojstva. Kelj je također prepun spojeva koji se mogu vezati za žučne kiseline u probavnom traktu, pomažući u smanjenju razine kolesterola. Osim toga, kuhanje kelja na pari može dodatno povećati njegovu sposobnost da veže žučne kiseline.

Borovnice mogu biti dobre u borbi protiv masne jetre jer sadrže antioksidativne hranjive tvari zvane polifenoli koji mogu pomoći u zaštiti od NAFLD-a i smanjiti učinke upale na jetru. Polifenoli u borovnicama također mogu pomoći u promicanju autofagije, mehanizma koji pomaže u održavanju ravnoteže metabolizma lipida u jetri.

Voda razrjeđuje krv, olakšavajući jetri filtriranje i pomaže u ispiranju otpada iz tijela, smanjujući opterećenje bubrega i jetre. Nedavna studija pokazala je da je veći unos obične vode povezan s manjim rizikom od novodijagnosticiranog NAFLD-a.

Kefir sadrži probiotike koji mogu pomoći u smanjenju nakupljanja masnoće oko jetre. 

bogat antioksidansima Smoothie za jačanje imuniteta i obnovu energije

Posjeti missZDRAVA.hr