Blagodati jogurta za organizam
Jogurt i mliječni proizvodi odličan su izvor proteina, minerala i vitamina. Na prehrambenoj piramidi su na jednakoj razini kao meso, riba i jaja. Ako paziš na tjelesnu masu, a velik si ljubitelj mliječnih proizvoda, onda trebaš odabrati niskomasne proizvode koji te neće nepotrebno opteretiti suvišnim kilokalorijama.
Djelovanje na cjelokupno zdravlje
Želimo li od mlijeka dobiti jogurt, trebaju nam bakterije, i to one dobre! U proizvodnji jogurta najčešće se koriste bakterije iz rodova: Lactobacillus i Bifidobacterium. Upravo su one zaslužne za brojna pogodna djelovanja, kako na zdravu crijevnu mikrofloru, tako i na cjelokupno zdravlje čovjeka.
Kalcij iz mliječnih proizvoda najlakše se apsorbira zahvaljujući mliječnoj kiselini koja stvara pogodan pH za apsorpciju, a mliječni proizvodi često sadrže i dobar udio vitamina D. Čak i ako ne podnosiš mlijeko, odnosno ne možeš probaviti mliječni šećer laktozu, možeš bez poteškoća uživati u jogurtu.